Talibani spremni da proglase prekid vatre zbog korona virusa

U Avganistanu ima 196 potvrđenih slučajeva korona virusa, od čega 24 sa smrtnim ishodom

  • 1
Potpisivanje mirovnog sporazuma sa talibanima

Foto: Tanjug/AP

Talibani su danas saopštili da su spremni da proglase prekid vatre u svim delovima Avganistana koje kontrolišu ukoliko dođe do širenja korona virusa, prenosi AP.

Talibani su saopštili svoju odluku nakon jučerašnjeg apela Saveta bezbednosti UN kojim se pozivaju sve sukobljene avganistanske frakcije da odmah poslušaju zahtev generalnog sekretara svetske organizacije i prekidom vatre odgovore na pandemiju korona virusa i omoguće isporuke humanitarne pomoći u ugrožena područja.

Talibani su se obavezali da će garantovati bezbednost zdravstvenim i humanitarnim radnicima koji budu išli da pomognu u područja pod talibanskom kontrolom.

U Avganistanu ima 196 potvrđenih slučajeva korona virusa, od čega 24 sa smrtnim ishodom.

U strahu od širenja zaraze vlada je početkom nedelje zatvorila nekoliko gradova.

Posebno se strahuje za oko 200 hiljada Avganistanaca koji su se nedavno vratili iz Irana gde besni epidemija korona virusa.

U međuvremenu, očekuje se da delegacija talibana u Kabulu ustanovi mehanizam razmene zatvorenika sa avganistanskom vladom, što bi bio prvi korak ka pregovorima suprotstavljenih avganistanskih frakcija predviđen sporazumom koji je potpisan između SAD i talibana.

Prema tom sporazumu predviđeno je oslobađanje oko pet hiljada talibanskih boraca i oko hiljadu službenika vlade u Kabulu.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Užasni snimci iz urgentnog centra: Zujanje respiratora i ljudi koji se bore za život

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA