≫ 

Jedna zemlja je zaustavila širenje korona virusa, ali je postala ogroman problem za SZO

Tajvanu su vrata Svetske zdravstvene organizacija (SZO) i dalje zatvorena, i to zbog specifičnog odnosa koji ima s Kinom

  • 0
Tajvan, korona virus

Chiang Ying-ying

Tajvan je jedna od retkih teritorija na svetu koja je uspešno zaustavila širenje korona virusa bez uvođenja striktinih mera.

Međutim, Tajvanu su vrata Svetske zdravstvene organizacija (SZO) i dalje zatvorena, i to zbog specifičnog odnosa koji ima s Kinom.

Postojeća situacija eksplodirala je tokom vikenda, kada je jedan visoki zvaničnik SZO izbegavao odgovor o Tajvanu u TV intervjuu koji je vrlo brzo postigao veliki broj pregleda na internetu.

Mnogi sada kritikuju i optužuju SZO za pristrasnost, navodi portal Index.

U subotu je hongkonški RTVK emitovao intervju s Brusom Ajlvordom, pomoćnikom generalnog direktora SZO, koji je razgovarao s novinarkom Ivone Tong putem video poziva.

Novinarka je Ajlvorda pitala da li će preispitati saglasnost pristupa Tajvanu u SZO, a on je rekao da je ne čuje dobro i da pređe na drugo pitanje.

Kada ga je novinarka ponovno pitala za Tajvan, on je prekinuo video poziv.

Kada su ponovo uspostavili vezu, novinarka je insistirala na pitanju o Tajvanu, a Ajlvord je odgovorio: "Pa o Kini smo već razgovarali".

Izgleda da on deli stav Kine o Tajvanu, dok Tajvan sebe smatra nezavisnom državom, ocenjuje Index.hr.

Reakcija zvaničnika SZO otvorila je temu neprijatne veze koju Tajvan ima sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Tajvan, korona virus

Chiang Ying-ying

Članstvo u SZO daje se samo zemljama članicama Ujedinjenih nacija - koje Tajvan ne priznaju - ili čije prijave odobrava SZO.

To znači da je Tajvan isključen s hitnih sastanaka i važnih globalnih stručnih brifinga o pandemiji korona virusa, ali i sa svih sastanaka prethodnih godina.

Iz ovoga proizilazi da SZO statistike Tajvana navodi s kineskim i tako svetu uskraćuje prave informacije o situaciji na tom ostrvu.

Isključenje Tajvana, zajedno s ponovljenim pohvalama na reakciju Kine na epidemiju - koju su stručnjaci za javno zdravlje kritikovali - dovelo je do toga da neki optužuju organizaciju zbog političke pristrasnosti prema Kini, koja je glavni donator toj organizaciji.

Tajvan glasno negoduje kada je isključen iz nekog globalnog tela i govori kako je to diskriminirajuće i nepošteno.

Ovaj put tvrdi isto, dodavši da su, u vreme kad je globalna saradnja potrebna više nego ikad pre, oni isključeni.

Ranije ovog meseca, Tajvan je optužio SZO da ga ignoriše kada je vlada na samom početku izbijanja u Kini pitala o prenosu zaraze s osobe na osobu.

- Nadamo se da će SZO tokom ove epidemije shvatiti da virus ne poštuje granice države i da nijedno mesto na svetu ne sme da bude izostavljeno. A ne treba zanemariti ni doprinos bilo kojeg mesta - rekao je tajvanski ministar zdravstva Chen Ših-ćung na nedavnoj konferenciji za novinare.

Tajvan je takođe istakao da je izvukao mnoge lekcije iz upravljanja epidemijom korona virusa koje bi mogao da podeli sa svetom.

Pohvaljen je zbog brzog i odlučnog suočavanja sa svojom epidemijom, koja je relativno kontrolisana, a registrovano je i veoma malo smrtnih slučajeva.

Mere su uključivale drastično smanjivanje ulaznih letova iz Kine i nametanje karantina putnicima već na početku, što stručnjaci kažu da su ključni za zaustavljanje širenja u zajednici, kao i stroge mere nadzora onih u karantinu.

Nakon intervjua Ajlvorda, iz SZO je saopšteno da na pitanje o tajvanskom članstvu ne može da odgovara tek bilo ko zaposlen u SZO.

Tajvan, korona virus

Chiang Ying-ying

Saopsteno je i da SZO sarađuje s tajvanskim zdravstvenim stručnjacima i vlastima kako bi osigurao brz protok informacija i razmenu najboljih praksi.

I Tajvan može da pristupi informacijama SZO i deli stručnost putem određenih komunikacijskih kanala, ali ne može da komunicira pođednako efikasno ili da bude saslušan kao da je član.

- Stav Tajvana uvek je bio jasan: ima sposobnost i spremnost za rad sa zemljama u zaštiti zdravlja, a takođe je spreman da podeli korisna iskustva - rekla je predsednica Tsai Ing-wen.

Ali ministar spoljnihih poslova Joseph Vu imao je manje diplomatski odgovor, na tviteru je objavio intervju uz opasku: "Jao, ne možeš ni izustiti ''Tajvan'' u SZO?"

Kina tek treba službeno da komentiriše to pitanje, ali izgleda da su se na društvenim mrežama Weibo mnogi Kinezi obradovali Ajlvordovom odgovoru.

Osim političkih nesuglasica, Tajvan i Kina nastavljaju borbu protiv virusa. Obe zemlje su među brojnim azijskim lokacijama suočenim s drugim talasom infekcija prouzrokovanih povratkom stanovnika iz drugih regija, poput Evrope, navodi Index.

Od ponedeljka, na Tajvanu, s oko 24 milona stanovnika, zabeleženo je više od 300 potvrđenih zaraženih osoba, od kojih je velika većina slučajeva iz “uvoza”, a do sada ima pet smrtnih ishoda.

Ostala azijska mesta, koja su divljanje virusa držala pod strogom kontrolom, poput Hongkonga i Singapura koji su mnogo manji, zabeležila su mnogo veće stope zaraze, iako su takođe provela opsežnija ispitivanja.

Video: Njujorški Central park postaje poljska bolnica

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA