≫ 

Vatrogasci peti dan zaredom gase požar kod Černobilja: Radijacija 16 puta veća nego inače

Vatrogasci su uspeli da smanje područje zahvaćeno požarom u zoni isključenosti s 25 na 10 hektara

  • 1

Ukrajinski vatrogasci u sredu su, peti dan zaredom, nastavili borbu sa šumskim požarom u gotovo nenastanjenoj zoni isključenosti kod Černobilja, koja je još kontaminirana radijacijom od nuklearne katastrofe koja se dogodila pre više od tri decenije.

Vlasti su više nego udvostručile broj vatrogasaca koji gase požar, angažujući 274 ljudi, tri aviona i tri helikoptera.

Državna služba za krizne situacije u utorak je objavila da su vatrogasci uspeli da smanje područje zahvaćeno požarom u zoni isključenosti s 25 na 10 hektara.

Savezna služba u sredu nije objavila nove podatke o površini zahvaćenoj požarom. Stručnjaci za životnu sredinu strahuju da bi požar mogao da podigne radioaktivni pepeo s tla. Državna služba za krizne situacije kazala je da izgleda da su nivoi radijacije u dozvoljenim okvirima.

Radijacija 16 puta veća nego inače

Visoki službenik za životnu sredinu Egor Firsov rekao je da je nakon izbijanja požara tokom vikenda nivo radijacije u tom području bio 16 puta viši od normalnih pozadinskih nivoa.

Pod istragom da je izazvao najmanje jedan lokalni požar je 27-godišnji stanovnik gradića nedaleko od zone isključenosti.

Preti mu do pet godina zatvora, a veruje se da je palio travu i smeće te da nije uspeo da obuzda požar zbog vetrovitog vremena, objavila je policija.

Nuklearna katastrofa u Černobilju 1986., oko 100 kilometara severno od Kijeva, najgora je nuklearna katastrofa u istoriji.

Video: Ogromni šumski požar u Ukrajini zahvatio 1.000 puta veću površinu nego što kažu vlasti

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    8. april 2020 | 18:22

    Bio sam blizu kad je bila havarija, ziv sam jos, srbi su bre neunistivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA