≫ 

"Čekamo da umreš, pa dajemo drugom tvoj respirator": Preminuli od korone leže na ulicama Ekvadora

onestaju nam lekovi i oprema, bilo da su u pitanju državne ili privatne ustanove - kaže lekar koji je tražio da ostane anoniman

  • 4

Ekvador gubi bitku sa korona virusom. Sumorne slike dolaze iz te zemlje - umrle od ove bolesti stavljaju u kartonske kutije, a medicinsko osoblje se suočava sa manjkom kreveta, respiratora, zaštitne opreme.

Doktori iz grada Gvajakilj, koji se nalazi oko 418 kilometara od prestonice Ekvadora, Kite, mole međunarodnu zajednicu da im pomogne, jer 70 odsto od ukupnog broja slučajeva korona virusa upravo dolazi iz tog grada.

Kako navodi “Raša tudej”, tela se gomilaju na ulici, mrtvačnice u gradu su pretrpane, a groblja polako ostaju bez prostora s obzirom na veliki broj smrtnih slučajeva. Prema poslednjim podacima, 4.450 osoba zaraženo je ovom bolešću, dok su 242 osobe preminule.

- Ponestaju nam lekovi i oprema, bilo da su u pitanju državne ili privatne ustanove. U bolnicama nemamo dovoljno kreveta i respiratora, koji su neophodni za spasavanje života. Zbog nestašice lekari moraju da prave nemoguće izbore. Sa velikom tugom moram da kažem da u mnogim slučajevima čekamo jedan pacijent, kako bi druga osoba uzela taj krevet i respirator - rekao je jedan lekar koji je tražio da ostane anoniman.

Pogođena i lekarska struka

Borba protiv korona virusa snažno je pogodila i medicinske radnike, koji bukvalno rizikuju živote dok brinu o inficiranim pacijentima iako nemaju adekvatnu zaštitnu opremu. Prema poslednjim podacima, sedam medicinskih sestara preminulo je od koronavirusa, dok je 147 zaraženo.

- Ovi brojevi nisu tačni. Više od 40 medicinara umrlo je tokom pandemije - i doktori i medicinske sestre. Pravi podaci se kriju od javnosti. Vrlo je bitno da se razume da medicinsko osoblje ne može da radi u ovakvim uslovima - istakao je anonimni lekar i dodao je da je manjak opreme toliko očigledan da je jedna bolnica zbog toga zatovrena.

On je upozorio da, ako se nastavi ovako, “nema svetla na kraju dana” i istakao da će stvari da budu sve gore kako “tela počnu da se raspadaju na ulici”.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Jezive scene mrtvih od korone na ulicama Ekvadora: Ovo telo je ovde četiri dana

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fakir

    9. april 2020 | 13:56

    Tuba što je Ekvador u polarnom krugu PA UV zraci I toplota ne mogu da ubiju virus, da.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA