≫ 

Rakuni i lisice smeju na pijace, ali ne smete da ih jedete: Kina uvela listu "dozvoljenog mesa"

Kineska vlada donela je uredbu kojom se određuje koje životinjsko meso je dozvoljeno upotrebljavati za ishranu

  • 7
Vuhan, riblja pijaca

Mnogi "specijaliteti" se nisu našli na listi Foto: Telegraf

U jeku pandemije korona virusa, i zbog sumnje da je virus potekao od slepog miša, kineska vlada donela je uredbu kojom se određuje koje životinjsko meso građani smeju da upotrebljavaju u ishrani.

Peking je privremeno zabranio trgovinu mesom divljih životinja, ali se očekuje da uskoro bude donesen i zakon kojim će jasno biti ograničeno koje meso sme da se koristi a koje ne.

Za sada je Ministarstvo poljoprivrede objavilo listu dozvljenog mesa, a na njoj se nalazi svinjsko, pileće, kravlje i ovčije meso, a dozvoljeno je koristite meso i pojedinih vrsta jelena, alpake i noja, prenosi CNN.

Prodavcima je dozvoljeno da na pijacu donesu dve vrste lisica, rakuna i kune, ali njihovo meso se ne sme konzumirati. Za sada Ministarstvo ne pominje životinje za koje se sumnja da su prenosioci korona virusa, poput šišmiša, cibetke i pangoina.

Na listi se nisu našli ni psi, čime su Organizacije za zaštitu životinja na neki način pobedile u višegodišnjoj borbi za zabranu ubijanja pasa zbog mesa.

Lista će biti dopunjavana, a građani imaju pravo da ulože prigovor do 8. maja.

Podsetimo, jedna od teorija o nastanku korona virusa govori da je virus stigao od zaraženih slepih miševa na pijaci u Vuhanu. U Srbiji je korona virus kod slepih miševa pronađen još 2017. godine, a doktor Milan Paunović je za naš portal pričao o tome šta se zaista dogodilo na kineskim pijacama, kao i šta treba da radimo ukoliko vidimo slepog miša.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA