≫ 

Jakuze u nikad gorem položaju: Zarađuju prodajom maski, nudili se da čiste kruzer "Diamond Princess"

Japan nije uveo potpunu blokadu u zemlji, ali se veliki broj stanovika, odlučujući i jakuze, oprdelio da ostane u zatvorenom

  • 1
Jakuze u Japanu Foto: Profimedia/ddp USA

Bande jakuza u Japanu iskoristile su epidemiju korona virusa kako bi povećali cenu droge na ulicama. U trenucima globalne krize, jakuze se bore da zarade, tvrde za Skaj njuz stručnjaci za japanski organizovani kriminal.

Kovid-19 je uticao na delovanje ove kriminalne mreže koja se i pre epidemije borila za svoj opstanak.

Jakuza, grupa odvojenih bandi sličnih kao italijansko-američka mafija, navodno je tokom krize sprovodila humanitatni rad u nastojanju da poboljša svoj imidž u javnosti.

Japan nije uveo potpunu blokadu u zemlji, ali se veliki broj stanovika, odlučujući i jakuze, oprdelio da ostane u zatvorenom.

Džejk Adelstajn, reporter koji u Tokiju više od 25 godina istražuje jakuze rekao je za Skaj njuz da mlađi članovi moraju da pronađu nove načine da zarade dovoljno novca.

- Članovi jakuze, kao i svi drugi, odlučili su da ostanu kod kuće. To znači da ne mogu da skupe svoj uobičajeni novac od kluboma, barova... Jedna od stvari koju rade je prodava velikih količina maski po visokim cenama maloprodajnim preduzećima. Ali to im nije bilo baš profitabilno - rekao je on.

Jakuze u Japanu Foto: Profimedia/ddp USA

Ekspert Tomohiko Suzuki rekao je da su članovi bande koji su najviše profitirali tokom pandemije trgovci droge.

- Javnost prati upustva za ostanak kod kuće. Cena marihuane i drugih stimulansa je skočila skoro duplo od tada. Droga se naručuje telefonom, a razvoze je automobilima - rekao je on.

Strah od virusa

Članovi ovih bandi se trude na sve načine da izbegnu korona virus, jer bi to moglo da se vidi kao znak slabosti u "mačo svetu jakuza".

Dve najveće bande Jamaguči-gumi i Kobe Jamaguči-gumi su u ratu u poslednjih nekoliko godina.

Bolnice bi čak mogle da odbiju da prime pacijente sa prepoznatljim tetovažama bandi iz straha da bi mogle da budu meta napada, pa to gangsterima daje razlog više da izbegnu zarazu.

Diamond Princess kruzer karantin koronavirus Foto: Tanjug/AP

U jeku pandemije, jakuze su se ponudile da pruže pomoć kako bi "osvojili javnost" pa je tako jedna banda htela da pošalje svoje članove da očiste kruzer "Diamond Princess" koji je pristigao u Jokohamu a na kom su nedeljama bili zarobljeni putnici zbog epidemije.

Vlada je saopštila da je odbila ponudu.

Bande su takođe obezbedile maske za vrtiće i apoteke besplatno kada su one počele da nestaju sa polica u prodavnicama.

Adelstajn kaže da su jakuze, čija istorija seže u 17. vek, sada u najgorem položaju ikada.

U Japanu postoje oko 22 velike bande, ali one ukupno broje manje od 10.000 članova, što je drastično manje od 80.000 koliko ih je bilo pre 10 godina.

Video: Čule da je nestašica maski, pa se potuke nasred ulice

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA