Premijer Švedske: Brojaćemo mrtve u hiljadama

Šveđani i dalje mogu slobodno da idu u restorane, kod frizera i u škole, iako raste broj potvrđenih slučajeva zaraze i smrti od COVID-19

  • 19
Stefan Lofven Stefan Lofven / Foto: Tanjug/TT News Agency via AP

Švedska se mora pripremiti za na hiljade mrtvih od korona virusa, izjavio je premijer te zemlje Stefan Lofven.

- Brojaćemo mrtve u hiljadama. Moramo se pripremiti na to - rekao je Lofven u intervjuu za švedski dnevni list "Dagens Nyheter".

Švedska Stokholm Švedska nije uvela rigorozne mere Foto: Tanjug/AP

List navodi da se zemlja suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna pomoć i zbog pada privrednog rasta.

Lofven je upozorio da će pandemija korona virusa potrajati "mesecima, a ne nedeljama".

- Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krive zaraze, da sprečimo dramatični porast, jer naš zdravstveni sistem s tim neće moći da izađe na kraj - rekao je švedski premijer.

Eventualni neuspeh u sprovođenju takve strategije značio bi, kako je upozorio, "više pacijenata na intenzivnoj nezi i znatno više mrtvih".

Švedska je u odnosu na susede uvela mnogo blaže mere u suzbijanju širenja korona virusa.

Švedska Stokholm Korona virus u Švedskoj Foto: Tanjug/AP

Rast broja smrtnih slucajeva i zaraženih u Stokholmu nametnuo je, međutim, pitanja o ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana poput većeg dela Evrope.

Švedski susedi Danska i Norveška su zatvorili svoje granice i škole, a Finska je izolovala svoja glavna urbana područja, prenosi portal Indeks.

Šveđani, s druge strane, mogu slobodno da idu u restorane, kod frizera i da šalju decu u škole, iako raste broj potvrđenih slučajeva zaraze i smrti od COVID-19, pre svega u Stokholmu, gde je zabeleženo više od polovine smrtnih slučajeva.

Švedska Stokholm Šveđani i dalje mogu slobodno da idu u restorane, kod frizera i u škole / Foto: Tanjug/AP

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za stare, uglavnom u prestolnici gde je deo osoblja bolnica i domova za stare javno upozorio na nedostatak zaštitne opreme, poput maski.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, srednje škole i fakulteti sada rade onlajn, a građanima je rečeno da ne putuju ako nije neophodno, što su sve blage mere u evropskom kontekstu.

Švedske vlasti su danas saopštile da ima 612 novih slučajeva zaraze korona virusom i da ih je sada ukupno 6.000.

Broj smrtnih slučajeva dostigao je 333, odnosno dnevno između 25 i 30, prema podacima švedskih zdravstvenih službi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    4. april 2020 | 07:12

    Velika im je "SVEDSKA STRATEGIJA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA" od polovine Februara 2020 nema zastitnih maski u svim apotekama Svedske,nema ni dezifinkcionih sredstava alkohol za ruke,nema zastitinih rukavica a pustio narod da se krece PA KO PREZIVI ZIVECE....Eto to vam je ta CUVENA SVEDSKA STRATEGIJA bazirana da onaj ko ima jak imunitet mozda ce preziveti a ostali na groblje. Za Svedsku to znaci manje penzionog rashoda za hiljade umrlih penzionera jer u Svedskoj se penzija ne nasledjuje kao u druim normalnim zemljama. Jednom Svedska ima da bude gora no Italija,vreme ce pokazati ....koliko im je to bila DOBRA STRATEGIJA.

  • Marko

    4. april 2020 | 09:33

    Opste poznato da pate od kompleksa posebnosti. Kada je cela Evropa zabranila upotrebu telefona za vreme voznje kod njih je to jos dugo bilo dozvoljeno. S druge strane kada oni procene da nesto treba zabraniti popise mozak celom svetu da uradi isto. Jednostavno zele biti ili prvi, ili poslednji u svemu, i to je cela prica.

  • kuvar

    4. april 2020 | 10:13

    Ja nazalost zivim ovde i ja mislim da je ovo najnenormalnija drzava u svetu,,najvaznija im je ekonomija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA