Dok se u Vuhanu slavi "kraj" korona virusa, žitelji ovog grada u Kini smeju napolje jednom u 3 dana

Grad koji se nalazi na severoistoku Kine pod potpunom je blokadom zbog epidemije korona virusa

  • 0
korona virus, koronavirus, Vuhan U Vuhanu slave otvaranje grada posle epidemije korona virusa, Foto: Tanjug/AP

Vuhan, glavni grad kineske provincije Hubei u kome se prvi put pojavio novi korona virus, od juče je ponovo otvoren posle 76-dnevne blokade.

Grad sa preko 11 miliona stanovnika, koji je najteže pogođen virusom korona u Kini, proslavio je svoje ponovo otvaranje ponoćnom igrom svetala.

Situacija u drugom kineskom gradu, Sujfenhi, sasvim je drugačija. Naime, grad koji se nalazi na severoistoku zemlje pod potpunom je blokadom zbog epidemije korona virusa. Koliko su oštre mere, govori i podatak da je građanima naređeno da ostanu u kućama, a smeju da izlaze jednom na svaka tri dana.

Restriktivne mere su donete pošto je zabeleženo 59 novih slučajeva korona virusa u Kini, a 25 od njih ušli su u zemlji preko grada koji broji oko 100.000 stanovnika i nalazi se oko 1.600 kilometara od Pekinga. Novi pacijenti su smešteni u bolnicu, a dve osobe nalaze se u kritičnom stanju, piše BBC.

Sujfenhi se nalazi na granici sa Rusijom, a zaraženi su kineskim državljani koji su putovali iz Moskve za Vladivostok, koji se nalazi oko 106 kilometara od tog kineskog grada,

Da stvari budu gore, još 86 osoba koje su došle istom rutom, takođe su pozitivne na koronavirus, ali ne prikazuju simptome, prenosi BBC.

Zatvaranje granica i strah

Granica je zatvorena za putovanje, ali teretni transport je i dalje dozvoljen. U isto vreme, u toku vikenda trebalo bi da se otvori nova bolnica sa 600 kreveta koja će isključivo primati ljude koji su inficirani korona virusom.

Lokalno stanovništvo je uplašeno zbog razvoja situacije.

- Naravno da sam jako uplašena. Ne smemo da izlazimo iz kuće, a mnogo su napustili grad. Moja porodica ne može da ode, jer moramo da brinemo o našem poslu - kaže za BBC žena koja je vlasnik pekare u tom gradu.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Vuhan je od danas slobodan grad: Kovid-19 je pobeđen, ukinuto vanredno stanje

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA