≫ 

Grad podeljen na dve države: Belgijanci zbog korone ne mogu do prodavnice 50 m dalje, u Holandiju

Grad Barle-Hertong je enklava unutar Holandije, samo 10 kilometara od granice

  • 0
Baarle-Hertog, Belgija Foto: Shutterstock

Kao i mnogi vlasnici malih objekata i Monik van der Krogt je teško pogođena epidemijom korona virusa. Bašta njenog kafića u malom belgijskom gradu Barle Hertongu je prazna.

- Nikad nije ovoliko tiho. Nikad - rekla je ona za CNN.

Njena priča ipak nije potpuno univerzalna. Dok je njen grad belgijski, on je takođe holandski, delimično. Dva minuta hoda niz ulicu i nalazite se u Holandiji, dva minuta nazad eto vas u Belgiji.

Grad Barle-Hertong je enklava unutar Holandije, samo 10 kilometara od granice. Ova neobičnost, koja datira iz srednjeg veka, obično je skoro irelevantna za svakodnevni život. Međutim, kriza sa korona virusom dovela je do određenih problema sa granicama. Belgija, sa dvostruko većim brojem umrlih od Kovida-19 nego Holandija, uvela je strožu blokadu.

- Meni nije dozvoljeno da otvorim, ali 50 metara dalje, na drugoj strani, kafići i restorani će biti otvoreni 1. juna. Nije mi dozvoljeno da idem tamo jer ja živim u Belgiji - navodi Van der Kogt.

Iako su holandski restorani i dalje zatvoreni, prodavnice su tokom krize ostale otvorene. I dok je belgijskim prodavnicama dozvoljeno otvaranje ove nedelje, Belgijancima je zabranjeno da kupuju preko granice, čak ako to znači i samo prelazak kaldrme.

Baarle-Hertog, Belgija Foto: Shutterstock

- U slučaju ove krize, nisu gradonačelnici ti koji odlučuju, moramo da slušamo ono što kažu Hag i Brisel - rekao je Marjon de Hon Velenturg, jedan od dva gradonačelnika ovog mesta (on je Holanđanin).

Džulijen Lemans (63) je jedan od stanovnika kom granica prolazi kroz kuću, piše CNN.

- Devedeset odsto kuće je u Holandiji. Deset, samo toalet, u Belgiji - rekao je on. Ipak, ulazna vrata su u Belgiji što znači da on u toj zemlji i živi, te neće moći u kušovinu u Holandiju iako je rođen i odrastao tamo.

Pitanje otvaranja granica je kompleksno i još nije odlučeno na koji način će Šengen funkcionisati, a za sada lokalni putevi na holandsko-belgijskoj granici kod ovog neobičnog mesta ostaju pod barikadom.

Video: Mladić prelazio prugu pored spuštene rampe, izbegao smrt za milisekundu

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA