≫ 

Japanci traže da se proglasi vanredno stanje zbog korona virusa, premijer odbija

Japan je do sada bio pošteđen eksponencijalnog rasta broja obolelih, kakav je viđen u nekim delovima Evrope, SAD-u i drugim zemljama

  • 0
Japan Šinzo Abe koronavirus Foto: Tanjug/AP

Japanska vlada je pozvala regije koje imaju najveći broj zaraženih korona virusom, da sačuvaju bolničke krevete za teško obolele te da srednje teške bolesnike i one bez simptoma pošalju na kućno lečenje ili u hotel.

Vlada je taj potez, koji pokazuje zabrinutost zbog sve većeg pritiska na japanski zdravstveni sistem, povukla nakon što se jedan od najuglednijih preduzetnika, internetski milijarder Hiroši Mikitani, pridružio apelima premijeru Šinzu Abeu da proglasi vanredno stanje dok se sve više povećava broj zaraženih.

U Tokiju je sve manje kreveta

Do sada su u Japanu bili hospitalizovani svi oboleli od korona virusa, bez obzira na to jesu li bili asimptomatski slučajevi ili s blagim simptomima. No, u Tokiju je kreveta sve manje, rekli su ove nedelje stručnjaci.

Japan je dosad bio pošteđen eksponencijalnog rasta broja obolelih, kakav je viđen u nekim delovima Evrope, SAD-u i drugim zemljama i dosad je imao gotovo 2.800 zaraženih i 73 umrla.

U samom glavnom gradu zabeležen je najveći broj zaraženih u zemlji - 684, što je malo u odnosu na gotovo 14 miliona stanovnika, no stručnjaci se boje da postoji određeni postotak zaraženih koje je nemoguće otkriti.

Japan Šinzo Abe koronavirus Foto: Tanjug/AP

Agencija Kjodo izvestila je u petak da je nekoliko ljudi koji su bili na koncertu u Tokiju 20. marta, uključujući i izvođača, pozitivno na koronavirus. Pred kraj marta, ministarstvo zdravlja je identifikovalo 26 žarišta infekcije širom zemlje, objavio je NHK.

Nakon prošlonedeljne napetosti u glavnom gradu u pogledu toga hoće li i kada vlada proglasiti vanredno stanje, direktor firme Rakuten Mikitani je u petak na Tviteru objavio da su on i Masajoši Son, utemeljitelj tehnološke firme "SoftBank Group", telefonom razgovarali o tome kako je Japan u "veoma kritičnoj situaciji".

- Kako možete reći da ovo nije vanredna situacija? G. Abe, molim vas, odmah proglasite vanredno stanje - napisao je Mikitani na Tviteru.

Japan Šinzo Abe koronavirus Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu je guvernerka Tokija Juriko Koike rekla da će prioritet glavnog grada biti spasavanje života teških bolesnika te je pozvala ljude da ostanu kod kuće. Rekla je da Tokio u saradnji s vladom nastoji osigurati smeštaj za zaražene ljude koji žive s porodicama.

Premijer Šinzo Abe u petak je rekao da se razmatra i mogućnost korišćenja smeštaja koji je bio pripremljen za letnje Olimpijske igre, koje su odložene na godinu dana.

Video: U Njujorku mesta za leševe ima samo u hladnjačama na ulici

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA