SAD u paranoji: Misle da Kinezi hoće da im ukradu tajnu o vakcini, uz pomoć hakera

Peking odbacuje američke tvrdnje da bi svaka organizacija, koja istražuje vakcine, trebalo da pretpostavi da je meta napada

  • 0
Test, testovi, analiza, laboratorija, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Organizacije koje vrše istraživanje korona virusa mogu da budu na meti kompjuterskih hakera povezanih sa kineskom vladom, navode FBI i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

Nijedna od agencija nije navela nikakve konkretne primere, ali je u sredu upozorila da bi institucije i kompanije koje su uključene u vakcine, lečenje i testiranje na koronavirus trebalo da preduzmu dodatne mere zaštite kako bi zaštitili podatke i budu svesni potencijalne pretnje, prenosi Gardijan.

- Kineski napori da ciljaju ove sektore predstavljaju značajnu pretnju reakciji naše države na Covid-19 - navodi se u izjavi američke Agencije za kibernetičku sigurnost i infrastrukturu.

Agencija dodaje kako "ova najava ima za cilj da podigne svest istraživačkim institucijama i američkoj javnosti i pruži resurse i smernice onima koji mogu da budu na meti".

Kada su se u ponedeljak pojavili medijski natpisi o nadolazećem mogućem napadu, američki predsednik Donald Tramp upitao je "šta je još novo sa Kinom?"

- Šta još ima novo? Kaži mi. Nisam zadovoljan Kinom - rekao je Tramp.

Kina i dalje brani svoj odgovor na virus, a u ponedeljak je portparol ministra spoljnih poslova Zao Lijian negirao da je vlada umešana u bilo kakav pokušaj krađe podataka povezanih sa virusom.

- Kina je zagovornik sajber bezbednosti i žrtva sajber napada. Odlučno se protivimo i borimo se protiv svih vrsta sajber napada koje su hakeri izvršili. Mi smo vodeći u svetu u istraživanju lečenja i vakcina Covid-19. Nemoralno je ciljati Kinu glasinama i klevetama u nedostatku dokaza - rekao je on.

Test, testovi, analiza, laboratorija, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Hu Ksijin, glavni urednik državne medijske organizacije Global tajms, odbacio je optužbe kao "trik" i "samo novo mesto napada".

Rekao je da će SAD još dugo optuživati Kinu za prikrivanje epidemije, "jer je ta optužba posebno u skladu sa dugoročnim izvrtanjem imidža Kine od strane SAD-a i zapadnog mišljenja".

On je dodao kako će glavne optužbe preći sa "virusa u Vuhanu" na "krađu američke vakcine (istraživanja)".

Ovo je samo dodatak na već zaoštrene tenzije između dve zemlje zbog izvora epidemije i Trampove administracije koja se žali da Kina nije adekvatno upozorila svet na opasnost koju predstavlja koronavirus.

Institucije koje su privukle medijsku pažnju zbog napora vezanih za Covid-19 trebalo bi da pretpostave da će biti na meti i da preduzmu mere predostrožnosti, saopštilo je Ministarstvo pravde.

- Potencijalna krađa ovih informacija ugrožava isporuku sigurnih, efektnih i efikasnih opcija lečenja - navode iz Ministarstva.

FBI i agencija za kibernetičku sigurnost rekli su da izdaju upozorenje kako bi podigli svest o potencijalnoj pretnji, dodajući da će dodatni tehnički detalji biti objavljeni u narednim danima.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA