≫ 

Ova zemlja u Evropi napravila je čudo u borbi sa koronom, a turistima nudi test umesto karantina

Iz kancelarije vlade navodi se da se radi na detaljima ove ponude, a od putnika bi se kasnije tražio novac kako bi se refundirali troškovi

  • 2
Island koronavirus Foto: Tanjug/AP

Island, koji je uspešno zauzdao epidemiju korona virusa i sproveo najviše testova po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje, saopštio je da planira da putnicima predloži besplatan test na ovu zarazu kako bi izbegli karantin u trajanju od 14 dana.

Vlada Islanda saopštila je da će putnicima predložiti testiranje po sletanju na aerodrom Kefkavik najkasnije od 15. juna, a država će snositi troškove testa.

Iz kancelarije vlade navodi se da se radi na detaljima ove ponude, a od putnika bi se kasnije tražio novac kako bi se refundirali troškovi. Prema planu, kada bi putnik bio testiran, nejmu bi bilo dozvoljeno da ode kući ili u hotel. Ako se ispostavi u toku dana da je test pozitivan, ta osoba bi najmanje narednih 14 dana provela u karantinu, piše AFP, a prenosi "Gardijen".

Oni koji pokažu medicinski dokument koji dokazuje da nisu zaraženi koronavirusom, neće morati opet da budu testirani.

Prema poslednjim podacima, na Islandu koji broji nešto preko 364.000 stanovnika, 1.801 osoba zaražena je korona virusom, a 10 ljudi je preminulo. AFP navodi da su u maju zabeležena tri slučajeva ove infekcije. Island je do sada testirao 54.791 osobu, što je više od 15 odsto populacije.

Island nasumično testirao veliki broj ljudi: Rezultati su ih šokirali, polovina "zdravih" ima koronu

Da podsetimo, Island je ranije u jednom trenuktu testirao oko 3.000 ljudi, a njih 218 bilo zaraženo. Epidemiolog Torolfur Gudnason tada je izjavio da polovina zaraženih nije imala nikakve simptome.

- Ovi podaci mogu da budu korisni za naučna istraživanja o virusu u budućnosti - dodao je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Stanovnici ovog italijanskog gradića izgradili imuni sistem na koronu

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA