≫ 

Korona virus je u Njujork stigao mnogo pre nego što se to mislilo, i nije došao iz Kine

Praćenjem genoma korona virusa, naučnici su utvrdili da je virus stigao u tu američku državu mnogo pre nego što je to potvrđeno, te da je virus najverovatnije stigao iz Evrope

  • 2
Njujork korona virus Foto: Tanjug/AP
Njujork korona virus Foto: Tanjug/AP

Nova istraživanja pokazuju da je korona virus počeo da kruži Njujorkom još sredinom februara, nedeljama pre nego što je potvrđen prvi slučaj. Veruje se da su virus doneli putnici iz Evrope, a ne Azije kako se prvo mislilo, piše The New York Times.

Harm van Bakel, genetičar privatnog njujorškog Medicinskog fakulteta Icahn (ISMMS), koji je koautor studije kaže da je virus najverovatnije stigao iz Evrope.

Drugi tim naučnika s Medicinskog fakulteta Univeziteta u Njujorku (NYU) došao je do neverovatno sličnih zaključaka uprkos tome što su proučavali drugu grupu slučajeva.

Oba tima počela su sredinom marta da analiziraju genom korona virusa.

Istraživanja su otkrila da je virus počeo da se širi ranije nego što se mislilo, a to se moglo otkriti agresivnim testiranjem.

Kasna Trampova reakcija

Nakon izbijanja epidemije u kineskom gradu Vuhanu, američki predsednik Donald Tramp je 31. januara zabranio ulazak u zemlju strancima koji su prethodne dve sedmice boravili u Kini.

Italija je, međutim, počela da zatvara gradove tek krajem februara, a Tramp je tek 11. marta rekao da će zabraniti ulazak strancima iz većine evropskih zemalja. Istraživanja pokazuju da su Njujorčani već tada "putovali kući sa virusom".

- Ljudi toga nisu bili ni svesni - rekla je Adriana Heguj iz tima NYU-a.

Heguj i Van Bakel istražuju istoriju virusa. Analiziraju genetski materijal virusa iz uzoraka hiljada pacijenata. Virusi napadaju stanicu i preuzimaju kontrolu nad njenom mašinerijom, koja potom umnožava virus.

Virus brzo mutira

Proces je brz i nepravilan. Novi virusi mogu da stvorie mutaciju koja nije bila prisutna u njihovom pretku. Ako novi virus uspe da "pobegne" od domaćina i zarazi druge ljude, njegovi potomci će naslediti tu mutaciju.

Praćenje virusnih mutacija zahteva sekvenciranje ukupnog genetičkog materijala u virusu - njegovog genoma. Jednom kad naučnici prikupe genome iz više virusnih uzoraka, mogu da upoređuju njihove mutacije. Drugim rečima, mogu da rekonstruišu njegovu prošlost.

Sofisticirani kompjuterski programi mogu da otkriju kako su te mutacije nastale jer svi virusi potiču od zajedničkog pretka.

Ako prikupe dovoljno podataka, mogu ugrubo da procene koliko dugo su ti preci živeli. To je zbog toga što mutacije obično nastaju pravilnim tempom, kao molekularni sat.

Šišmiš ipak glavni krivac?

Naučnik Maciej Boni sa Univerziteta Pen i njegove kolege nedavno su koristili ovu metodu da otkriju poreklo koronavirusa nazvanog SARS-CoV-2. Iako se teorijama zavere tvrdi da je virus stvoren u laboratoriji, virusni genom otkriva da je nastao među šišmišima.

U januaru je tim kineskih i australijskih naučnika objavio strukturu prvog genoma novog virusa. Otada su naučnici širom sveta sekvencirali njih više od 3-000. Neki su genetički slični jedni drugima, dok drugi imaju karakteristične mutacije.

Vrtoglavi rast broja zaraženih

Na današnji dan u svetu je potvrđeno više od 1,6 miliona slučajeva covida-19, a stvaran broj je verovatno mnogo veći. Podsetimo, pre samo mesec dana bilo je oko pola miliona obolelih. Ipak, sada genomi virusa otkrivaju ranije skrivenu istoriju virusa.

Ana Silvia Gonzales-Rajh i njene kolege s ISMMS-a otkrili su tako da su virusi u Njujorku praktično identični virusima koji su otkriveni širom Evrope.

Ne mogu sa sigurnošću da kažu kojim je tačno letom određeni virus stigao iz Evrope u Njujork, ali navode da su istraživanjem virusa razotkrili "razdoblje nesmetane transmisije od kraja januara do sredine februara".

Najveći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauci izjavio je da je to "verovatno tačno".

- Putovanja iz Kine smo odmah odsekli, ali Evropa je postala epicentar relativno brzo, posebno u severnoj Italiji - rekao je Fauci za ABC.

- Imajući u vidu količinu vazdušnog prometa iz Italije za Njujork, nije uopšte iznenađujuće da je virus ovde nenamerno posejan pre nego što oni onde znali šta se zaista događa. To je jedan od razloga što smo sada u teškoj situaciji - rekao je Fauci.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: U Njujorku mesta za leševe ima samo u hladnjačama na ulici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tesla

    10. april 2020 | 14:10

    Kada je Tramp zabranio letove nazvali su ga rasistom. Sad kukaju što nije prije zabranio.

  • Рј38

    10. april 2020 | 14:05

    А тад је још увек био редован лет Београд-Њујојорк.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA