≫ 

Ko je čovek koji će menjati Borisa Džonsona: Bio u timu koji je u Hagu istraživao slučaj Miloševića

Dauning Strit broj 10 saopštio je u ponedjeljak da će Rab sada Džonsona menjati i na dužnosti premijera "kada to bude nužno"

  • 5
Dominic Raab Foto: Tanjug/ AP

Šef britanske diplomatije Dominik Rab, pripadnik nove garde političara Konzervativne stranke, zvanično će menjati premijera Borisa Džonsona dok se ovaj bori s korona virusom na odeljenju intenzivne nege londonske bolnice St Thomas.

Uvereni euroskeptik, nositelj crnog pojasa u karateu treći dan i amaterski bokser, Rab (46) je nasledio upravo Džonsona na dužnosti ministra spoljnih poslova.

Dauning Strit broj 10 saopštio je u ponedjeljak da će Rab sada Džonsona menjati i na dužnosti premijera "kada to bude nužno".

Dominik Rab je "čvrst i oštrouman. Nije osoba koju možete zastrašiti", rekao je njegov bivši šef, bivši britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis.

- Lojalan je i disciplinovan - navodi.

Predstavnik je novog naraštaja konzervativaca koji su ušli u parlament u poslednjih deset godina.

Rab je sin jevrejskog izbeglice iz Češke koji je stigao u Britaniju 1938. Otac mu je umro od raka kada mu je bilo samo 12 godina i majka ga je odgojila u anglikanskoj veri.

Studirao pravo na Okfordu i Kembridžu

Studirao je pravo na prestižnim univerzitetima Oksfordu i Kembridžu.

Kao mladi pravnik specijalizovan za međunarodno pravo zaposlio se u advokatskog firmi Linklaters, a kasnije se pridružio ministarstvu spoljnih poslova, gde se bavio pitanjima terorizma na moru, prenosi Hina.

U njegovoj biografiji se navodi i da je 2003. godine "imenovan je u diplomatski tim britanskih advokata koji su u Hagu istraživali ratne zločine Slobodana Miloševića".

Dominic Raab Foto: Tanjug/ AP

Između 2006. i 2008. bio je šef kabineta Dejvida Dejvisa, tada konzervativnog ministra unutrašnjih poslova u senci.

U britanski parlament prvi je put izabran 2010. Pet godina posle prvi put ulazi u izvršnu vlast, kad u vladi Džejmsa Kamerona postaje zamenik ministra pravosuđa.

Aktivista u kampanji za Bregzit

Godinu kasnije, uoči referenduma o Bregzitu, već je postao aktivista u kampanji za izlazak iz EU-a.

U vladu se vraća 2017. prvo kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja. Tereza Mej imenovala ga je ministrom za Bregzit nakon ostavke Dejvida Dejvisa 2018, ali Rab nije oklevao napustiti dužnost već tri meseca posle nezadovoljan sporazumom o Bregzitu koji je Mej sklopila s Briselom.

Nakon ostavke Tereze Mej trkao se za predsednika Konzervativne stranke, ali je ispao u drugom krugu glasanja, odnosno završio na šestom mestu. Tada je podržao kasnijeg pobednika Džonsona, koji mu je uzvratio imenovanjem za ministra spoljnih poslova.

Oženjen je i otac dvojice sinova, Pitera i Džošue.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Made in ...

    7. april 2020 | 00:19

    U prevodu " provereni Srbomrzac"

  • Dragan

    7. april 2020 | 01:03

    Šta je imao da istraži milošević je branio svoju državu od povampirenih engleza nemaca i amera

  • Niko

    7. april 2020 | 05:16

    Kakva biografija... Detaljn opis...Sigurmo velika korist za Britaniju, rekli bi smo. A jel' dobar covek? Veruje li u Boga? Da li je svoje obrazovanje, iskustvo, znanje oplemenio dobrotom zarad svoje koristi i dobrobiti celog covecanstva?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA