Kafići puni, deca idu u školu, a od korone je danas umrlo preko 100 ljudi: Strašno stanje u Švedskoj

Širom Evrope brojna javna mesta su poptuno prazna, a građanima je dozvoljeno da napuste dom samo kako bi otišli po nephodne namirnice ili lekove. Za to vreme, život u Švedskoj odvija se prilično normalno

  • 42
Švedska korona virus kafići Foto: Tanjug/AP

Kada je Kloi Fu (24) izašla da trči u ponedeljak uveče, ulice glavnog grada Švedske bile su prepune ljudi koji su izašli da popiju piće u restoranima i da uživaju u prvom toplom danu posle duge zime.

- Kada idete okolo nema nikakve panike. Ulice su pune kao što su bile i prošlog proleća - rekla je Fu, devojka koja se u Švedsku iz SAD preselila prošle godine.

Širom Evrope brojna javna mesta su poptuno prazna, a građanima je dozvoljeno da napuste dom samo kako bi otišli po nephodne namirnice ili lekove. Za to vreme, život u Švedskoj odvija se prilično normalno. Deca idu u školu, dok se odrasli sastaju na večerama. Samo ugroženim grupama je savetovano da se izoluju i da rade od kuće.

Ipak, u Švedskoj je do sada zabeleženo preko 9.000 slučajeva korona virusa, a već drugi dan ova zemlja broji više od 100 mrtvih. Broj smrtnih slučajeva se popeo na 793, pa se tako postavlja pitanje da li su Šveđani postupili dobro.

Švedska ima relativno visoku stopu smrtnosti od korona virusa, do juče ona je iznosila 7,68 odsto. Susedne zemlje, kao što su Norveška i Danska, imaju znatno nižu 1,46, odnosno 3,85 odsto. Mnogi kažu da bi za ovo upravo trebalo okriviti prisup Švedske prema epidemiji.

Švedska vlada se i dalje zalaže za opuštenije mere. Agencija za javno zdravlje upozorava građane da pokrivaju usta kada kašlju ili kijaju i da peru ruke, ali ne traži mere blokade.

Vlada je 11. marta uvela zabranu okupljanja za više od 500 ljudi, a tek 29. marta je taj broj smanjila na 50. Ostale zemlje, poput Nemačke i Australije zabranile su okupljanja za više od dve osobe.

Švedska korona virus kafići Foto: Tanjug/AP

Švedska je takođe izjavila u ponedeljak da će nastaviti sa realizacijom letova uprkos riziku koji domaća putovanja predstavlju zbog širenja bolesti.

Anders Tegnel, glavni švedski epidemiolog, rekao je da bi vlada trebalo da dozvoli da se virus polako širi kroz populaciju, pristup koji su u početku koristile Velika Britanija i Holandija, pre nego što su obe naglo promenile strategiju. Tegnel je 5. aprila rekao da Covid-19 može da bude zaustavljen "kolektivnim imunitetom ili kombinaijom imuniteta i vakcinacije". Za vakcinu će verovatno biti potrebno 14 meseci, piše "Tajm".

Trenutna strategija opasna

Pojedini stručnjaci smatraju da je strategija kojom se Švedska trenutno vodi veoma opasna.

- Imunitet krda nema nikakvog smisla jer mi ne znami da li uopšte možemo da postanemo imuni. Ovo je virus koji može da ubije bilo koga - kaže Nil Braselirs, profesorka kliničke epidemiologije.

Švedska korona virus kafići Foto: Tanjug/AP

Iako se u švedskoj kulturi vreduje međuljudska udaljenost, a čak 40 odsto švedskih domaćinstava su ona bez dece, neki stručnjaci smatraju da korona virus i ovako može veoma brzo da se širi.

Sa druge strane, Švedska je po broju kreveta na intenzivnoj nezi pretposlednja u Evropi (samo je Portugal ispod), sa samo pet kreveta na 100.000 stanovnika.

Zdravstveni sistem verovatno neće biti u stanju da izađe na kraj sa teškom epidemijom.

Eksperti navode da Švedska trenutno ne poštuje upustva Svetske zdravstvene organizacije.

Video: Do pre mesec dana ovo je bilo jedno od najživljih mesta na svetu, sada je grad duhova

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pppp

    9. april 2020 | 22:46

    Na sve strane zabrane okupljanja, a šta je sa groznim emisijama parovi i zadruga. Zašto se ne zabrane?

  • Toni

    10. april 2020 | 10:13

    Svedska ima 9000 obolelih i 793 umrlih a korona jos tako reci nije ni pocela tako su i talijani i spanci bili opusteni zato i jesu dgde su.

  • mico comi

    9. april 2020 | 22:46

    Normalna zemlja. Sto ne pisete koliko dnevno u Srbiji umre od gladi ili raka? Svedjani su za nas liga sampiona. Nas kupuju za 100e ejjjj. 100e je za nas spas... 4 kutije cigara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA