≫ 

Preminula žena koja je razotkrila aferu Klinton-Levinski: Bila je prijateljica sa Monikom

Tajno je snimala razgovore svoje prijateljice i predsednika, mnogi su je optuživali za izdaju prijateljstva

  • 0
Linda Trip Foto: Tanjug/AP

Američka državna službenica Linda Trip, koja je razotkrila aferu između tadašnjeg predsednika Bila Klintona i Monike Levinski, preminula je u 70 godini od raka pankreasa, saopštila je danas njena porodica.

Trip je postala poznata 1998. godine kada je u procesu opoziva Klintona priložila snimke sa Monikom Levinski koji su postali glavni dokaz u slučaju, prenosi BBC.

Ona je proglašena uzbunjivačem.

Trip, koja je radila za Pentagon i koja je bila prijateljica sa Monikom Levinski uprkos razlici u starosti od 24 godine, saznala je da je Levinski imala seksualne odnose sa predsednikom i počela je tajno da snima njihove razgovore 1997. godine.

Ona je te trake predala specijalnom tužiocu Kenetu Staru koji je predvodio istragu o Klintonovoj administraciji.

Linda Trip Foto: Tanjug/AP

Trip je otkrila i da je Levinski imala plavu haljinu na kojoj su bili tragovi dokaza da su Levinski i Klinton bili zajedno.

Proces opoziva Klintona počeo je kada se razotkrilo da je lagao o aferi i on je optužen da je lagao tužilaštvo o odnosu sa Levinski.

Iako je Trip insistirala na tome da je dokaze o aferi predala iz čistog patriotizma, mnogi su je optuživali za izdaju prijateljstva.

- Žao mi je zbog svega što se dogodilo i mrzim Lindu Trip - rekla je Levinski prilikom saslušanja 1998. godine.

Ona je iz Pentagona otpuštena poslednjeg dana vladavine Klintonove administracije 2001. godine, nakon čega je sa suprugom otvorila prodavnicu u Virdžiniji.

Linda Trip Foto: Tanjug/AP

O vesti da je Trip bolesn Levinski joj je na Tviteru poželela brz oporavak.

- Bez obzira na prošlost, nakon što sam čula da je Linda Trip ozbiljno bolesna, nadam se njenom oporavku. Ne mogu ni da zamislim koliko je teško njenoj porodici - napisala je Levinski.

Video: Bil Klinton dočekan u Prištini sa najvećim počastima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA