Ponovo će raditi frizeri, deca se vraćaju u škole: Austrija još ublažava mere, ovo su naredni koraci

Kurc najavio dalje popuštanje restrikcija od 1.maja

  • 3
Austrija Beč koronavirus Foto: Tanjug/AP

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je danas da će od 1. maja krenuti nova popuštanja restriktivnih mera, uvedenih usled borbe protiv pandemije korona virusa, a da će od 15. maja početi postepen povratak u škole, biće otvoreni ugostiteljski objekti, a biće dozvoljeno i obavljanje verskih službi u prisustvu vernika.

Kurc je, na konferenciji za štampu, najavio da će, nakon što su male radnje mogle otvoriti svoja vrata od prošlog utorka, to od 1. maja učiniti sve ostale prodavnice.

Kazao je i da će od 1. maja biti moguće pružanje usluga, te da će radnje moći ponovo da otvore frizeri, pedikiri, manikiri, ali uz obavezno nošenje zaštitnih maski i potrebnog rastojanja.

Što se škola tiče rekao je da postoji jasan plan i da će pripreme za maturu početi 4. maja, a da je cilj da od 15. maja krene postepeni povratak u škole đaka ostalih nivoa.

Javne službe, takođe, će od 15. maja ponovo početi da rade sa strankama.

Kurc je najavio i da će ugostiteljski objekti moći od 15. maja da otvore, uz radno vreme koje je ograničeno do 23 sata, ali i obavezu zaposlenih da nose zaštitne maske, uz ograničen broj gostiju i dovoljnog razmaka između stolova.

Pored toga, dodao je i da će se od 15.maja omogućiti obavljanje verskih službi uz prisustvo vernika.

- Austrija je imala dobar razvoj po pitanju borbe protiv korona virusa, i mere koje smo preduzeli pokazale su da deluju. Nalazimo se na dobrom putu. Za vikend je broj novih infekcija pao ispod 100. Po tom broju smo među zemljama sa najboljim razvojem. To znači da možemo da nastavimo sa planom daljeg otvaranja, postepeno i obazrivo, u ritmu od dve nedelje, kako bi imali mogućnost da na vreme povučemo ručnu kočnicu ako dođe do razvoja u pogrešnom pravcu - objasnio je Kurc.

Rekao je da aktuelne brojke ne govore protiv daljeg popuštanja mera. Istakao je da ograničenje slobode kretanja važi do kraja meseca, a da će nova pravila biti najavljena u idući utorak.

Kada je reč o slobodi putovanja, poručio je građanima da ne treba da računaju na potpunu slobodu.

Preneo je da je cilj da se postepeno ukinu ograničenja putovanja ako to razvoj omogući.

- Cilj je da ukinemo kontrolu na granicama i omogućimo slobodu putovanja, ali je za potpunu slobodu potrebno vreme uz stalno praćenje broja infekcija. U kontaktu smo već sa zemljama koje su uspešne kao i mi, a to su Nemačka i Češka - rekao je on.

Kurc je kazao da će tokom leta pre svega postojati mogućnost za letovanje u Austriji i naveo da je on već doneo odluku da svoj odmor, ako ga bude imao, provede u domovini.

- Mogu da preporučim Austrijancima to da isto urade - kazao je on.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler rekao je da potpuna normalnost neće biti moguća sve dok ne bude postojala vakcina protiv korona virusa.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober je ukazao da je broj reprodukcije virusa u Austriji na 0,67, što je u skladu sa ciljem.

Broj aktivno bolesnih je pao na ispod 3.500, uz stalno padajući broj hospitalizovanih, a posebno i onih smeštenih na intenzivnoj nezi.

- Imamo ukupno gledano dobar razvoj, koji vodi u pravom smeru. Ali moramo i dalje biti obazrivi. Moje upozorenje je da ne semo misliti da je sve rešeno, jer može brzo da nam se vrati negativan trend - upozorio je Anšober.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer pohvalio je građane Austrije zbog velike dicsipline koju su pokazali u poštovanju mera.

Rekao je da je nešto više od 28.000 prijava podneto zbog kršenja mera, ali je ujedno podsetio da, iako se čini na prvi pogled, taj broj nije veliki, imajući u vidu da je samo tokom prošle godine podneto šest miliona prestupnih prijava.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Najnovije informacije iz sveta pročitajte u specijalnom blogu Telegraf.rs

Video: Austrijska policija zahvalila građanima što se pridržavaju samoizolacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA