Indija obustavila železnicu prvi put za 167 godina: Sada se vozovi pretvaraju u bolnice

Iako indijski bolnički sistem još uvek nije pretrpan, vozovi bi mogli da ublaže pritisak ako broj obolelih od korona virusa počne da raste

  • 1
Indija, voz, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kada je premijer Narendra Modi uveo blokadu zemlje 25. marta zbog pandemije korona virusa, indijska železnica preduzela je neobičan korak i suspendovala sve putničke vozove širom zemlje do 14. aprila. Prvi put za 167 godina obustavljena je najstarija železnička mreža u Aziji, piše CNN.

Železnička mreža odlučila je da pretvori oko 20.000 starih vagona u izolaciona odeljenja za pacijente dok virus nastavlja da se širi.

Indija, voz, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Mreža, koja je četvrti najveći železnički operater na svetu i najveći poslodavac u Indiji, već ima 125 bolnica širom zemlje, tako da ima stručnost da se proširi na mobilne krevete.

Indija je 1. aprila imala 4.288 slučajeva Covid-19, uključujući 117 smrti, što je relativno mali broj za naciju od 1,3 milijarde stanovnika. Iako indijski bolnički sistem još uvek nije pretrpan, vozovi bi mogli da ublaže pritisak ako broj obolelih od koronavirusa počne da raste.

Indija, voz, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Sada će železnica ponuditi čistu, sanitarnu i higijensku sredinu pacijentima da se udobno oporave - rekao je u tvitu Pijuš Gojal, ministar železnica.

Indijske železnice normalno saobraćaju sa više od 20.000 putničkih vozova dnevno, na dugim i prigradskim relacijama sa 7.349 stanica širom Indije.

Blokada zemlje stavila je blizu 67.368 kilometara kolosake van upotrebe - dovoljno da se 1,5 put obiđe ekvator - i ostavilo je hiljade putničkih vozova u praznom hodu. Teretni vozovi ili robni vozovi kako ih nazivaju u Indiji i dalje rade.

Indija, voz, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Prvih 5.000 odeljenja za izolaciju biće spremno u roku od dve nedelje, a ako bude potrebno, još 48 vagona može se pretvoriti u roku od 48 sati.

Svaka sanitarna kabina biće u stanju da primi do 16 pacijenata, pored sestara, lekarske kabine i prostora za sanitetske potrepštine i opremu.

Indija, voz, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Vozovi će, nakon što budu spremni, biti poslati na bilo koju lokaciju koja bi mogla biti suočena sa manjkom kreveta zbog potencijalnog rasta pozitivnih slučajeva.

Čak i pre pandemije, Indija je imala manjak bolničkih kreveta.

Prema poslednjim podacima, Indija ima 0,5 bolničkih kreveta na svakih 1.000 ljudi. Većina njih je grupisana u urbanim sredinama, a raspoloživost se uveliko razlikuje od države.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Novinar optužio Trampa da gura lek za Kovid-19: Samo CNN može da postavi takvo pitanje

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. april 2020 | 14:17

    Ma promovise nekoga, Trump je to... njemu je novac ispred svega uvek bio i bice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA