Korona virus kosi građane Njujorka: U Central parku podignuta poljska bolnica

Zabrinjavajuće slike iz najvećeg grada u SAD

  • 1
Central park Njujork bolnica koronavirus Foto: Tanjug/AP

Travnjaci Central parka poznata su kao omiljeno mesto Njujorčana za opuštanje i uživanje u lepom danu, ali od juče je u poznatom parku podignuta terenska bolnica, jer su zdravstvene ustanove Njujorka prerepune zaraženim pacijentima.

Na istočnoj strani parka nalazi se terenska bolnica sa 68 kreveta i zamišljena je kao prostor za urgentne pulmološke pacijente. Lokalna hrišćanska organizacija postavila je šator u saradnji sa Federalnom agencijom za hitne slučajeve. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio kaže da će poljska bolnica početi sa radom od utorka.

Iako mala, bolnica je dokaz da Njujork koristi sve moguće kapacitete za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa.

Vojni korpus inženjera pretvorio je kongresni centar Javits na Menhetnu u terensku bolnicu sa 1.000 kreveta. Guverner grada Endru Kuomo želi da u svakoj četvrti postavi bolnicu za 1.000 pacijenata. Prethodno je potvrdio da Njujork ima više od 1.000 žrtava epidemije korona virusa. Zvaničnici upozoravaju da će broj obolelih, hospitalizovanih i preminulih osoba rasti. Epidemije će prema procenama stručnjaka trajati još dve do tri nedelje.

Medicinski radnici se svakodnevno javljaju da pomognu, a sve je više zaliha medicinske opreme. Federalna vlada je stavila gradu na raspolaganje 2.500 ventilatora. Pripremljeno je 8.918.000 zaštitinih maski, 179.328 zaštitinih vizira, 1.570.300 pari rukavica i 476.565 maski N95.

Central park Njujork bolnica koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Nikada nije dovoljno. Imamo ogroman broj pacijenata, pa je nemoguće zadovoljiti sve potrebe - kaže dežurni lekar odeljenja anesteziologije bolnice na Long Ajlendu.

Oprema koja se koristi je za jednokratnu upotrebu, pa život medicinskih radnika na prvoj liniji odbrane od korona virusa zavisi od zaliha zaštitne opreme.

Osoblje se seli u Central park

Kuomo kaže da zvaničnici u borbi protiv korona virusa imaju dva cilja: povećanje mogućnosti zbrinjavanja bolesnih i smanjenje širenja zaraze.

- Medicinske službe Njujorka opslužuju dvostruko više pacijenata nego inače, a lekarske jedinice su tru puta veće - navodi doktor Majkl Kac.

Prema rečima gradonačelnika De Blazija, čak 500 novih medicinskih sestara primljeno je ove nedelje. Dodatnih 500 će se pridružiti naredne sedmice.

Bolnica Elmhurst je jedna od najteže pogođenih epidemijom COVID-19. Ovih dana primila je 169 novih članova medicinskog osoblja koji bi trebalo da pomognu u borbi protiv bolesti.

Central park Njujork bolnica koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Grad će nastaviti sa selidbom osoblja kako bismo pomogli svakoj bolnici sa popunjenim kapacitetima tokom epidemije - navodi De Blazio.

Medicinski centar Univerzitetske bolnice u Brukdejlu radio je punim kapacitetom. Bolnički kreveti bili su na hodnicima, a i mrtvačnica je bila puna.

- Nije bilo slobodnog ćoška. Sav raspoloživi prostor koristi se za smeštaj pacijenata - kaže doktorka Arabija Molet.

Socijalna distanca

U Njujorku socijalna distanca ne postoji kao moralna obaveza, već su građani zakonski prinuđeni da poštuju princip zaštite. Gradonačelnik kaže da će svako ko krši meru biti kažnjen novčano od 250 do 500 dolara.

Građani će biti kažnjeni ukoliko krše meru socijalne distance i posle upozorenja policajca, piše CNN.

- Ukoliko ljudi ignorišu odluku, jedino što preostaje je kazna. Daćemo priliku građanima da shvate upozorenje. Ukoliko nastave sa nedoličnim ponašanjem, zaslužuju kaznu - navodi De Blazio.

Policija će proveravati koliko se poštuje princip socijalne distance u podzemnoj železnici. Timski sportovi su zabranjeni u Njujorku. Teniski tereni i fudbalski tereni skidaju mreže, a 80 košarkaških obruča je već uklonjeno.

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    31. mart 2020 | 10:24

    A nas Sajam ne valja? Pa valjda je sajam bolji od ovoga pobogu ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA