Nove optužbe Stejt Department: Asad koristio hemijsko oružje u Siriji

Prema Stejt Departmentu, "uprkos pristupanju Sirije Konvenciji o hemijskom oružju 2013. godine, Asadov režim je od tada više puta izvršio napade hemijskim oružjem da bi zadržao svoj moć"

  • 5
Sirija turska ofanziva

Foto: Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) objavila je izveštaj kojim je režimu sirijskog predsednika Bašara al Asada pripisala tri slučaja upotrebe hemijskog oružja, saopštio je Stejt Department.

Istražni i identifikacioni tim OPCV (IIT) zaključio je da postoje opravdani razlozi za verovanje da su sirijske arapske vazduhoplovne snage 24. i 30. marta 2017. bacile vazdušne bombe sa sarinom u Ltamenah i bacile cilindar koji sadrži hlor u bolnicu u istom mestu 25. marta 2017. potvrđujući da režim koristi hemijsko oružje i ne poštuje ljudski života, navodi se u izveštaju.

Prema Stejt Departmentu, "uprkos pristupanju Sirije Konvenciji o hemijskom oružju 2013. godine, Asadov režim je od tada više puta izvršio napade hemijskim oružjem da bi zadržao svoj moć".

Zajednički istražni mehanizam OPCV-UN prethodno je potvrdio da je Asadov režim koristio hemijsko oružje u više navrata, a sada je IIT izveštaj poslednji u sve vecćem broju dokaza da Asadov režim koristi hemijsko oružje u Siriji kao deo namerne kampanja nasilja nad sirijskim narodom, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    8. april 2020 | 23:45

    I vi bombardujete sa uranijumom i plutonijumom i za sada nikom ništa.

  • Nes

    9. april 2020 | 09:28

    Bolje prvo pogledajte sebe , sta are uradili tokom citave vase istorije I sta radite sada , pa tek onda pricajte o drugima. Vi ste bobili naroda da se nemogu prebrojati .

  • Fil

    9. april 2020 | 07:22

    Vi i dalje terete istu priču?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA