≫ 

Neke zemlje ne odustaju od pijaca koje su leglo zaraze: PETA objavila jezive snimke

Pijaca Tomohon u Sulavesiju u Indoneziji poznata je širom sveta po pijacama na kojima se prodaju životinje poput pasa, mačaka i slepih miševa, a postoji zabrinutost da je slično tržište u kineskom gradu Vuhan povezano sa Kovidom-19

  • 0
Pijaca, prodaja slepih miševa, koronavirus Foto: Profimedia/Hector RETAMAL /AFP

Ozloglašene mokre pijace na kojima se prodaju slepi miševi, zmije i druge životinje za ljudsku upotrebu i dalje su otvorene uprkos trenutnoj pandemiji korona virusa, navodi PETA.

Pijaca Tomohon u Sulavesiju u Indoneziji poznata je širom sveta po pijacama na kojima se prodaju životinje poput pasa, mačaka i slepih miševa, a postoji zabrinutost da je slično tržište u kineskom gradu Vuhan povezano sa Kovidom-19.

Organizacija za zaštitu životinja tvrdi da je posetila tržište u aprilu i videla da se "meso divlje svinje, zmije, pasa i pacova... otvoreno prodaje na pijaci".

- Radnici i kupci su bez rukavica viđeni kako rukuju delovima tela životinja koje su ubijene na licu mesta - navodi PETA.

Neki stručnjaci veruju da je virus mogao da se prenese ljudima preko patogena koji su pronađeni na mokrim pijacama u Vuhanu.

Pored toga što su delikates u određenim delovima Kine, slepi miševi se tradicionalno prave u jelu poput Paniki koje jedu ljudi Manahasan na Sulavesiju.

Ovo jelo uključuje upotrebu celog slepog miša, uključujući krila i glavu.

Zvaničnici su više puta pozivali na zatvaranje ovih pijaca. Ekolog i naučnik doktor Ričard S. Ostfeld rekao je u intervjuu za "Independent" kakvu opasnost predstavljaju takva tržišta.

- Rizik da virus skoči na ljude uglavnom je vezan za izlučevine zaraženih divljih životinja, uključujući pljuvačku, urin i fekalije. Prenošenje se može dogoditi ubijanjem. Konzumiranje kuvanog mesa, bilo koje divlje životinje ili stoke ne predstavlja isti rizik - rekao je on.

Dodao je da zatvaranje životinja u prostorijama sa nehigijenskim uslovima takođe predstavlja pretnju.

- U tim uslovima su životinje pod sresom i ispuštaju patogene koji se lako mogu preneti na druge životinje i ljude - naglasio je.

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA