"Rat" ruskih i zapadnih medija: Koliko Rusa je zaista umrlo od korona virusa?

Prema tim zvaničnim podacima, u Rusiji je umrlo 2.418 ljudi. Kada se u obzir uzme ukupan broj stanovnika u Rusiji, to je 16 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, što je znatno manje u odnosu brojne druge zemlje

  • 1
korona virus, koronavirus, Rusija, bolnica, lekari Foto: Tanjug/AP

Za veoma kratko vreme Rusija je postala jedno od najvećih žarišta korona virusa u svetu. Broj obolelih na dnevnom nivou skače za oko 10.000, a ukupno je zaraženo više od 260.000 ljudi. Ipak, brojka oko koje se danas spore ruski i zapadni mediji se tiče onih koji su umrli od posledica zaraze, a mnogi su izrazili sumnje u zvanične podatke koji stižu iz Moskve.

Prema tim zvaničnim podacima, u Rusiji je umrlo 2.418 ljudi. Kada se u obzir uzme ukupan broj stanovnika u Rusiji, to je 16 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, što je znatno manje u odnosu brojne druge zemlje.

Međutim, u zapadnim medijima, već danima se taj broj dovodi u pitanje, a prema nekim navodima on je čak zapravo veći za 60 odsto.

Kako navodi CNN, Rusija je potvrdila da ubraja samo one smrtne slučajeve koje su direktna posledica korona virusa.

- U drugim slučajevima je nemoguće smatrati Kovid-19 za uzrok smrti. U više od 60 odsto (sumnjivih) slučajava, smrt je izazvana drugim faktorima kao što su srčane bolesti, stadijum četiri malignih oboljenja, leukemija i drugo - saopštio je u sredu Moskovski komitet za zdravlje.

Moskovski zvaničnici tvrde da se na žrtvama za koje se sumnja da su bili zaraženi radi obavezna autopsija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti, "što je u kontrastu za praksom u drugim zemljama".

- Obdukcioni nalazi i uzroci smrti zabeleženi u Moskvi su izuteno tačni, a podaci potpuno otvoreni. Nemoguće je imenovati Kovid-19 kao uzrok smrti u drugim slučajevima - navode zvaničnici.

Moskva, Kremlj, Rusija Foto: Tanjug/AP

CNN i drugi mediji izvestili su ove nedelje da je u Moskvi u aprilu zabeležen porast smrtnih slučajeva, što dokazuju i podaci civilnog registra. Grad je registrovao 11.846 umrlica, što je oko 20 odsto više u odnosu na desetogodišnji prosek od 9.866 smrti. Zbog toga se statistika u Moskvi, koja je najgore pogođena u Rusiji, našla pod burnom prismotrom.

Ogovor ruskih medija

Na sve naslove iz zapadnih medija reagovali su, naravno, ruski, pišući o tome da se Zapad pita "zašto korona virus nije ubio više Rusa".

- Američki i srodni mediji su izgleda frustrirani što pandemija ne ubija više Rusa, pa tvrde da je broj smrtnih slučajeva veći uprkos nedostatku dokaza i insistiraju na tome da Moskva širi dezinformacije - navodi "Raša tudej".

Prikazuje se primer "Blumberga" koji je juče objavio tekst pod naslovom "Eksperti žele da znaju zašto korona virus nije ubio više Rusa", koji je kasnije prepravljen u "Eskperti se pitaju...".

Slične tekstove objavili su i "Njujork tajms" i "Fajnenšenal tajms" u kojima se tvrdi da je broj umrlih u Rusiji verovatno viši za oko 70 odsto. "Raša tudej" ipak dalje tvrdi da su kao sagovornici za te tekstove nekompetentni ljudi.

RT čak piše da je pod istim udarom bila i Kina, čiji je odgovor na epidemiju često prisutan u zapadnim medijima.

- Slične priče o odgovoru Kine na virus su bile konstatnto prisutne u zapadnim medijima tokom prvih nekoliko meseci pandemije, ima analogije sa napadima na Rusiju, od mračnih spekulacija da su doktori koji su izvršili samoubistvo zapravo ubijeni do tvrdnji da masovno daju otkaze - navodi Raša tudej.

Da podsetimo, mediji su danima pisali o misterioznim slučajevima u ruskim bolnicama, kada su za samo nekoliko dana tri ruska lekara pala sa prozora bolnica, što je izazvalo brojne sumnje.

Video: Sankt Peterburg: U požaru u Kovid bolnici život izgubilo pet pacijenata

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    15. maj 2020 | 12:08

    А западњаци се убише од секирације!?Политика је чудо!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA