Švedska protiv celog sveta: Nemaju restriktivnih mera, korona ih ubija, ali tvrde da je to pravi put

Naučnici neusaglašeni oko toga da li je Švedska adekvatno odgovorila na epidemiju korona virusa, Švedska tvrdi da jeste i da će steći kolektivni imunitet

  • 96
Švedska, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Švedska je i dalje trn u oku brojnim zemljama sveta zbog svog odgovora na epidemiju korona virusa. Dok su gotovo sve zemlje sveta u blokadi, a u ponekim je policijski čas na snazi 24 sata, u Švedskoj se ponašaju kao da korona virusa nema.

Glavni epidemiolog Anders Tegnel žestoko se protivi uvođenju radikalnih mera i savetuje vlasti da ne uvode blokade, što drugi naučnici smatraju suludim.

Tegnel tvrdi da postoje naznake da će Švedska ubrzo steći kolektivni imunitet. Prema njegovim procenama, većina stanovnika će biti imuna na opasni virus već u maju, a kako tvrdi, vlasti smatraju da se zemlja dobro bori sa pandemijom.

- Naši proračuni gotovore da će u Stokholmu u maju već postojati kolektivni imunitet - tvrdi Tegnel.

Podsetimo, Švedska je u prethodnih 24 sata zabeležila 130 novih žrtava. Ukupan broj preminulih skočio je na 1.333, što nije mala brojka za državu koja broji 10 miliona stanovnika. Uprkos svemu, Tegnel se nada pozitivnom ishodu.

Verovali su da će korona napasti nakon Uskrsa, ali nije

- Očekivali smo da će brojke značajno rasti u nedelji nakon Uskrsa, ali nisu. I dalje smo na nivou na kom smo bili pre nekoliko nedelja - kaže Tegnel.

I dok vlasti tvrde da drži korona virus pod kontrolom, naučnici smatraju da Švedsku čeka najgori mogući scenario.

- Ovo što se sada radi je veoma opasan eksperiment. Situacija se može drastično pogoršati, pogotovo u predgrađima i nerazvijenim delovima zemlje. Postoji razlog zašto verujemo da nas opasnost čeka iza ćoška. Eksplodiraće nam pravo u facu - tvrdi Sesilija Soderberg Naukler, profesorka na Institutu Karolinska u Stokholmu.

Njene procene su da će za nekoliko nedelja biti pola miliona obolelih samo u Stokholmu, i da će virus nastaviti nekontrolisano da se širi.

- Suludo je davati procene, ali ako umre samo 1% od broja zaraženih, Švedska će imati ogromnu stopu smrtnosti - kaže profesorka.

Ona je uverena da će Švedska na kraju biti izolovana od čitavog sveta, te da će mnoge zemlje u budućnosti da štite sebe od državljana Švedske i onih koji su boravili u toj zemlji.

- To može da znači da će zabranjivati ulazak našim državljanima - tvrdi Naukler.

Ona je, sa brojnim drugim naučnicima, potpisala peticiju da se u Švedskoj uvedu identične mere koje su uvedene u drugim skandinavskim zemljama.

Profesorka u potpunosti podržava svog cenjenog kolegu Bjorna Olsena koji je prošle sedmice rekao da je Švedska na putu ka propasti i da će mrtve brojati u hiljadama.

Ona objašnjava da su stavovi oko (ne)uvedenih mera podeljeni, i među naučnicima i među stanovništvom. Deo građanstva podržava odluke vlade, dok nemali deo žestoko kritikuje njihove odluke i traže da se mere pooštre.

- Mnogi su besni na mene, zovu me idiotom i uzbunjivačem. Teško je biti u Švedskoj sada - kaže Naukler.

Šta god drugi rekli, Tegnel se drži svog principa i vlasti ga slušaju. On je rekao da je stvaranje kolektivnog imuniteta jedini način da se pošast pobedi.

Njega podržava i kolega Džoni Ludvigson, glavni fizijatar i profesor na katedri za biomedicinu univerziteta Linkopin. On smatra da nijedna blokada ne bi spasla više života, dugoročno gledano.

I dok se struka raspravlja, Švedska beleži veći broj mrtvih nego sve ostale skandinavske zemlje zajedno.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Najnovije informacije o korona virusu iz sveta možete pratiti u specijalnom blogu Telegraf.rs

Video: Bojan Đorđić: U Švedskoj nema policijskog časa, ali svi poštuju samoizolaciju

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eNL

    17. april 2020 | 10:49

    sve je u Allahovim rukama.

  • Kim

    17. april 2020 | 12:34

    Lako je meni za Švedsku i njene stručnjake,imaju oni uredjen sistem i sve što je potrebno a normalno da neće da zatvore svoje građane u kavez i tako piše u njihovom ustavu da nemaju pravo da zabrane slobodu kretanja nekome,ima onih zemalja koje su uvele sve mere i zabrane,pa opet imaju više slučajeva od Švedske,da su Svedjani glupi,ne bi imali jedan od najboljih standarda u svetu,dok se kod nas krsi i ustav i sve što je potrebno,zato što o tome odlučuje samo jedan čovek i šta god da bude sa Švedskom,biće mi mnogo iza njih daleko u svemu .....

  • haj

    17. april 2020 | 11:52

    Nisu oni ludi da ubijaju svoj narod ko ovi ostali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA