≫ 

Četiri evropske države spremne da "olabave" mere zabrane: Ipak, stiže upozorenje SZO

U Danskoj će vrtići i škole da budu otvoreni 15. aprila, što je prvi korak u nameri da ova zemlja "olabavi" mere karantina. Norveška će uraditi isto to, ali pet dana kasnije

  • 0
korona virus koronavirus Prag prazan; Foto: Tanjug/AP

Lideri Norveške, Danske, Češke i Austrije objavili su planove koji se odnose na rasterećivanje restirkcija koje se odnose na epidemiju korona virusa.

U Danskoj će vrtići i škole da budu otvoreni 15. aprila, što je prvi korak u nameri da ova zemlja "olabavi" mere karantina. Norveška će uraditi isto to, ali pet dana kasnije.

Danska je stupila u blokadu zatvarajući škole, restorane, kafiće, teretane i granice 11. marta. Ona je jedna od prvih evropskih zemalja koje su to učinile.

- Ovo će verovatno malo da bude poput hodanja po žici. Ako stanemo usput, mogli bismo da padnemo i ako idemo prebrzo može nešto poći po zlu. Stoga moramo da preduzmemo jedan oprezan korak u isto vreme. Ako otvorimo Dansku prebrzo rizikujemo da se broj infekcija drastično poveća i onda moramo ponovo da je zatvorimo - rekla je premijerka Mete Frederiksen.

Druge restrikije, uključujući zabranu okupjanja za više od 10 osoba, biće na snazi do, najkraće, 10. maja, a velika okupljanja neće biti moguća sve do avgusta.

U Danskoj su od korona virusa umrle 203 osobe, a zaraženo je skoro 5.000 ljudi.

Broj smrtnih slučajeva i novoobolelih je u padu.

Danska koronavirus Premijerka Danske; Foto: Tanjug/AP

Norveška će ukinuti zabranu za porodična putovanja u vikendice, što je popularno u toj zemlji, 20. aprila. Takođe, frizerski saloni i druge radnje će ponovo da budu otvoreni.

- Sada imamo kontrolu nad virusom, tako da možemo da otvorimo malo našu zajednicu. Uradićemo to zajedno, kontrolisano i vremenom - navela je premijerka Erna Solberg.

U Nroveškoj je od korona virusa umrlo 88 ljudi, a zaraženo je preko 5.800.

Norveška i Danska idu u korak sa Austrijom koja je najavila da će olabaviti mere dan nakon Uskrsa.

Austrija koja deli granicu sa najgore pogođenom državom u Evropi, Italijom, ponovo će otvoriti neke radnje, ali zahteva i dalje nošenje maski za lice.

Kancelar Sebastijan Kurc je, međutim, naveo da će hitne mere možda morati ponovo da stupe na snagu ako se stvari otmu kontroli.

Veće radnje biće otvorene tek 1. maja. Restorani, hoteli i škole će morati da čekaju do sredine maja, u zavisnosti od toga kako se situacija u Austriji bude dalje odvijala. Da podsetimo, Austrija je stupila u blokadu 16. marta.

Kurc je rekao da će naredna nedelja da bude odlučujuća i da će se na osnovu tih rezultata može dogoditi "ono što svi žele posle Uskrsa".

U Austriji su umrle 243 osobe od korona virusa, a zaraženo je preko 12.000.

Sebastian Kurz Sebastijan Kurc Austrijski kancelar Sebastijan Kurc; Foto: Tanjug/AP

Češka Republika je proglasila vanredno stanje 12. marta i zatvorila granice dan kasnije. U četvrtak će u ovoj zemlji pojedine prodavnice ponovo da budu otvorene.

Trenutno rade supermarketi, apoteke i poljoprivredne apoteke, a sada će vrata moći da otvore i mnoge druge radnje, prenosi Skaj njuz.

U Češkoj je umrlo 80 osoba od korona virusa, zaraženo je više od 4.800.

Ipak, zemlje poput Singapura i Japana predstavljaju za evropske lidere primer zbog kog moraju da budu oprezni kada je reč o ukidanju ograničenja.

Obe azijske zemlje su primetile talase novih infekcija posle ublažavanja mera, pri čemu je Japan uveo vanredno stanje.

Svetska zdravstvena organizacija nema preporuku za zemlje i regione za olakšavanje mera zbog usporavanja širenja pandemije korona virusa, ali je zahtevala od njih da ih ne ukidaju prerano, izjavio je danas portparol te organizacije Kristijan Lindmeier.

On je na virtuelnoj konferenciji za medije rekao da je to jedno od najvažnijih uputstava, prenosi Glas Amerike.

- Jedno od najvažnijih uputstava je ne odustati od mera prerano, kako se ne bi ponovo desilo povećanje obolelih. To je slično kao da se i sami razbolite i ako ustanete prerano iz kreveta i prerano trčite, rizikujete da se vratite u krevet i imate komplikacije - rekao je Lindmeier.

Video: Ruski vojni stručnjaci dezinfikovali 65.000 kvadrata

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA