≫ 

"Iz Rusije s ljubavlju": Šta se krije iza medicinske pomoći koju Putin šalje ugroženim zemljama?

Pomoć je stigla u Italiju i SAD, pa dok se italijanska vlada zvanično zahvalila, iz Amerike tvrde da su pošiljku platili. Ruski državni mediji izveštavaju drugačije

  • 4
Medicinska pomoć Italija Rusija zalihe Foto: Tanjug/AP

Poslednji gest Rusije u vreme korona virus krize došao je u vidu medicinske opreme koju je poslala u Njujork, deo operacije koju je Kremlj nazvao "iz Rusije sa ljubavlju", prenosi BBC.

Krajem marta slična pošiljka stigla je u Italiju, evropsku zemlju najgore pogođenu virusom, zajedno sa 100 ruskih vojnih lekara.

Ruski mediji govore o širokoj zahvalnosti za ovu velikodušnost, ali koliko je to činjenica, a koliko fikcija?

Da li Rusija iskorišćava ovu krizu?

Državni sekretar Majk Pompeo tvitnuo je da je Amerika platila ruske zalihe i da "moramo da radimo zajedno kako bismo pobedili Covid-19".

Amerika je rekla da je pošiljka dogovorena u telefonskom razgovoru između predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina pre nekoliko dana.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da je Amerika platila polovinu zaliha, dok je drugu polovinu donirala Rusija.

Ali ruski TV kanali nazivaju teret "pomoći" i ne spominju plaćanje.

Izveštaj NTV-a Gazprom Media opisuje kako uzbuđeni službenici aerodroma DžFK snimaju ruski avion, prave selfije pored njega i zahvaljuju pilotima i predsedniku Putinu.

Njujork je žarište korona virusa u SAD i broj umrlih prešao je preko 5.000, prema Univerzitetu Džons Hopkins.

Rusija je uvela blokadu sličnu onima u Evropi i Americi, kako bi ograničila širenje bolesti.

U poslednjih 24 sata Rusija je zabeležila 601 novu infekciju, čime je ukupan broj obolelih 4.149 i 34 umrlih.

Medicinska pomoć Italija Rusija zalihe Foto: Tanjug/AP

Rusi su poslati kući sa posla, ali će i dalje biti plaćeni - mera koju je predsednik Putin produžio do 30. aprila.

Medicinska pomoć Italiji dobila je zvaničnu zahvalnost, ali postoji i određeni skepcitizam u vezu sa ruskim namerama.

Italijanske novine La stampa kažu, prema svojim izvorima, da je pomoć imala malu praktičnu vrednost i više je ličila na geopolitičku priliku za gospodina Putina. Prema njima, 80 odsto isporuke je "beskorisno".

Kada su ga pitali o tome, ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov ljutito je reagovao, rekavši da su "neutemeljene kritike i nedostatak poverenja za pomoć koju je Rusija pružila Italiji cinične, nemoralne i okrutne prema onima koji se bore za svoj život".

Medicinska pomoć Italija Rusija zalihe Foto: Tanjug/AP

- Oni koji politizuju našu spremnost da pružimo pomoć ljudima na Apeninima ne poznaju istoriju dobro. Treba ih podsetiti na ruske mornare koji su sleteli na Siciliju 1908., posle razornog zemljotresa tamo - dodao je Antonov.

Ruski mediji pozdravili su pomoć Italiji naslovima poput "Hvala što ste pružili ruku pomoći" i "SAD i Evropa bi trebalo da nauče lekciju".

Napetosti iz Hladnog rata, poput onih iz Džejms Bond špijunskog filma "Iz Rusije sa ljubavlju", očigledno nisu nestale.

Italijanski ministar odbrane Lorenco Gerini zvanično se zahvalio Rusiji, kao i nezvanično, bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, prijatelju Vladimira Putina.

Italijanski pop pevač rekao je nekoliko reči na ruskom kada ga je intervjuisala novinaska agencija Tass. Drugi je otpevao popularnu rusku pesmu u videu na Fejsbuku.

Ali, ruski državni mediji preneli su utisak masovne podrške Rusiji u Italiji.

Kontroverzni video himne

Državni kanali, prokremljinski sajtovi i Telegram kanali govorili su kako su obični Italijani zamenili zastave EU ruskim i pevali rusku himnu na balkonima.

Kao dokaz za to, postoji samo jedan video i jedan čovek: Federiko Kejn.

BBC je razgovarao sa Kejnom, koji je inženjer i rekao je da lično voli Rusiji i predsednika Putina.

Rekao je da je imao neke poslove sa ruskim kompanijama i stavio je rusku zastavu u znak lične zahvalnosti za medicinsku pomoć.

Još jedna tvrdnja u ruskim medijima je rašireno pevanje ruske himne u Italiji.

Zanimljivo je da su kineski mediji ranije lažirali italijansko pevanje kineske himne. Italijanski medij objavio je snimak - jedan od mnogih koji prikazuje Italijane kako se guraju na svojim balkonima za vreme blokade.

Ruski državni mediji iskoristili su dva video zapisa na kojima se ruska himna svira (a ne peva). U jednom slučaju, bio je povezan sa italijanskim sindikatom UGL.

Čini se da himna odjekuje iz zgrade u kojoj živi neofašistička organizacija "CasaPound" u Rimu. Sindikat UGL-a istorijski je povezan sa "CasaPound", a šef UGL-a je nekoliko puta posetio Rusiju.

Drugi video snimljen je u stanu, a na njemu se čuje ruska himna u pozadini. Video je objavila Alena Sivkova, šefica Dejli storma, ruskog medijskog sajta.

Video su preneli brojni ruski mediji.

BBC je otkrio da je video snimio jedan od rođaka novinarke, koji živi u Italiji i u braku je sa Italijankom.

Sivkova je insistirala na tome da to nije jednokratna pojava i da su se drugi Italijani redovno pridruživali pevanju himne u gradu Imoli. Ne postoje nezavisni dokazi za to i BBC nije bio u mogućnosti da dobije bilo kakav komentar od kancelarije gradonačelnika Imole.

Ilia Šepelin vodi projekat pod nazivom Lažne vesti na ruskom opozicionom kanalu TV Rain.

Za njega je manipulacija činjenicama i fikcija u ovom slučaju savršen primer hibridnih lažnih vesti.

Medicinska pomoć Italija Rusija zalihe Foto: Tanjug/AP

- Kad su činjenica i fikcija toliko čvrsto isprepleteni, teško ih je razdvojiti - kaže on.

Ipak, ruske vlasti sada upozoravaju na lažne vesti.

Prema novom zakonu u vanrednim situacijama, svako ko širi lažne informacije o koronavirusnoj krizi u Rusiji, može se suočiti sa do pet godina zatvora.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja .

Video: Predsednik Rusije obučen kao kosmonaut u sobi s obolelima od korona virusa

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    3. april 2020 | 13:28

    Ja prosto ne verujem sta sam upravo procitala, i cime se bavite u ovo vreme. Pomoc je pomoc, od koga god da je. Sad se racuna u pomoc i da ti neko pomogne da kupis respiratore. A kamoli kad neko posalje nesto besplatno. I nama su iz Kine slali i pomoc i ima sta je kupljeno. Ali i to kupljeno je pomoc po mom misljenju. Jer nema gde da se kupi.

  • JACA ♎

    3. april 2020 | 13:43

    Neverovatno je koliko su neki licemerni i oholi, da ne vide tudju dobronamernost! Za Zapad me ništa ne čudi - zlonamerni su zbog činjenice da su uopšte došli u situaciju da im treba pomoć Rusije! Svaka čast Putinu, živela Rusija!

  • NV

    3. april 2020 | 19:25

    Da li neko uvidja da se slobodno misljenje u Srbiji sistematicno unistave od strane 'prijateljske' Rusije? Putin, kao i Milosevic, je opsednut da se predstavi kao spasitelj svoga naroda i ne preze da stvori hiljade narativa: npr. branitelj pravoslavlja koje Zapad unistava, branitelj svoje Zemlje pored negativnog uticaja iz inostranstva... Koliko smo platili rusku pomoc? Setite se prodaje Nisa po petostruko manjo ceni (NIS nije trebao da se proda uopste jer je izuzetno profitabilan), poklonjena vojna oprema koja se mora remontovati (200 milion za 30 godina stare MiG-ove koji su 'malo presli')...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA