≫ 

"Nisu je ni odveli u bolnicu, samo su je sedirali": Baka Marija umrla od korone u staračkom domu

Marija Luis Ortega (88) bila je sve vreme sedirana, a sin tvrdi da niko nije ni pokušao da joj spase život

  • 0
Starački dom, demencija, starija osoba, žena Foto: Shutterstock

Marija Luis Ortega (88) iz Barselone preminula je u staračkom domu koji se nalazi u predgrađu tog grada, a njen sin veruje da je umrla od posledica izazvanih korona virusom, iako niko neće da mu da zvaničnu potvrdu.

Marija je u domu provela poslednje četiri godine, a njen sin Danijel kaže da nikad nije imao pritužbi na to kako se osoblje ophodilo prema njegovoj majci, ali kaže da je sada izostalo obaveštavanje o tome kako brinu o njegovoj oboleloj majci, kao i o njenoj smrti.

- Puštaju ih da umru, ni ne vode ih u bolnicu - kaže na početku ispovesti Danijel za španski El Pais.

U domu u kom je boravila njegova majka ima 225 kreveta, a do 30. marta zabeležen je 31 smrtni slučaj. Od toga je za samo šest štićenika zvanično potvrđeno da su preminuli korona virusa, jer ostale ni ne testiraju.

Baka Marija je bolovala od Alchajmera, ali njen sin tvrdi da je bila dobrog opšteg stanja.

- Bila je dobrog zdravlja. Nije imala prehladu, ništa, sve do subote kada su me pozvali i rekli mi da je mama veoma loše - priča Danijel.

Njegova majka preminula je 31. marta nakon što je dobila temperaturu i opstrukciju pluća, zbog čega je imala velike probleme sa disanjem.

- Oko 20 ljudi je umrlo za nekoliko dana u domu, a mi zvanično ne znamo ništa - kaže Danijel i dodaje da ih je poslednjih dana malo ko obaveštavao o tome šta se događa u toj ustanovi.

- Navodno su odvojili one koji su bili zaraženi od štićenika koji nisu. Insistirao sam na tome da mi kažu da li je bilo zaraženih u maminoj sobi, oni su mi samo rekli ne i to je to, nisam mogao više ništa da saznam od njih - tvrdi Danijel.

Mariji se stanje pogoršalo za jedno prepodne

Sagovornik španskog lista kaže da je njegova majka bila zdrava i da mu je samo u petak javljeno da je dobila temperaturu.

- Jednog dana je bila odlično, drugog već nije. Javili su mi da je dobila temperaturu 37.5, ali su mi rekli da joj nije ništa. I u subotu ujutru su rekli da je mama dobro, a onda su me pozvali popodne i rekli mi da je mami baš loše i da možemo da dođemo da je vidimo samo na 20 minuta - priseća se Danijel.

Tokom kratke posete domu, dali su mu opširnije informacije.

- Rekli su mi da odbija hranu i da oni ne mogu da urade ništa. Tražili su mi saglasnost da je sediraju. Narednih dana su mi samo govorili da neće da jede, ali da su joj usne i dalje vlažne. Prestali su da je teraju da jede i sediraju. Ne znam ni da li je imala upalu pluća - očajan je Danijel.

Ne mogu ni da je sahrane

Sin preminule Marije kaže da ne zna kada će moći da sahrani majku, jer su pogrebna preduzeća prebukirana.

- Rekli su mi da ima mnogo njih i da se javim 4. aprila. Sve moram telefonom da završavam, rekli su mi da će samo nas troje moći da prisustvuje sahrani. I dalje nemam potvrdu da je mama umrla od korona virusa... - zaključuje Danijel.

Podsetimo, u Španiji je u jednom danu preminulo 950 osoba. Ukupan broj žrtava premašio je 10.000, a zaraženih 112.000.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Potresni snimak iz bolnice u Španiji: Oboleli nepokretno leže, doktori ne znaju gde će pre

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA