≫ 

Od Beogradskog sajma do stadiona u Sao Paulu: Ovako izgledaju "megabolnice" za obolele od korone

Na Beogradskom sajmu postavljeno je 3.000 kreveta za smeštaj obolelih od korona virusa sa lakšom kliničkom slikom

  • 2
Pacaembu Stadium, San Paolo, Brasil

Čak i stadione pretvaraju u bolnice Foto: Tanjug/AP

Sa više od 800.000 slučajeva korona virusa širom sveta, zdravstveni sistemi brojnih zemalja stavljeni su na sam rub. Kapaciteti bolnica su popunjeni, a neke zemlje, poput Srbije, su se odlučile na stvaranje privremenih bolnica za smeštanje lakših bolesnika.

Prve privremene bolnice su, da podsetimo, nastale u Kini. Tamo su one "nikle" za samo par nedelja u jeku epidemije korona virusa. Osim Srbije, danas se postavljaju u svim delovima sveta, pa ih tako ima u različitim halama, sportskim dvoranama i konferencijskim centrima.

Na Beogradskom sajmu postavljeno je 3.000 kreveta za smeštaj obolelih od korona virusa sa lakšom kliničkom slikom. Budući da sajam nije predviđen za takve situacije, Vojska Republike Srbije kao i Vlada Srbije radi na tome, da i onaj ko tamo bude smešten ima sve neophodne uslove za lečenje, ali i maksimalan komfor koji ovaj prostor dozvoljava. Tamo su već stigli prvi pacijenti.

Osim Beogradskom, i na Novosadskom sajmu biće postavljeno 1.000 kreveta.

Beogradski sajam, korona virus

Kreveti na Beogradskom sajmu; Foto: ATA Images

Kako će život tamo izgledati?

 

Kako su naglasili iz Ministarstva zdravlja, pacijentima će tamo biti sve obezbeđeno, ali oni će morati da poštuju određeni kućni red.

Taj kućni red počinje u 6 sati ujutru buđenjem i ustajanjem, saznaje. Od 6.30 do 8 sati pacijenti mogu da održavaju ličnu higijenu, a potom im se, od 8 do 9 sati, servira doručak. Naredna dva sata, do 11 sati, predviđeno je za lekarske preglede i terapije.

U isto to vreme, dakle od 9 do 11 sati predviđeno je i čišćenje i dezinfekcija prostorija u hali. Od 9 do 12 predviđene su slobodne aktivnosti (čitanje i slično). Pre ručka, predviđenog u terminu od 13.30 do 14.30, predviđeno je i vreme posvećeno održavanju lične higijene od 12 do 13.30.

Posle ručka sledi još jedna doktorska vizita, pa slobodne aktivnosti. Vreme određeno za održavanje lične higijene predviđeno je i od 18 do 19 časova. A večera je od 19 do 20 časova. Sledi slobodno vreme i noćni odmor koji počinje od 22 časa i traje do 6 ujutru.

Na sajmu u Beogradu biće zbrinuti zaraženi pacijenti koji imaju blagu kliničku sliku, dok će oni za komplikacijama ili izraženom kliničkom slikom biti lečeni u bolnicama.

Privremene bolnice u ostatku sveta

 

Da podsetimo, u svetu je od korona virusa umrlo više od 37.000 ljudi, a iako je izlečeno skoro 166.000, trenutno je aktivno preko 580.000 slučajeva što je nateralo većinu zemalja na uvođenje posebnih mera.

London, Teheran i Sao Paulo samo su neki od gradova koji su iskoristili velike objekte kako bi postavili na hiljade kreveta za obolele od ovog virusa.

London

 

Stotine boksova podignuto je u ExCeL centru u Londonu, dok medicinska oprema dolazi svakog trena. Dok Britanija broji svoju 1.408. žrtvu korona virusa pripremljena je najveća bolnica za obolele od COVID-19 na svetu.

Video: Britanci pretvaraju prostor od 100.000 metara kvadratnih u bolnicu za korona virus

U pitanju je izložbeni prostor, sajam, koji će postati NHS Najtingejl bolnica sa čak 4.000 kreveta. Pre nego što je opasnost od korone bila jasna, verovalo se da Ujedinjeno Kraljevstvo ima najmanji broj jedinica za intenzivnu negu u Evropi, no zvaničnici sada javljaju da je u ovoj uniji pripremljeno 33.000 kreveta za zaražene.

Očekuje se da će bolnica biti u punoj funkciji do subote 4. aprila.

U Velikoj Britaniji zaraženo je više od 22.000 ljudi.

Njujork

 

U Njujorku, koji je epicentar zaraze u SAD, situacija je nešto drugačija, pa je u Central parku podignuta poljska bolnica.

Na istočnoj strani parka nalazi se terenska bolnica sa 68 kreveta i zamišljena je kao prostor za urgentne pulmološke pacijente. Lokalna hrišćanska organizacija postavila je šator u saradnji sa Federalnom agencijom za hitne slučajeve. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio kaže da će poljska bolnica početi sa radom od utorka.

Međutim, vojni korpus inženjera pretvorio je kongresni centar Javits na Menhetnu u terensku bolnicu sa 1.000 kreveta. Guverner grada Endru Kuomo želi da u svakoj četvrti postavi bolnicu za 1.000 pacijenata.

Prethodno je potvrdio da Njujork ima više od 1.000 žrtava epidemije korona virusa. Zvaničnici upozoravaju da će broj obolelih, hospitalizovanih i preminulih osoba rasti. Epidemije će prema procenama stručnjaka trajati još dve do tri nedelje.

Teheran

 

Osim evropskih zemalja i Iran broji katastrofalan bilans epidemije korona virusa sa više od 2.700 mrtvih. Zaraženo je preko 40.000 ljudi, a u sportskoj hali u Teheranu je napravljena privremena bolnica.

U njoj se nalazi 2.000 kreveta.

Sao Paulo

 

Stadioni korišćeni tokom Svetskog prvenstva u fudbalu sada imaju potpuno drugu namenu. Pacaembu stadion u Sao Paulu pretvoren je u bolnicu sa 200 kreveta.

Reč je o ogromnom objektu u kom su brojne svetske zvezde, poput Pola Mekartnija i Roling Stonsa održali koncerte.

Pojas Gaze

 

Epidemija korona virusa nije zaobišla ni Pojas Gaze, a konstrukcija privremene bolnice je započela sredinom marta.

Ujedinjene nacije su već upozorile da će siromaštvo i nesklad sistema na palestinskim teritorijama da epidemiju korona virusa učini mnogo gorom.

Zbog toga je Rafah počeo da gradi bolnicu na obodu grada.

Indija

 

I u Indiji brojni građani učestvuju u postavljanju kreveta u privremenim bolnicama. Osim toga, prošle nedelje su u ovoj zemlji ukinuti neki polasci vozova kako bi vagoni bili pretvoreni u jedinice za izolaciju.

Najnovije vesti iz sveta možete pratiti iz časa u čas u specijalnom blogu Telegraf.rs

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Novosadski Sajam od sutra otvoren za pacijente obolele od korona virusa: Može da primi 1.000 ljudi

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA