≫ 

Vatrogasci se i dalje bore sa požarom u blizini Černobilja, izloženi 16 puta jačoj radijaciji

Požar je izbio 4. aprila. Najpre je zahvatio 25 hektara, a vatrogasci su uspeli da prepolove površinu zahvaćenu vatrom, ali se ona kasnije proširila na još 35 hektara

  • 2

Vatrogasci se još bore da ugase požar koji i dalje tinja u tri šumske oblasti kod nuklearne elektrane Černobilj, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije.

- Napori vatrogasaca u ekskluzivnoj zoni uključuju 310 ljudi i 90 vatrogasnih kamiona - navodi se u saopštenju.

Požar je izbio 4. aprila. Najpre je zahvatio 25 hektara, a vatrogasci su uspeli da prepolove površinu zahvaćenu vatrom, ali se ona kasnije proširila na 35 hektara zbog vremenskih uslova, prenosi TASS.

Kijevska policija saopštila je da je uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je izazvao požar, pošto je zapalio smeće i ostavio ga bez nadzora. Preti mu do pet godina zatvora, a veruje se da je palio travu i smeće te da nije uspeo da obuzda požar zbog vetrovitog vremena, objavila je policija.

Radijacija 16 puta veća nego inače

Visoki službenik za životnu sredinu Egor Firsov rekao je da je nakon izbijanja požara tokom vikenda nivo radijacije u tom području bio 16 puta viši od normalnih pozadinskih nivoa.

- Ovo su loše vesti. Radijacija je viša od normalnog nivoa u centru požara - objavio je Egor na "Fejsbuku".

Nuklearna katastrofa u Černobilju 1986. godine, oko 100 kilometara severno od Kijeva, najgora je nuklearna katastrofa u istoriji.

Video: Ogromni šumski požar u Ukrajini zahvatio 1.000 puta veću površinu nego što kažu vlasti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA