≫ 

Korona virusom zaraženo preko 1.500.000 ljudi: U svetu više od 88.000 mrtvih

* U Srbiji zabeleženo 2.666 slučajeva korona virusa * U našoj zemlji umrlo 65 osoba * U svetu preko 1.500.000 zaraženih * Umrlo je preko 88.000 ljudi

  • 22
svet bilans, korona virus koronavirus Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

  • U Srbiji 65 žrtava korona virusa, zaraženo 2.666 ljudi
  • U svetu preko 1.500.000 obolelih
  • Preminulo najmanje 88.000 ljudi
  • Oporavilo se više od 319.000
  • Vuhan više nije u karantinu

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Bitne informacije o korona virusu:

Sledi najduži policijski čas, bićemo zaključani 60 sati: Ovde je sve što treba da znamo i uradimo

Koje su sankcije ukoliko ne poštujete policijski čas

Pokrenut portal za praćenje korona virusa u Srbiji

SZO: Kada treba da koristimo maske za lice?

Spisak svih brojeva po gradovima koje možete pozvati ako sumnjate da ste zaraženi

Koliko je tačno dana potrebno da razvijete prve simptome

Informacija za privrednike: Sve novosti o koroni saznajte pozivom na ovaj broj

Iz časa u čas:

00:55 Na javnoj površini u Crnoj Gori jedna osoba, nedeljom napolju do 11h

Novim merama crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tima (NKT) zabranjuje se prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jedne osobe.

Takođe, NKT je pooštrilo meru zabrane izlasaka nedeljom, pa je sada zabranjeno napuštati objekte stanovanja od nedelje od 11 sati do ponedeljka u 5 sati, kao i prisustvo i zadržavanje na plažama, prenosi RTCG.

Kako je navedeno, NKT je ocenio da se postojeće mere ne poštuju dovoljno.

00:13 Produženo trajanje i set vanrednih mera u Portugalu

Portugalski parlament je doneo odluku da se do kraja vanrednog stanja, koje je produženo do 17. aprila, obustavi isključenje domaćinstava sa elektro mreže, vodovoda ili gasovoda zbog neplaćenih računa jer bi to nanelo ekonomsku i socijalnu štetu siromašnijim građanima, prenosi Rojters.

Prema podacima vlade, birou za nezaposlene dnevno se prijavi 4.000 ljudi, a u prvoj nedelji aprila evidentirani broj nezaposlenih u zemlji porastao je za 28.000.

23:22 Na Kosovu šesta žrtva korona virusa

Na Kosovu je zabeležen šesti smrtni slučaj od infekcije korona virusom, saopštilo je prištinsko ministarstvo zdravlja, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na Kohu.

"Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova preminula je 66-godišnja pacijentkinja iz Mališeva, kojoj je dijagnostikovan COVID-19, navedeno je u saopštenju".

Reč je o pacijentkinji koja je imala prateće bolesti.

22:29 Broj zaraženih u celom svetu premašio milion i po

Više od 1.500.000 ljudi zaraženo je korona virusom u celom svetu, a umrlo je preko 87.000 ljudi.

21:49 Produžene vanredne mere u Francuskoj

U Francuskoj će i drugi put biti produžene vanredne mere, ovoga puta do 15. aprila, saopšteno je danas iz Jelisejske palate i najavljeno da će se francuski predsednik Emanuel Makron u ponedeljak uveče obratiti naciji povodom epidemije korona virusa.

korona virus koronavirus Foto: Tanjug/AP

20:53 Snažne mere u Italiji ostaju na snazi

Italijanski premijer Đuzepe Konte upozorio je danas da se Italijani moraju pridžavati strogih vanrednih mera do daljeg i tako odbacio apele da se dozvoli otvaranje trgovinskih radnji.

"Naučnici nas upozoravaju da ne ublažavamo restriktivne mere", izjavio je Konte.

20:47 U bolnicama u Crnoj Gori 42 pacijenta, troje na respiratoru

U Crnoj Gori su hospitalizovana ukupno 42 pacijenata obolela od virusa korona, od čega su tri pacijenta na respiratoru.

Pomoćnik direktora KČG Nemanja Radojević saopštio je da je 13 zaraženih hospitalizovano u Podgorici, 12 u Baru, šest u Nikšiću, dok su ostali u Beranama, prenosi RTCG.

Radojević je rekao da je u Crnoj Gori ukupno 20 zaraženih medicinskih radnika - šest lekara, jedan stomatolog, 10 medicinskih sestara i jedna radnica na higijeni.

19:54 Ukupan broj mrtvih u Evropi premašio 60.000

Najgore stanje u Italiji gde je umrlo preko 17.000 ljudi, a preko 100.000 zaraženih imaju i Španija, Nemačka i Francuska.

19:49 U Francuskoj umrla još 541 osoba

Prema najnovijim podacima u Francuskoj je za poslednjih 24 sata umrla 541 osoba. Ukupan broj mrtvih je 10.869. Zaraženo je ukupno 112.950 ljudi.

19:36 Prvi smrtni slučaj od korona virusa u Somaliji

Somalija je danas saopštila da je u toj zemlji registrovan prvi smrtni slučaj od korona virusa. Kako prenosi Rojters, u Somaliji su registrovana četiri nova slučaja Kovid-19, tako da je ukupan broj zaraženih 12.

19:35 Broj preminulih u Turskoj porastao za 87 na ukupno 812

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Turskoj u proteklih 24 časa porastao je za 87, na ukupno 812, saopštilo je danas tursko Ministarstvo zdravlja.

Istovremeno broj zaraženih od korona virusa povećan je za 4.117, na 38.226, preneo je Rojters.

korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

18:37 Borisu Džonsonu poboljšano stanje

Premijer Velike Britanije Boris Džonson i dalje se nalazi na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Londonu, ali njegovo stanje je poboljšano i on sada sedi u krevetu, saopštili su britanski zvaničnici.

Džonson je na intenzivnoj nezi od ponedeljka, a u bolnicu je doveden deset dana nakon što mu je potvrđen korona virus.

18:31 EU produžava zabranu putovanja do sredine maja

Evropska unija trebalo bi da produži do sredine maja ograničenja na putovanja, saopštila je danas Evropska komisija povodom vanrednih merama koje za cilj imaju da ograniče širenje korona virusa.

Unija je sredinom marta odlučila da zatvori spoljne granice za sva putovanja koja nisu nužna na mesec dana, uglavnom u nastojanju da spreči da 27 država članica zatvori granice unutar evropskog putnog prostora kako bi suzbile širenje bolesti, prenosi Rojters.

18:11 U Italiji umrle još 542 osobe

Za poslednjih 24 sata u Italiji su umrle 542 osobe, ukupan broj mrtvih je 17.669. Broj noboobolelih je 3.836, pa je tako ukupan broj slučajeva korona virusa u toj zemlji 139.422.

17:52 Švajcarska planira da olakša mere do kraja aprila

Švajcarska planira da olakša mere u okviru borbe protiv korona virusa od kraja aprila, saopštila je danas vlada jer očekuje da bi ekonomska šteta od epidemije mogla biti najgora ikada zabeležena.

- Znamo da su ove mere teške za ekonomiju i ljude, ali smo, takođe, odlučili da razmotrimo olakšavanje nekih od mera krajem aprila - izjavio je ministar zdravlja Alan Berse na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

17:23 Putin pozvao građane da izdrže samoizolaciju 

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas ruske građane da izdrže samoizolaciju i teret problema uprkos postojećem umoru da bi preokrenuli plimu u borbi protiv korona virusa.

- Želeo bih da se obratim svim građanima Rusije - rekao je Putin tokom konferencije koja je održana na daljinu sa čelnicima ruskih regiona, preneo je TAS S.

17:22 U Crnoj Gori potvrđen još jedan slučaj korone

U Crnoj Gori potvrđen je još jedan slučaj zaraze korona virusom i sada ih je ukupno 249 obolelih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić je na konferenciji za novinare rekao da je u pitanju vanredna situacija za zdravstveni sistem Crne Gore.

GRAĐANI NOVI SAD ŽIVOT U NOVOM SADU KORONAVIRUS MASKE Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

16:43 Argentina produžila karantin od kraja meseca

Vlasti u Argentini saopštile su da će ceo mesec biti na snazi kućni karantin koji važi za celu zemlju.

Video: Opšta bežanija: Ovako u Argentini sprovode meru zabrane kretanja zbog korona virusa

16:39 Njujorku treba manje respiratora nego što je procenjeno

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio kazao je da tom gradu treba manje ventilatora nego što je to ranije najavljeno. On je istakao da se smanjila potreba za njima, pošto je na dnevnom nivou potrebno oko 100 respiratora naspram 200-300, koliko je to bilo neophodno prošle nedelje po danu.

16:25 Micotakis hvali Grke: Pokazali ste izuzetnu zrelost

Grčki narod pokazao je izuzetnu zrelost i odgovornost poštujući mere koje je vlast bila prinuđena da donese u borbi protiv korona virusa, izjavio je premijer Kiriakos Micotakis.

16:19 Tedros podseća da je sutra 100 dana od pojave korone

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus podseća da je sutra 100 dana od pojave virusa korona, tačnije od dana kad su kineske vlasti obavestile SZO da su identifikovale izbijanje misteriozne pneumonije u gradu Vuhanu.

Tedros SZO Foto: Tanjug/AP

- Skoro 100 dana je prošlo otkad je SZO informisan o tome - napisao je Tedros danas na Tviteru, a prenosi ANSA.

On je naveo i da su od tada krenula istraživanja velikom brzinom u pravcu razvijanja testova i kreiranja uslova za pronalazak vakcine.

16:10 Faući: Čeka nas loša nedelja

Direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Faući rekao je da tu zemlju čeka “loša nedelja”. On je istakao da je u državi Njujork pao broj hospitalizovanih ljudi, ali je upozorio na porast broja mrtvih.

16:04 Milenković: Oko 100 Srba vraćeno iz Holandije, još 60 želi da se vrati

Oko 100 građana Srbije do sada je vraćeno iz Holandije u zemlju, a još oko 60 njih želi da se vrati, kaže ambasadorka u Holandiji Ksenija Milenković i dodaje da se u toj zemlji, bez obzira što je poslednjih četiri-pet dana zabeležen blagi pad broja zaraženih korona virusom mere ostaju na snazi.

15:59 Češka uništila koronu: Uspeli da zaustave širenje epidemije, počinje postepeni povratak u normalu

Češki ministar zdravlja Adam Vojteh saopštio je, na osnovu najnovijih podataka i modela razvoja epidemije korona virusa, da je Češka uspela da spreči najgore, zaustavila je nekontrolisano širenje zaraze i može zato da se sprema za povratak u normalan život.

15:57 Rumunija: Broj preminulih 210

Još jedna osoba zaražena korona virusom preminula je u Rumuniji, čime je broj ukupno umrlih u toj zemlji porastao na 210, saopštila je danas Strateška komunikaciona grupa. Reč je o 60-godišnjoj ženi iz okruga Mureš, koja je imala i kardiovaskularne bolesti i visok pritisak.

15:55 Belgija:Više otpuštenih nego novih pacijenata u bolnicama

U poslednja 24 sata broj pacijenata otpuštenih iz bolnica u Belgiji premašio je broj novih koji su primljeni, prenosi TAS.

Iz belgijskog Ministarstva zdravlja saopšteno je da su u poslednja 24 sata 524 pacijenta otpušteno iz bolnica, dok je novih pacijenata primljenih na bolničko lečenje bilo 487.

15:45 Studija: Broj inficiranih daleko veći od zvanične statistike

Jedina studija univerziteta Getingen tvrdi da je broj realno inficiranih daleko veći nego što to prikazuju zvanične statistike.

Tako se navodi da je širom sveta samo šest odsto svih infekcija poznato, a autor studije Sebastijan Folmer ukazuje da vlade moraju biti veoma obazrive po pitanju broja inficiranih.

Naučnici univerziteta Getingen upozoravaju da se širom sveta više od 10 miliona ljudi inficiralo, a da se oni ne pojavljuju u statistikama.

Češka koronavirus Foto: Tanjug/AP

15:36 Britanija broji 936 žrtava u jednom danu

Danas je u Velikoj Britaniji 936 ljudi preminulo od posledica korona virusa. Ukupan broj preminulih dostigao je 7.095. U crni bilans ubraja se 828 žrtava u Engleskoj

15:33 Dobre vesti iz Albanije

U poslednja 24 sata u Albaniji su od COVID-19 izlečene 23 osobe, izjavio je Taulant Bala generalni sekretar vladajuće Socijalističke partije.

15:10 U Engleskoj više od 800 žrtava

U Engleskoj je u poslednjih 24 sata registrovano čak 828 žrtava korona virusa. Ukupan broj preminulih sada iznosi 6.843. Čekaju se podaci iz ostalih delova Britanije.

15:08 Korona virus u Srbiji odneo još 4 života

U Srbiji su, u poslednjih 24 sata, četiri osobe preminule od posledica korona virusa. Ukupan broj žrtava se popeo na 65.

Video: Kon: Ja da se pitam, zabranio bih kontakt u potpunosti

14:59 Prodavnice u Hrvatskoj radiće duže

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović rekao je da je potpisana odluka kojom se omogućava rad prodavnica po striktnim pravilima.

Božinović je rekao da će radno vreme prodavnica biti od sedam sati ujutro do 20 časova kako bi se smanjio pritisak uoči Uskrsa zbog povećane potrebe za odlaskom u radnje.

14:44 Džonson dobro reaguje na terapiju

Britanski premijer Boris Džonson i dalje se nalazi na intenzivnoj nezi, ali dobro reaguje na terapiju

14:30 147 osoba umrlo u Holandiji

Nadležni u Holandiji saopštili su da je u poslednja 24 sata preminulo 147 osoba od korona virusa. Takođe, zabeleženo je još 969 inficiranih smrtonsnom zarazom. Prema najnovijim podacima, u Holandiji je ukupno obolelo 20.549 osoba, a 2.248 je umrlo.

14:26 U Moskvi na korona virus testirano 250.000 ljudi, u Rusiji skoro milon

Skoro 250.000 ljudi testirano je na korona virus u Moskvi, saopštilo je danas Udruženje za zaštitu potrošača zdravstvenih usluga.

Moskva, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Do sada je u Moskvi testirano 248.979 ljudi na korona virus, a širom Rusije 910.000 - rekli su u Udruženju.

U Rusiji je autorizovano nekoliko načina za testiranje na virus COVID-19, a vlada je objavila i da je uveden sajt na internetu na kojem su najnovije informacije epidemiji, navodi TASS.

14:02 Još 61 slučaj korona virusa u Hrvatskoj

Hrvatske vlasti saopštile su da su registrovale u poslednjih 24 sata još 61 slučaj korona virusa, čime je broj zaraženih sada 1.343. Takođe, Nacionalni stožer civilne zaštite saopštio je da je jedna osoba preminula. Takođe, saopšteno je da se otvaraju pijace.

13:55 Predsednik CER podneo ostavku zbog nereagovanja Brisela

Predsednik Evropskog istraživačkog saveta koji je nadležan za finansiranje revolucionarnih naučnih istraživanja u Evropi (CER), italijanski naučnik Mauro Ferari, podneo je ostavku na tu funkciju. Razlog je to što, kako je naveo, nije uspeo da uveri Brisel da uspostavi koordinirani i opsežni naučni program protiv pandemije korona virusa.

13:43 Sedam osoba u Ukrajini umrlo od korona virusa

Vlasti u Ukrajini saopštile su da je otkriveno još 206 osoba koje su zaražene korona virusom, a da je sedam osoba preminulo. U toj zemlji je do sada inficirano 1.668 ljudi, a smrtonosni virus odneo je 52 života.

13:39 Zaražena žena ušetala u poštu, kad je sve završila šokirala službenike: Imam koronu, dezinfikujte se

Filijala pošte u zagrebačkom Zapruđu zatvorena je danas nakon što je u prepodnevnim satima u nju ušetala žena pozitivna na korona virus, rekli su epidemiolozi i dodali kako je žena bila u samoizolaciji.

13:36 Porast broja obolelih u Švajcarskoj

Nadležni u Švajcarskoj saopštili su da je zabeleženo 547 novozaraženih korona virusom. U Švajcarskoj je ukupno 22.789 ljudi inficirano, a 846 je umrlo.

Švajcarska korona virus Foto: Tanjug/AP

13:26 Ministarka suspendovana jer je otišla na ručak kod prijatelja

Ministarka za digitalne tehnologije i komunikacije Južnoafričke Republike Stela Ndabeni-Abrahams suspendovana je jer je prekršila zabranu kretanja zbog korona virusa. Umesto da ostane kod kuće kako propisuju mere vlade, ona je otišla na ručak kod prijatelja.

13:05 U Mičigenu dopremaju hladnjače, nemaju gde sa preminulima

Zvaničnici u Mičigenu, SAD, naručili su četiri mobilne hladnjače kako bi imali gde da smeštaju tela žrtava korona virusa. Mrvačnica u gradu može da primi 300 tela, a dovoženjem hladnjača, kapaciteti će biti povećani za još 450 mesta.

13:02 Više od 83.000 žrtava u svetu

Prema poslednjim informacijama u svetu je 83.090 osoba preminulo od posledica korona virusa

12:48 Bolnice u Belgiji malo odahnule

Gotovo mesec dana nakon uvođenja posebnih mera u cilju zaustvaljnja širenja COVID19 Belgija prvi put beleži veći broj pacijenata koji izlečeni napuštaju bolnice u odnosu na broj novohospitalizovanih.

12:19 SZO: Dobro razmislite pre nego što odlučite da ublažite mere

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge izjavio je danas da je širenje virusa Covid-19 u Evropi veoma zabrinjavajuće i apelovao na vlade da daju veoma dobro razmotre pre nego što počnu da ublažavaju mere uvedene radi sprečavanja širenja virusa.

12:16 U Iranu broj žrtava premašio 4.000

U Iranu je u poslednjih 24 sata 121 osoba preminula od posledica korona virusa. Ukupan broj preminulih u zemlji popeo se na 4.003.

12:04 Etiopija uvela vanredno stanje

Vlasti u Etiopiji proglasili su vanredno stanje kako bi sprečili širenje korona virusa. U Etiopiji je 52 ljudi obolelo od korona virusa, a zabeležena su dva smrtna slučaja.

11:52 U Španiji još 757 žrtava

Španija je u poslednih 24 sata registrovala novih 757 žrtava korona virusa, što je skok u odnosu na juče kada je broj iznosio 743. U ovom trenutku obolelo je 146.690 ljudi, a ukupan broj žrtava skočio je na 14.555

11:46 Korona hara u domu za stare u Splitu, štićenici završili na respiratorima

Prema pisanju hrvatskih medija, čak 10 štićenika doma za stare u Splitu završilo je na respiratorima nakon što im je dijagnostifikovan korona virus

11:16 Polovina obolelih živi u Evropi

U Evropi je više od 687.000 ljudi zaraženo korona virusom, a broj žrtava iznosi 52.824, pokazuju najnoviji podaci. Gotovo polovina obolelih nalazi se na evropskom tlu, a čak 7 od 10 najugroženijih zemalja nalaze se u Evropi.

11:00 Severna Koreja proizvela specijalne maske

Vlasti u Severnoj Koreji su saopštile da su njihovi naučnici proizveli nano-antibiotske maske.

- Dok se čitav svet bori sa pandemijom, naš naučni medicinski institu napravio je nano-antibiotske maske. One su izdrađene od domaćih materijala - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u Severnoj Koreji navodno nema nijedan registrovan slučaj korona virusa.

10:41 Makedonci pooštrili policijski čas

Karantin u Severnoj Makedoniji od danas će počinjati u 16 i trajaće do 5 ujutru narednog dana, dok će preko vikenda u potpunosti biti zabranjeno kretanje građanima od petka u 16 do ponedeljka u 5 sati ujutru.

10:35 Vuhan proslavio skidanje blokade

Nakon 76 dana karantina, kineski grad Vuhan ponovo normalno funkcioniše

10:33 Merkelova ponovo među ljudima

Nemačka kancelarka Angela Merkel više nije u samoizolaciji i ponovo redovno obavlja svoje dužnosti. Ona je uslikana kako dolazi na sastanak sa članovima Vlade.

Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

10:23 U Rusiji više od hiljadu novih slučajeva korona virusa

Broj novih slučajeva korona virusa u Rusiji porastao je za 1.175 tokom prethodnog dana tako da je u 81 regionu Rusije sada zaraženo 8.672 ljudi.

Ruski centar za borbu protiv korona virusa saopštio je da se oporavilo 580 pacijenata.

09:58 Turska šalje pomoć Srbiji

09:54 Kina zabeležila 62 nova slučaja

Kina je zabeležila 62 nova slučaja korona virusa u poslednja 24 sata, ali tri slučaja nisu uvezena. Takođe, Kina je u prethodnom danu zabeležila i dva smrtna slučaja, žrtve su preminule u Šangaju i provinciji Hubei.

Ukupan broj preminulih iznosi 3.333, a broj potvrđenih slučajeva 81.802.

09:52 Korona na francuskom nosaču aviona Šarl de Gol?

Francuski nosač aviona Šarl de Gol vraća se u luku pošto neki članovi posade imaju simptome korona virusa, saopštila je danas francuska vojska.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je trenutno oko 40 mornara pod strogim medicinskim nadzorom.

09:40 U Srpskoj dva nova slučaja

U Republici Srpskoj registrovana su dva nova slučaja virusa korona i sada ih je ukupno 348, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

09:13 Papa ne poštuje mere, korona se širi Vatikanom?

Otkako je Italija proglasila karantin kako bi sprečila širenje novog korona virusa i u Vatikanu su uvedene slične mere, međutim, izgleda da papa Franja ne poštuje pravila socijalnog distanciranja, već i dalje prima goste i sa njima se rukuje.

08:53 Metadon dele bez recepta

Farmaceutima u Velikoj Britaniji će najverovatnije biti dozvoljeno da bez recepta daju lekove poput metadona dok traje epidemija korona virusa. Ovu terapiju bez recepta će moći da preuzmu samo pacijenti koji se leče od bolesti zavisnosti, i oni kojima su lekari prepisali taj lek zbog teških bolesti.

08:51 U Crnoj Gori još 7 novih slučajeva

Broj obolelih u Crnoj Gori popeo se na 248

08:40 Premijer Boris Džonson u stabilnom stanju

Premijer Velike Britanije Boris Džonson proveo je drugu noć na intenzivnoj nezi i on je u stabilnom stanju, potvrdili su zvaničnici.

- Džonson je u stabilnom stanju i dobrog je duha. Primio je kiseonik, ali nije na respiratoru - potvrdio je ministar zdravlja Edgar Argar.

Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

08:30 Singapur zabranio sva okupljanja 

Singapur je zabranio sva okupljanja, i javna i privatna, kako bi sprečio širenje Covid-19.

08:20 U Ekvadoru se pravi novo groblje za žrtve korone

Vlada Ekvadora ubrzano priprema zemljište za sahranjivanje ljudi, koje je doniralo jedno privatno groblje u gradu Guajakili, pošto na postojećim grobljima više nema mesta usled porasta broja umrlih od korona virusa u zemlji.

U Ekvadoru je do juče registrovano 3.995 slučaja korona virusa, umrlo je 220 ljudi, a pretpostavlja se da su još 182 slučaja povezana sa virusom.

08:15 Italija ukida blokadu u dva koraka

Korona virus, koronavirus, Italija Foto: Tanjug/AP

08:00 Austrija: Bez okupljanja na Vrbicu i Cveti

Eparhija austrijsko-švajcarska saopštila je danas da zbog mera austrijske vlade u borbi protiv korona virusa u hramovima SPC u Austriji neće biti okupljanja na Vrbicu i na Cveti.

Vernici će praznike ove godine proslaviti u krugu svojih porodica, a eparhija ih poziva da se ne okupljaju oko hramova u većem broju na Vrbicu, odnosno Lazarevu subotu, kao ni na Cveti, u nedelju, 12. aprila, jer bi se time rizikovalo zatvaranje hramova.

07:45 Broj obolelih u Nemačkoj porastao za 4.003

U poslednja 24 sata u Nemačkoj su potvrđena 4.003 nova slučaja virusa Covid-19, čime je ukupan broj obolelih porastao na 103.228, saopštio je danas Institut za infektivne bolesti Robert Koh.

To je, navodi se, već drugi uzastopni dan kako broj obolelih raste, nakon četiri vezana dana kada je broj obolelih bio u padu, prenosi Rojters. Takođe, u jednom danu preminulo je 254 osoba, odnosno ukupno 1.861.

07:38 U Kini zabeležena nova 52 slučaja

U Kini su danas potvrđena 52 nova slučaja korona virusa, 30 više nego prethodnog dana, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija. Istovremeno raste broj importovanih slučaja - 1.042, što je za 59 više nego juče, prenosi Rojters.

Do sada je u Kini od početka epidemije potvrđeno 81.802 šlučaja.

Korona virus, koronavirus, Kina Foto: Tanjug/AP

07:21 ISPRAVKA Neodobrena kombinacija lekova za tretman zaraženih korona virusom

Telegraf.rs je 8. aprila 2020. godine preneo tekst portala Bild u kojem se navodi da je jedan američki lekar koji "već tri nedelje u Monrou leči korona virus pacijente veoma je uspešan u tome i nema umrlih, jer koristi kombinaciju više lekova".

U tekstu se navodi da je reč o "lekaru Vladimiru Zevu Zelenku koji je brinuo o oko 1.000 inficiranih, kojem niko nije umro, a samo tri osobe su morale na respirator. Zelenko u lečenju koristi kmbinaciju više lekova", navodio je "Bild".

Isti tekst je sa Bilda u međuvremenu obrisan, a portal Raskrinkavanje.me uradio je analizu u kojoj se navodi da su u pitanju netačne tvrdnje.

Naime, u analizi Raskrinkavanja se navodi da dva leka koje Zelenko koristi u tretmanu pacijenta, hidroksihlorokvin i azitromicin, postali su poznati javnosti nakon pogrešnih tvrdnji američkog predsjednika Donalda Trampa da je američka Agencija za ljekove (FDA) odobrila primenu ova dva leka u lečenju bolničkih pacijenata zaraženih koronavirusom. Pošto su Trampovi saradnici, ali i predstavnici FDA objasnili da se radi tek o nadi i želji američkog predsednika da svet konačno dobije lek za zaražene pacijente, uz napomenu da je ispitivanje u toku, doktor Vladimir Zelenko je javno istupio i podelio svoje procene u vezi sa tretmanom pacijenata koktelom lekova koji uključuje i hidroksihlorokvin.

Zelenko je 23. marta uputio otvoreno pismo Trampu, u kom navodi da je razvio sistem lečenja koji je dao samo pozitivne rezultate, bez navođenja dokaza koji bi potkrijepili takve njegove tvrdnje. I u intervjuu za Forward, koji će biti objavljen dan kasnije, Zelenko priznaje da je njegov protokol „nov i neproveren i da je prerano proceniti njegovu dugoročnu efikasnost“. On, međutim, tvrdi da je rizik čekanja potvrde efikasnosti ovog protokola veći, sa čim, kako navodi američki Snopes u svojoj analizi, zdravstveni stručnjaci baš i nijesu saglasni.

Oni objašnjavaju da se hidroksihlorokvin (koji je derivat sličnog, starijeg lijeka hlorokvina) koristi prije svega za liječenje malarije, a da lijek ima manje specifična antivirusna svojstva, koja bi ga činila potencijalno relevantnim u borbi protiv koronavirusa. Uloga antibiotika azitromicina u liječenju virusne infekcije poput COVID-19 ne bi bila nova niti neobična, budući da, generalno, virusne infekcije često proizvode infekcije koje su bakterijske prirode.

Međutim, i nakon Trampovih tvrdnji – da bi kombinacija ova dva lijeka mogla biti prekretnica u liječenju, koja potiče od francuske studije koju stručnjaci osporavaju – američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio je da još uvijek nema podataka na osnovu kliničkih ispitivanja da se ova dva lijeka mogu koristiti za zaštitu ili liječenje infekcije koronavirusom.

07:10 Francuska će praviti masku koja se menja tek posle 100 nošenja

Francuski industrijalci i naučnici najavili su da će početi proizvodnja novog tipa zaštitne maske za korona virus, koju će biti moguće koristiti 100 puta bez zamene.

Maska će, kako je sinoć preneo Frans enfo, na tržištu biti ponuđena po maloprodajnoj ceni od oko 30 evra.

korona virus, koronavirus, lekar, lekari, bolnica Foto: Tanjug/AP

07:00 Broj obolelih u svetu premašio 1,4 miliona

Širom sveta od novog korona virusa obolelo je više od 1,4 miliona osoba, tačnije 1.431.951, dok je od virusa preminulo 82.085 osoba. Od ukupnog broja obolelih u kritičnom stanju je pet odsto, odnosno 47.899, pokazali su najnoviji podaci portala worldofmeters.

Najviše obolelih je u SAD - 400.540, preminulih 12.857, dok je najviše preminulih osoba u Italiji 17.127.

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Video: Parižani takođe ne poštuju preporuke i mere o zabrani kretanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    8. april 2020 | 13:20

    Ovo je smešno,pandemija,ma to nije ni nazeb,1.5 miliona umrlo za 6 mjeseci,alo ljudi u pamet,24000 svaki dan oboli od raka,26000 svaki dan oboli na srce,proglašavaju pandemiju oni potkupljeni nazovi doktori u szo,Tramp je u pravu ovde neko nekog na suvo!

  • Amargedon

    8. april 2020 | 07:33

    Svakim danom broj raste! Sad nam se obilo o glavu sto povratnike iz EU pogotovo one koji su se iz žarista vracali u domovinu ne znajuci da su zarazeni nismo direktno sa granice sprovodili u prazne nekad JNA kasarne koje su mogle da posluze za masovni 14to dnevni karantin. Vec smo iste necijom odlukom slali kuci u samo izolaciju gde se mnogi nisu toga pridrzavali ali nije ni to problem ma da su svi do jednog disciplinovano sedeli kuci zarazili su svoje clanove porodice koji nisu ni morali da sede u samo izolaciju pa su oni izlazili i.odlazili u prodavnicu banku postu itd i tako izneli virus koji je njihovim clanom iz EU stigao. Tu je greska i tacno imamo prvu inkubaciju dve nedelje od zatvaranja granica sad ce biti jos jedan nalet a to je na isteku inkubacije domacina kod kojih su dosli iz evrope i kad taj nalet prodje krenuce broj da jenjava. Kasarne su trebale da posluze za zbrinjavanje naseg naroda za karantin a ne da ih punimo migrantima

  • Urke

    8. april 2020 | 09:26

    A sta je nama bitan Dzonson pa nas izvestavate o njegovom zdravstvenom stanju. Svakom zelim dobro,ali batalite nebitne ljude za nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA