≫ 

Italijanski ministar zdravlja: Nije gotovo, situacija ostaje dramatična, pred nama su teški meseci

Roberto Speranza naveo je 5 ključnih tačaka u daljoj borbi protiv epidemije korona

  • 0
Roberto Speranza Foto: Profimedia/Alamy

Italijanski ministar za zdravstvo Roberto Speranza izjavio je danas da "nije gotovo" govoreći o situaciji u zemlji koja je dramatična od pojave epidemije korona virusa.

- Situacija ostaje dramatična, vanredna situacija se nastavlja i pred nama su dugi teški meseci - rekao je on i naveo 5 ključnih tačaka u daljoj borbi protiv epidemije korona.

U intervjuju dnevniku "La Republika" on je predočio sledeće korake države u borbi protiv korona virusa: nastavak socijalnog distanciranja, široka upotreba sredstva zaštite za sve, a ne samo zdravstvene radnike, opremanje bolnica za Covid19 na celoj teritoriji zemlje, jačanje lokalnih zdravstvenih mreža, masovno testiranje i mapiranje broja zaraženih u Italiji, gde upućuje.

On i na upotrebu mobilnih aplikacija, korejski model, za proveru kontakata onih koji su pozitivni na Covid19.

Bolnice za koronu predstavljaju treću tačku plana ministra iz dva razloga. Pre svega zato što se ne može isključiti talas povratka epidemije sve dok ne postoji vakcina, a zatim i zato što su mešovite bolnice u ovom kontekstu neizvodljive.

- Previše je rizično za druge pacijente, previše rizično za sve osoblje - rekao je italijanski ministar.

Četvrta stavka na spisku ministra zdravlja se odnosi se na brisove/tampone, koje je potrebno provesti masovno.

Ovaj postupak će omogućiti virusno mapiranje teritorija sa uzorkom miliona građana. Samo na taj način moći će se znati koliko je Italijana, zaraženo virusom, koliko je imunih, koliko i u kojem područje se ljudi mogu vratiti normalnom životu.

Mobilna aplikacija će omogućiti da utvrde brzo sva kretanja i kontakti zaraženog pacijenta u poslednjih 48 sati pre infekcije, što omogućava da pokretanje "kućne nege" onih koji bi mogli da budu zaraženi ili su već.

Video: Vojska već četvrti put preuzima leševe u jednom selu: Tužne slike svakodnevno dolaze iz Italije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA