Italija se vraća u normalu: Otvoreni kafići, frizerski saloni, ali su građani ostali zbunjeni

Širom Italije od danas, posle više od dva meseca, sa radom su počeli barovi, restorani, maloprodajni objekti, saloni lepote, muzeji, biblioteke, uz poštovanje propisane razdaljine u cilju sprečavanja širenja virusa

  • 2
Italija kafići fizeri Foto: Tanjug/AP

Italija se postepeno vraća u normalu današnjim pokretanjem niza poslovnih aktivnosti, ali građani ukazuju na konfuziju usled različitih lokalnih propisa, uvedenih pored mera italijanske vlade u borbi protiv kovida-19.

Širom Italije od danas, posle više od dva meseca, sa radom su počeli barovi, restorani, maloprodajni objekti, saloni lepote, muzeji, biblioteke, uz poštovanje propisane razdaljine u cilju sprečavanja širenja virusa.

Osim mera italijanske vlade u borbi protiv virusa kovid-19, koji je u Italiji odneo više od 31.000 života, na snazi su i lokalni propisi.

U Milanu, prvog dana otvaranja mnogih poslovnih objekata, već jutros od 06.00 zabeležen je veći broj putnika u javnom prevozu, svi sa zaštitnim maskama, a većina i sa rukavicama.

Milanska katedrala od danas je otvorena za vernike prvom misom nakon blokade, koja je održana jutros u 8.00 uz prisustvo tridesetak ljudi.

U Rimu je od jutros intenziviran saobraćaj zbog čega je policija pojačala kontrolu na ulicama.

Italija kafići fizeri Foto: Tanjug/AP

Crkva Svetog Marka na istoimenom trgu u centru Venecije takođe je otvorena od jutros, ali bez mnogo posetilaca, ulice su puste, a kafići sa dugom tradicijom uglavnom zatvoreni.

U Đenovi je korišćenje maske van doma obavezno, osim u slučaju sportskih aktivnosti, a šetnja plažama je dozvoljena, ali bez dužeg zadržavanja.

Pristup plažama na Sardiniji od danas je slobodan, a upotreba maski obavezna je u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti, odnosno na mestima gde nije moguće držati međusobnu razdaljinu od najmanje metar.

U Italiji je, prema podacima objavljenim u nedelju, dnevni bilans žrtava virusa kovid-19 bio 145, što je najmanje od uvođenja restriktivnih mera zbog tog virusa početkom marta.

Video: Stanovnici ovog italijanskog gradića izgradili imuni sistem na koronu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. maj 2020 | 20:27

    Ceo svet je sludjen izmedju istine i lazi,nezna se kome da veruje vise ili istinama ili lazima

  • ili ili niko ne zna sta ga čeka

    18. maj 2020 | 20:45

    sutrasnji plan ako ne u kapelu ono kod frizera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA