Danska ubedljivi pobednik korone: Mere ublažili pre 4 nedelje, nemaju negativne efekte, kako?

Danska je sa popuštanjem mera počela pre četiri nedelje, a do sada nisu zabeležili negativne efekte ovakve odluke

  • 9
Danska, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Danska slovi za pobednika u borbi sa korona virusom kada je reč o Evropi. Sa popuštanjem mera počeli su pre četiri nedelje, ali uprkos tome, nisu zabeležili neke negativne posledice zbog ove odluke. Kafići i restorani rade, a život se sve više vraća u normalu.

I dok Evropa strahuje od drugog talasa, koji prema navodima direktora SZO za Evopu može da stigne na zimu i bude veoma smrtonosan, stručnjaci objašnjavaju kako je Danska postigla izvanredne rezultate.

- Brzo zatvaranje zemlje i činjenica da su Danci zaista slušali poruke i preporuke vlasti o održavanju higijene i socijalnom distanciranju su pravi razlog zašto smo postigli ovako dobre rezultate - kaže Hans Jorn Kolmos, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu u južnoj Danskoj.

Za razliku od Francusa i Italijana, Danci baš i nemaju običaj da se ljube i grle pri susretima, što je doprinelo tome da se zaraze sporo širi.

Iako su ublažene mere, za razliku od drugih zemalja, Danska beleži pad nivoa zaraznosti i broj smrtnih slučajeva. Vlasti su u petak saopštile da nema zabeleženih smrtnih slučajeva, i to je prvi dan bez smrtnog ishoda od 13. marta.

Stručnjaci kažu da je malo verovatno da će drugi talas pogoditi Dansku, zemlju u kojoj je korona odnela živote samo 548 ljudi.

Razlog tome može biti što su Danci i dalje previše oprezni, iako mere više nisu na snazi. U prilog tome govori činjenica da su kafići u Kopenhagenu, iako otvoreni već danima pusti. Ukoliko neko i sedne da popije kafu to čini sam i udaljen je najviše moguće od sledećeg gosta u lokalu.

- Mislim da je bila dobra odluka vlasti da odmah zatvori zemlju, jer sada, kada uporedimo cifre, vidimo da smo mnogo bolje prošli od drugih zemalja - kaže Elen Valentin Asmus dok ispija kafu u jednom kafiću prvi put posle dva meseca.

Njena sugrađanka, koju su takođe intervjuisali u Kopenhagenu kaže da je danska kultura doprinela uspešnoj borbi.

- Mi imamo tu kulturu da slušamo preporuke vlasti i da im verujemo. I mislim da je to dosta pomoglo u sprovođenju mera i održavanju socijalne distance - kaže Jovana Stevns.

Obe žene su istakle da je lepo ponovo "disati punim plućima" i imati priliku da izađeš na ulicu i normalno se ponašaš.

Video: Avion sa prvim komercijalnim letom sleteo na beogradski aerodrom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    18. maj 2020 | 20:32

    Kako god oni su zivjeli normalno pa vi sad vidite sami kako je vama bilo a kako njima i koji su rezultati, plus maltretiranje kazne zatvori prebijanje i ostalo. Srecom nisam bio u Srbiji ni Bosni.

  • ...

    18. maj 2020 | 16:31

    Nisu ko naši ko pušteni s lanca

  • Goran

    18. maj 2020 | 16:26

    Kako Danska a ima duplo više mrtvih nego Srbija??Zašto volite tudje više nego svoje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA