Dojče vele: U SAD za vreme pandemije korona virusa traže i oružje jer brinu za ličnu bezbednost

Amerikanci se plaše da će policija imati previše drugog posla, te brinu za svoju bezbednost

  • 7
Srpsko oružje Las Vegas sajam

Foto: Shot Show

Dok su širom sveta tražene hirurške maske, toalet-papir i testenina, u SAD je u doba pandemije korona virusa traženo i oružje. Mnogi se plaše da bi prodaja uskoro mogla biti zabranjena ili da policija neće raditi svoj posao, prenosi DW.

Dru Vuds živi u Luizijani i radi na remorkeru. Njegova porodica se oduvek bavila lovom i ribolovom, vatreno oružje je upoznao kao dete, a ni danas se ne odvaja od njega. Kaže da se tako oseća sigurnije, ali ne pokazuje svoje oružje otvoreno.

- Neki odmah pomisle da ću ih opljačkati - kaže Vuds.

U razgovoru za DW on izražava zabrinutost da bi zbog krize policija mogla da ima problema. Vuds navodi da mu je na internetu pažnju privuklo saopštenje policijske stanice u Sinsinatiju, u kojem je pisalo da policajci takođe moraju da drže prostornu distancu i da ne mogu uvek lično dolaziti na lice mesta.

U saopštenju se ipak naglašava da će policija i dalje u hitnim slučajevima izaći na teren, na primer ako se osumnjičeni još nalaze na mestu zločina, odnosno ako je potrebna medicinska pomoć.

DW navodi da je Aleks Viljanova, šerif u okrugu Los Anđeles, sredinom marta objavio da moraju biti zatvorene sve prodavnice koje se ne bave osnovnim snabdevanjem. Tada je zavladalo veliko uzbuđenje među vlasnicima oružja i onima koji nameravaju da ga kupe, pa je krajem marta Viljanova saopštio novu poruku američke vlade: uvoz, proizvodnja i prodaja oružja su sastavni deo osnovnog snabdevanja.

DW prenosi reči Džoša Laurija, vlasnika prodavnice oružja u Tigardu nadomak Portlanda.

- U poslednje vreme sam imao puno novih mušterija - kaže Lauri. On objašnjava da njegove mušterije brinu za ličnu bezbednost, odnosno plaše se da će policija imati previše drugog posla.

U Laurijevoj onlajn-prodavnici je većina oružja već rasprodata i da ne stižu da obrade sve "zahteve" .

Pod "zahtevima" se misli, između ostalog, na proveru potencijalnih kupaca u bazi podataka koja beleži prestupnike. FBI ovih dana registruje rekordan broj takvih provera.

U februaru ove godine su prodavci oružja izvršili ukupno 2,8 miliona provera, dok je prošle godine mesečni prosek bio 2,36 miliona, navodi DW.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cale

    5. april 2020 | 11:01

    Normalno , samo se kod nas se preregistruju oruzja.

  • JACA ♎

    5. april 2020 | 11:15

    Poremećena nacija.. prodaja oružja spada u osnovno snabdevanje.!?!?!

  • Дејан Младеновић

    5. april 2020 | 18:00

    американци ионако имају толико оружја у свом поседу.... да им од срца пожелим да се потамане међусобно

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA