≫ 

ISPRAVKA Džonson prebačen na intenzivnu negu: Menjaće ga čovek koji je u Hagu istraživao slučaj Miloševića

Premijer je pre 11 dana testiran pozitivno na korona virus, a njegovo pogoršano zdravstveno stanje je težak udarac za britansku vladu

  • 10
Boris Džonson

Foto: Tanjug/AP

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (55) proveo je noć na intenzivnoj nezi nakon što su se simptomi korona virusa pogoršali i imao je poteškoća u disanju, prenosi Skaj njuz.

Premijer je u nedelju uveče primljen u bolnicu Sveti Tomas, ali mu se juče pogoršalo zdravlje.

- Morali su da mu daju kiseonik, imao je poteškoća sa disanjem. U 19 sati je doneta odluka da se premijer premesti na odeljenje intenzivne nege - rekla je politička urednica Skaj njuza Bet Rigbi.

Dauning strit je rekao da Džonson pati od "upornih" simptoma Covid-19, uključujući kašalj i visoku temperaturu.

Džonson je pre 11 dana testiran pozitivno na koronavirus, a njegovo pogoršano stanje težak je udarac za vladu.

Boris Džonson

Foto: Tanjug/AP

Čak i ako se ubrzo oporavi, verovatno neće moći da se vrati na posao neko vreme.

U njegovom odsustvu, ministar spoljnih poslova i šef britanske diplomatije Dominik Rab predsedava korona virus "ratnim kabinetom" koji se svakodnevno sastaje u 9.15. Ovonedeljni redovni sastanak kabineta u utorak je otkazan.

Portparol Dauning strita 10 je sinoć nešto posle 20 sati izdao dramatično saopštenje.

- Tokom današnjeg popodneva stanje premijera se pogoršalo i, po savetu njegovog lekarskog tima, premešten je na odeljenje intenzivne nege u bolnici. Premijer je pitao ministra spoljnih poslova Dominika Raba da ga menja kada to bude nužno. Premijer ima odličnu negu i zahvaljuje svim medicinskim radnicima na nihovom teškom radu i predanošću - saopštio je portparol.

Skaj njuz podrazumeva da je u trenutku objave premijer bio svestan i da je premešten na intenzivnu negu kao predostrožnost ukoliko mu treba respirator da bi se oporavio.

Pored briga za vladu, njegovo premeštanje na intenzivnu negu biće veoma stresno za njegovu trudnu verenicu Keri Sajmonds, koja se nalazi u samoizolaciji.

Medicinski stručnjak: Premijer je veoma bolestan

 

Medicinski stručnjak Derek Hil rekao je da ovakav razvoj događaja govori da je Boris Džonson izuzetno bolestan.

- Premijer je, kako vidimo, otišao u bolnicu zbog poteškoća u disanju. Čini se da je on prvobitno priključen na kiseonk, i da je bio svestan. Ali, kao što se često dešava sa kovidom-19, njegovo stanje sad se pogoršalo i on je prebačen na intenzivnu negu. Koliko znamo, premijer je trenutno na podršci disanja poznatoj kao kontinuirani pozitivni vazdušni pritisak (CPAP), koja se obično koristi u tretmanu opstruktivne apneje u spavanju. Iskustvo iz Italije i ostalih evropskih zemalja pokazalo je da CPAP može biti efektivan kod kovid-19 pacijenata, barem u početku. Kod mnogih kovid-19 pacijenata stanje s progresivno pogorša i zahteva uključivanje invazivne ventilacije. Invazivna ventilacija uključuje cevčicu koja se stavlja u pacijentov disajni put. (...) Znamo da ljudi mlađi od 60 godina, kako izgleda, imaju veće šanse za oporavak u kritičnoj fazi oboljenja kovid-19 od starijih ljudi. Ali nema sumnje da ovakav razvoj događaja znači da je Boris Džonson izuzetno bolestan - naveo je Hil.

Ko je čovek koji će menjati Džonsona

 

Šef britanske diplomatije Dominik Rab (46) , pripadnik nove garde političara Konzervativne stranke, je uvereni euroskeptik, nosilac crnog pojasa u karateu treći dan i amaterski bokser. On je i nasledio Džonsona na dužnosti ministra spoljnih poslova.

Dominic Raab

Foto: Tanjug/ AP

- Dominik Rab je "čvrst i oštrouman. Nije osoba koju možete zastrašiti" - rekao je njegov bivši šef, bivši britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, dodajući da je Rab lojalan i disciplinovan.

Predstavnik je novog naraštaja konzervativaca koji su ušli u parlament u poslednjih deset godina.

Rab je sin jevrejskog izbeglice iz Češke koji je stigao u Britaniju 1938. Otac mu je umro od raka kada mu je bilo samo 12 godina i majka ga je odgojila u anglikanskoj veri.

Studirao je pravo na prestižnim univerzitetima Oksfordu i Kembridžu.

Kao mladi pravnik specijalizovan za međunarodno pravo zaposlio se u advokatskog firmi Linklaters, a kasnije se pridružio ministarstvu spoljnih poslova, gde se bavio pitanjima terorizma na moru, prenosi Hina.

U njegovoj biografiji se navodi i da je 2003. godine "imenovan je u diplomatski tim britanskih advokata koji su u Hagu istraživali ratne zločine Slobodana Miloševića".

Između 2006. i 2008. bio je šef kabineta Dejvida Dejvisa, tada konzervativnog ministra unutrašnjih poslova u senci. U britanski parlament prvi je put izabran 2010. Pet godina posle prvi put ulazi u izvršnu vlast, kad u vladi Džejmsa Kamerona postaje zamenik ministra pravosuđa.

Aktivista u kampanji za Bregzit

 

Godinu kasnije, uoči referenduma o Bregzitu, već je postao aktivista u kampanji za izlazak iz EU-a.

U vladu se vraća 2017. prvo kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja. Tereza Mej imenovala ga je ministrom za Bregzit nakon ostavke Dejvida Dejvisa 2018, ali Rab nije oklevao napustiti dužnost već tri meseca posle nezadovoljan sporazumom o Bregzitu koji je Mej sklopila s Briselom.

Nakon ostavke Tereze Mej trkao se za predsednika Konzervativne stranke, ali je ispao u drugom krugu glasanja, odnosno završio na šestom mestu. Tada je podržao kasnijeg pobednika Džonsona, koji mu je uzvratio imenovanjem za ministra spoljnih poslova.

Oženjen je i otac dvojice sinova, Pitera i Džošue.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Napomena: U odnosu na prvobitni tekst dopunjena je verzija medicinskog stručnjaka Dereka Hila. Naime, u prvobitnom tekstu, koji je prenet sa stranih medija, greškom je preneta i interpretacija Hilove izjave, da će Džonson verovatno morati na respirator. Međutim, Hil je objasnio da mnogi pacijenti koji inicijalno završe na CPAP tretmanu dođu do stadijuma u kom je potrebna invazivna ventilacija. On, međutim, nije izjavio da će se takav scenario dogoditi britanskom premijeru, odnosno da će mu “veoma izvesno biti potreban respirator".

Video: Lekari kao da idu u rat: Pretužni snimci intenzivne nege u Barseloni

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пепи

    7. april 2020 | 10:06

    Са колико година је истраживао тзв злочине? Требало је да се бави злочинима своје земље по свету, па тек онда да се бави могућим, туђим.

  • Slave23

    7. april 2020 | 10:44

    Boris je obavio svoje za sta im je trebao, sad ce ga se rijesit. Odvratna Britanska politika koja vedri i oblaci svijetom zadnjih 400 godina

  • MONARHISTA

    7. april 2020 | 10:52

    OVAJ VIRUS NE PRESKAČE NIKOGA NEMOJTE SE SLADITI TUDJIM NESREĆAMA JER ČEKAJTE TO ISTO ZLO ZLO DOZIVA. BUDITE SAMO NORMALNI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA