≫ 

Stravično uputstvo lekarima Hitne pomoći: "Objasnite obolelima da im je bolje da umru kod kuće"

Lekari Hitne pomoći u Kataloniji navodno dobili skandalozne instrukcije od nadređenih

  • 33
Pacijent, doktor, bolnica, hitna pomoć, maska, zaštitno odelo, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Katalonija se, po svemu sudeći, već nalazi na "rubu propasti" zdravstvenog sistema u jeku bitke protiv korona virusa. U prilog tome govori i navodna instrukcija nadležnih lekarima Hitne pomoći da u bolnicu ne dovoze zaražene koji su stari ili hronični bolesnici i da treba da im objasne da je "najbolja opcija umreti kod kuće", piše El Mundo.

U memorandumu koji je prosleđen hitnim službama Ministarstvo zdravlja objašnjava da ne treba da objašnjava da ne postoji dovoljno bolničkih postelja da se smeste svi oboleli, i dodaje da zaraženima koji su stari ili imaju hronična oboljenja najbolje objasniti da je "smrt u domu, trenutno, najbolja opcija" uz palijativnu negu.

Prema navodima uglednog španskog lista, u instrukcijama se savetuje da ne treba upotrebljavati invanzivne mere i koristiti respiratore za pacijente starije od 80 godina.

"U ovakvim slučajevima maska sa kiseonikom je jedino rešenje", piše u memorandumu i dodaje da se medikamenti daju u slučaju da krene gušenje.

Preporučeno je i „ograničavanje terapijskog napora za pacijente sa sumnjom na Covid-19 i akutnim respiratornim zatajenjem“.

Koronavirus, korona virus, Italija, lekar, bolnica Savet je da u bolnicu dovoze samo one koji imaju šansu da prežive Foto: Tanjug/AP

U dokumentu se navodi da „treba izbegavati prijem pacijenata koji imaju malo šanse za preživljavanje, bilo zbog respiratornih patologija Covid-19 ili drugih koji uslovljavaju kritično stanje“. Dodaje da je "starost važan kriterijum" za davanje najsnažnije terapije, mada pojašnjava da "nikada ne bi smela biti jedina".

S druge strane, navodi se da je cilj "spasiti maksimalan broj života ali isključivo pacijenata sa maksimalnim šansama za preživljavanje“.

Medicinari saglasni sa ovim preporukama?

- Kako nema dovoljno kapaciteta na odljenjima intenzivne nege i bolničkih kreveta, prioriteti se usmeravaju - objašnjava medicinska sestra koja je dobila smernice.

- Pre toga smo starijeg čoveka odveli u bolnicu i sve mu je učinjeno, kao da će živeti 200 godina. Sada se procenjuje kvalitet pacijenta tako da se sistem ne uruši - navodi sestra koja je želela da ostane anonimna.

U protokolu se predlaže da se porodici objasni da je hospitalizacija najgora opcija kako bi se izbegla patnja i napuštanje pacijenata...

"Znajte, mi ne odlučujemo ko živi i ko umire, samo to ko može da izvuče najbolje od invazivne terapije", stoji u memorandumu.

Lekarima je savetovano da objasne članovima porodice da neće biti u mogućnosti da posećuju svoje najmilije, i da je to, između ostalog, jedan od razloga zašto je pametnije da oboleli ostanu kod kuće.

Ovo je drugi u nizu memoranduma koji je prosleđenim zdravstvenim radnicima. U prvom je, kako prenosi El Mundo, takođe navedeno da se lekari ne posvećuju previše pacijentima kojima su "prognoze loše" i za koje smatraju da se "neće izvući".

Ministar zdravlja Alba Verges opravdao je ovakve smernice govoreći da u ovakvim trenucima način lečenja pacijenata "nema veze sa tim da li je osoba hospitalizovana ili ne".

- Najbolja nega je ono što pacijentu treba na osnovu njegovog zdravstvenog stanja - odgovorio je Verges.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Potresni snimak iz bolnice u Španiji: Oboleli nepokretno leže, doktori ne znaju gde će pre

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 4frgerg

    1. april 2020 | 20:06

    A kod nas kukaju sto im je stigla SMS poruka ili sto ne mogu da se setaju i sire virus. Gomile sebicnjaka.

  • Cika Velja

    1. april 2020 | 20:38

    Da li je to upravo umrla Hipokratova zakletva,a sa njom i medicina koju smo poznavali???

  • Vlada

    1. april 2020 | 20:50

    Ne bih voleo ni u kom slucaju da se nadjem u situaciji da moram da biram izmedju nekoga kao ovi ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA