Situacija u Nemačkoj stabilna iako ima skoro 100.000 obolelih: Najveći problem - zaraženi lekari

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj kaže da se na ulici može videti samo mali broj ljudi, koji se ponašaju disciplinovano

  • 2
Virus Outbreak Germany Daily Life, Nemačka, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Situacija sa epidemijom korona virusa u Nemačkoj je stabilna i pod kontrolom, iako je već zaraženo skoro 100.000 ljudi, a preminulo oko 1.600, izjavila je ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković, te dodala da je trenutno najveći problem broj obolelih lekara i medicinskog osoblja - zvanično njih oko 2.500.

Stopa smrtnosti je u poređenju sa mnogim drugim zemljama još relativno niska, kaže Janković i dodaje da se, ipak, broj zaraženih poslednjih dana nije toliko povećavao kao ranije.

- Na primer, u odnosu na juče, broj novoobolelih je porastao za 3.800 slučajeva. Nemačka je već 22. marta uvela dosta rigorozne mere, iako ne na primer policijski čas na saveznom nivou, ali je uvela zabranu kretanja napolju u grupama većim od dvoje ako nisu u pitanju članovi porodice - prenela je ambasadorka za Tanjug.

Dodaje da odavno već ne rade prodavnice, osim prehrambenih lanaca, da ne rade uslužne delatnosti, kao frizerski i kozmetički saloni i slično, niti velike robne kuće.

Korona virus, koronavirus, Berlin, Nemačka Foto: Tanjug/AP

U Nemačkoj se, ističe, može videti veoma mali broj ljudi napolju, koji se ponašaju veoma disciplinovano, a prema anketama je 80 odsto građana te zemlje podržalo mere vlade i pridržava ih se.

Janković podseća da je kancelarka Angela Merkel ranije izjavila da se radi o najvećoj krizi posle Drugog svetskog rata.

Ambasadorka objašnjava da u Nemačkoj savezna vlada daje smernnice pokrajinama, kojih ima 16, kako da se ponašaju, ali da svaka zadržava pravo da ih modifikuje u skladu sa situacijom.

Tako je, dodaje, Bavarska, na primer, uvela poclijski čas u nekim sredinama i 19. april je datum kada će se napraviti pregled onog što je učinjeno, sagledati rezultati uvedeniih mera i zatim odlučiti da li je neophodno da se one pooštre ili ublaže.

Janković napominje da je u toj zemlji najveći problem broj zaražnih lekara i medicinskog osoblja, koji je prilično veliki i da sada iznosi oko 2.500, kao i da ih sigurno ima i više, ali ih statistika još nije obuhvatila.

- Za sada ima dosta slobodnog mesta na intenzivnoj nezi i dosta respiratora. Zdravstveni sistem je veoma dobro opremljen i pripremljen za ovu krizu. Nemačka ima oko 28.000 kreveta na intenzivnoj nezi, a prema poslednjim podacima oko 55 odsto kapaciteta je zauzeto. Međutim, kako je virus nepoznanica i ne zna se kako će teći ova epidemija, postoji doza straha da ni tih 45 odsto kapaciteta neće biti dovoljno i da će to biti brzo popunjeno - rekla je ona.

U Nemačkoj se za sada na nedeljnom nivou testira između 300.000 i 500.000 ljudi, a cilj je, kako kaže, da se na dnevnom nivou testira oko 200.000 ljudi.

Ističe da su privredne posledice, takođe, izuzetno velike i da stručnjaci procenjuju da su nezapamćene u istoriji.

Korona virus, koronavirus, Nemačka Foto: Tanjug/AP

Nemačka je izdvojila ogroman paket pomoći svojoj privredi i stavila praktično neograničena sredstva na raspolaganje i velikim koncernima i malim i srednjim preduzećima, rekla je Janković i dodala da se tu radi o hiljadama milijardi evra koje su savezna vlada, pokrajinske vlade, gradovi i opštine izdvojili za pomoć svojoj privredi.

- Čak je virus korona nazvan "virusom bankrota", zbog toga što se pretpostavlja da će posledice po prviredu biti katastrofalne. Ilustracija toga je da se 470.000 nemačkih preduzeća prijavilo za neku vrstu pomoći države, dok je u vreme finansijske krize 2008. godine taj broj iznosio 23.000 - dodala je ona.

Objašnjava da je, Nemačka, inače ponudila i kredite svojim preduzećima. Ona sa do 10 zaposlenih mogu da uzmu kredit u vrednosti od 500.000 evra sa stopostotnim garancijama države, a ukoliko se radi o preduzećima sa brojem zaposlenih većim od 50 moguće je podići kredit u vrednosti od 800.000.

- Virus je, dakle, nepoznanica, kancelarka Angela Merkel, koja je izašla iz samoizolacije juče je održala prvu pres konferenciju, gde je rekla da mi svaki dan učimo, tražeći na taj način izvesno razumevanje za povremeno kontradiktorne procene vlade, za korigovanje u hodu mera i procena i svega što se preduzima na suzbijanju epidemije - dodala je ambasadorka.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Gvozdena disciplina je ključ uspeha: U Nemačkoj ne nose maske, al jedno pravilo poštuju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA