≫ 

I u Južnoj Koreji korona virus je u početku divljao, ali je brzo stavljen pod kontrolu, evo i kako

Evo šta je ova zemlja uradila kako bi zaustavila širenje nove bolesti

  • 1
Južna Koreja koronavirus Foto: Tanjug/AP

Brojke im u početku nisu išle u prilog. Dok su drugi novozaražene od korona virusa beležili jednocifrenim brojevima, u Južnoj Koreji broj novih slučajeva u danu približio se hiljadu. A onda se situacija preokrenula i sad se svi pitaju šta je to Koreja uradila. Odgovor, međutim, nije nimalo jednostavan, a ni kratak. Zapravo, toliko je složen da se oko njega stvara ceo scenario, nezvaničan, ali barem tako se tvrdi, utemeljen na službenim podacima.

"Korejski scenario", kako ga nazivaju, projekt je grupe volontera, "The COVID translate project", koja se poslednjih nedelja posvetila prevođenju niza dokumenata o testiranju, prijemu i tretiranju obolelih, kontroli zaraženih i njihovih kontakata, merama društvenog distanciranja, načinu donošenja odluka o sprovođenju svih ovih mera... Uglavnom, imali su posla preko glave, a rezultat njihovog rada danas bi trebao biti objavljen. Svi su u iščekivanju, prenosi Slobodna dalmacija.

Naravno da je nešto već procurilo, a ako ste radoznali, o tome više možete saznati ovde, dok ovde možete proučiti PDF. Ne ulazeći u sve detalje, izložićemo samo najbitnije iz "korejskog scenarija".

Južna Koreja koronavirus Foto: Tanjug/AP

Prvo i osnovno, zbog iskustva sa sličnim zaraznim bolestima imali su zakonsku podlogu koja je omogućila brzo i efikasno donošenje odluka od važnosti za suzbijanje epidemije. Korejski ministar zdravlja i njihova načelnica centara za kontrolu i suzbijanje zaraze prema zakonu imaju pravo i odgovornost donositi odluke koje se tiču propisivanja mera socijalnog distanciranja, testiranja i još niza bitnih tema na kojima su druge države zapele zbog birokratije.

Osim toga ministar ima obavezu svakih pet godina da donese master-plan za ovakve situacije. Njime se određuje način na koji relevantne institucije trebaju da reaguju u slučaju epidemije, koje će se medicinske ustanove obezbediti kojom vrstom opreme, kako će se organizovati hitne službe i kako će edukovati građane u cilju što ispravnijeg ponašanja.

Južna Koreja se, za razliku od mnogih drugih, predano posvetila testiranju, a to su bili u mogućnosti jer su, za razliku od mnogih drugih, imali pažljivo razrađen program testiranja.

Ako se pitate kako to da Korejcima nije nedostajalo testova, a svi drugi vape da ih jednostavno nemaju dovoljno, evo vam odgovor - čim su shvatili šta im se sprema, poslali su naredbu u 20 farmaceutskih kompanija širom zemlje da pod hitno počnu da izrađuju testove. Nedelju dana kasnije su ih imali, a nakon toga sve je zavisilo upravo od njih: testiranje im je omogućilo da brzo pronađu i izoluju osobe zaražene koronavirusom i sve njihove kontakte te su tako obuzdali širenje virusa.

Južna Koreja koronavirus Foto: Tanjug/AP

Bitno je bilo i to što su imali male, lokalne timove od 5-7 ljudi zadužene za praćenje zaraženih, primenu sigurnosnih mera, sprovođenje epidemioloških istraga, a iznad tih timova pažljivo se slagala cela šema nadređenih. Timovi su bili zaduženi za testiranje, ali su i kontrolisali pridržavaju li se kontakti zaraženih mera društvenog distanciranja i prijavljuju li (putem službene aplikacije) dva puta dnevno sve promene u svom zdravstvenom stanju.

Naglasak je bio na kućnoj nezi, kako se bolnički sistem ne bi urušio. Osobama u samoizolaciji plaćeni su hrana, striming servisi i psihološka podrška. Ono što je takođe veoma bitno je i da je građanima osigurana zaštitna oprema u vidu maski i rukavica.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Kineski lekari apeluju na sprovođenje mera karantina i stavljanje epidemije pod kontrolu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LOSMI73

    6. april 2020 | 15:46

    Ma daj bre pustite me vise prica!!! Niko ne zna sta je ovo a svi se kao bore...orotiv cega se boris kad ne znas ni protiv koga se boris!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA