≫ 

Nestašica hrane, veći talas migranata i jačanja ISIS: Šta sve može da nas snađe nakon pandemije

Broj ilegalnih ulazaka u Evropu prepolovio se u martu u odnosu na februar, ali može da se poveća u budućnosti

  • 2
Migranti, Grčka, izbeglice Foto: Tanjug/AP

Mere izolacije uvedene zbog pandemije korona virusa smanjile su broj tražitelja azila u Evropi, ali bi pandemija mogla uzrokovati veći talas u budućnosti ako izazove probleme na Bliskom istoku i u severnoj Africi, upozorila je u utorak Evropska kancelarija za podršku azilu (EASO).

Budući da su globalna putovanja gotovo u celosti obustavljena, a EASO je objavio da je u martu u EU-u zabeleženo gotovo upola manje zahteva za azilom nego u februaru.

Evropska agencija za sigurnost spoljne granice Fronteks je takođe utvrdila da se broj ilegalnih ulazaka u Evropu prepolovio u martu u odnosu na februar.

Ali EASO upozorava da epidemija korona virusa na Bliskom istoku i u severnoj Africi može izazvati nestašice hrane, destabilizovati sigurnost i osnažiti militante kao što je Islamska država. To bi moglo dovesti do "povećanja migracija radi dobijanja azila u srednjem roku".

- Glavne zemlje porekla tražitelja azila u EU-u srednje su do visoko ranjive na opasnosti (uključujući infekcije) i imaju slabe kapacitete za rešavanje tih problema - navodi agencija sa sedištem na Malti.

- Rizik od destabilizujućih uticaja Covida-19 ima potencijal odraziti se na buduće trendove kada je reč o azilu - navode.

Nakon što je 2015. u EU stiglo više od milion tražilaca azila, Unija je ograničila imigraciju i osigurala pomoć Turskoj i Libiji da zatvore glavne migrantske rute.

Podaci UN-a pokazuju da je u Uniju prošle godine stiglo manje od 123.000 tražilaca azila, a ove godine samo 22.000.

Neke države članice na Mediteranu upozorile su da im koronakriza otežava prihvatanje migranata spasenih na moru.

Savet Evrope prošle je nedelje poslao pismo Malti poručivši joj da je obaveza primiti spašene migrante uprkos virusu.

Objavljena je i interaktivna mapa koja pokazuje uticaj korona virusa na rasne zajednice širom EU.

Mapa želi da pokaže kako Covid-19 utiče na osnovna prava rasnih grupa u Evropi prikupljanjem medijskih izveštaja i pojedinačnih slučajeva koje su nevladine organizacije prijavile zbog kršenja ovih prava:41

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igi

    12. maj 2020 | 15:00

    Od svega me samo migranti plase.A ako natalitet treba da se poveca,neka trose zenu onoga ko je to izjavio.

  • Дејан Младеновић

    13. maj 2020 | 06:04

    Највероватније ( због тога је избила ова фарса звана корона) повући ће се кеш из употребе и бићемо чиповани. Микро чип ће се убацивати у леви длан између палца и кажипрста и он ће бити све: кеш, кредитна добитна картица, пасош, здравствена картица , возачка дозвола

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA