≫ 

Korona skandal u Austriji: Beč postaje žarište, očekuju se stotine obolelih, sve krenulo od poštara

Vlasti u Beču sada "trkeljišu" agencije za zapošljavanje, jer se sumnja da su tu novi klasteri

  • 3
Austrija Beč koronavirus Foto: Tanjug/AP

Austrija je taman mislila da je pobedila korona virus, a onda se ispostavilo da opasnost tek počinje da vreba. Nakon što je otkriveno da je virus ušao u centre za distribuciju pošte u mestu Hagenbrug i Incersdorf, vlasti su u panici, a izgleda da je sve počelo od agencija za zapošljavanje.

Naime, agencija koja je iznajmila radnike centru za distribuciju pošte, a u kojoj je otkiveno prisustvo korone, ima svoje službenike i u bankama, ali i farmaceutskim kompanijama, kao i drugim ustanovama, pa se sad "češljaju" svi radnici, kako bi se ustanovilo ko je zaražen, ko nije.

- Proveravamo da li su zaraženi koji su radili u centru za distribuciju bili iznajmljeni i drugim kompanijama, jer to bi moglo biti novo žarište zaraze - saopštili su nadležni.

I nije samo ova agencija pod lupom. Najmanje još tri kuće za iznajmljivanje radnika su pod proverom zbog sumnje da su radnici zaraženi. Iako je strah opravdan, direktor jedne od agencija tvrdi da je preduzeo sve neophodne mere kako bi se sprečilo širenje zaraze među radnicima.

Sve krenulo iz prihvatnih centara?

- Pod kontrolom su svi interni i eksterni radnici i svi poštuju preventivne mere. Većina mojih radnika je iz Somalije, ja znam samo za tri slučaja zaraze. Jedna firma kontroliše transport radnika, a znam da su moji bili u autobusima koji su išli od Kagrana do Hagenbruna - rekao je direktor.

Do sada je urađeno oko 1.000 testova, a već je pronađeno 39 pozitivnih osoba. Od toga je 24 u jednoj agenciji, 10 u drugoj... S obzirom na to da "iznajmljeni radnici" više agencija putuju zajedno, moguće je da je zaraženo na stotine ljudi.

Sada se nameće još jedno pitanje, da li se korona proširila i u prihvatnim centrima, gde borave radnici, tražioci azila. Sumnja se da je baš iz jednog od tih centara virus ušao u agenciju, a potom u centre za distribuciju pošte.

- Veruje se da je iz prihvatilišta u Beču virus ušao u centre za distribuciju. Mi smo tu da pomognemo da se korona suzbije, naši specijalni korona timovi - saopštio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

Čelnici Beča priznaju da su se stvari otrgle kontroli, ipak pojedinci isključuju mogućnost da je virus krenuo iz prihvatnih centara.

- Sve vodi ka Hagenbrunu. Radnici agencije su uglavnom bili tamo, a to nema nikakve veze sa prihvatilištima - rekao je Piter Haker, zdravstveni savetnik SPO.

Praćenjem infekcije ustanovljeno je da većina zaraženih radnika u distributivnom centru nisu azilanti, što dodatno isključuje mogućnost da je zaraza krenula iz prihvatnih centara. Ipak, dok se žarište ne nađe, korona virus polako kreće da se širi. Do sada je u distributivnim centrima potvrđeno 155 slučajeva, od toga je 85 u Hagenbrunu, 68 njih živi u Beču, a u Incesdorfu je zaraženo 70 ljudi.

Decu samo što su vratili u klupe, zatvorili školu zbog zaraze

Kao da strah zbog širenja zaraze među poštarima nije bio dovoljan, Beč je potresla i vest o zatvaranju jedne škole zbog sumnje na zarazu. Naime, direktorka jedne škole u 18. bečkom okrugu vratila je 200 đaka kući, jer postoji sumnja da je jedan nastavnik oboleo od korona virusa.

Nastavnik je u subotu prijavio bolovanje.

Deca su sa vrata privatne katoličke škole, bez ranije najave, vraćana kući.

Na takvo ponašanje usledila je žestoka kritika roditelja koji podsećaju školu na obavezu vođenja brige o deci čiji roditelji rade, i koji su računali da će deca biti u školi, a ne da će biti vraćena.

Nadležne vlasti grada Beča su pokrenule istragu u ovom slučaju, a Ministarstvo obrazovanja najavljuje izradu plana za ovakve slučajeve.

Video: Grci okupirali plaže, ljudi se zabavljaju kao da je jek sezone i da korona nije prisutna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrak

    18. maj 2020 | 12:39

    Mila majko sta je ovo🤪...

  • Bice bolje

    18. maj 2020 | 14:03

    Ja citam i gledam ovde u Austriji sta se desava to su ogromne lazi nista negovore tacno vec kako njima odgovara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA