Kinezi našli način da spreče novu pandemiju: Da li je ovo dokaz da je sve krenulo sa pijace?

Dok svet i dalje kopka odakle je tačno krenula pandemija korona virusa, Kina preventivno reaguje

  • 6
Vuhan Kina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Svet i dalje čeka odgovor na pitanje odakle je krenula pandemija korona virusa. Mnogi tvrde da je zaraza krenula sa pijace u Vuhanu, drugi pak veruju da je iz laboratorije iscurio virus. I dok se i dalje čeka razrešenje misterije o tome odakle je grunula pandemija koja je odnela više od 320.000 života širom sveta, Kina preventivno deluje.

Naime, farmerima u Kini je ponuđen novac kako bi prestali da gaje egzotične životinje, prenosi Guardian. Na taj način oni bi da spreče dalju trgovinu životinjama, za koje se veruje da su prenosioci virusa, takozvani srednji domaćini, koji su koronu preneli sa šišmiša na čoveka.

Navodno su se vlasti obavezale da otkupe sve životinje sa farmi kako bi sprečili dalje uzgajanje, tvrde aktivisti za zaštitu životinja.

Kina je, inače, poslednjih meseci zabranila prodaju mesa divljih životinja i na taj način sprečila da se zaraza širi dalje na ljude. Međutim, trgovina egzotičnim životinjama i dalje je dozvoljena zbog naučnih ispitivanja i tradicionalne medicine.

Za kilo kobre 16 dolara, cibetka vredi 50

 

Podsetimo, zaraza korona virusom prvo je prijavljena u gradu Vuhanu, i veruje se da je prešla na ljude sa šišmiša, verovatno putem životinje posrednika, a potom se virus proširio čitavim svetom.

Sada su dve centralne kineske provincije ponudile da otkupe legla od farmera i tako spreče novu trgovinu "opasnim životinjama". Provincija Hunan je u petak iznela "šemu kompenzacije" kojom pokušavaju da nateraju farmere da sa uzgajanja divljih životinja pređu na uzgajanje bilja koje je popularno u tradicionalnoj medicini.

Prema ovoj šemi, vlasti su spremne da plate čak 16 dolara po kilogramu za kobre, kraljevske zvečarke, ili četvoroprugastog smuka. Isto tako za kilogram mesa bambus pacova spremni su da isplate oko 10 dolara.

Za cibetku, životinju za koju se veruje da je prenela SARS na ljude, spremni su da plate čak 50 dolara.

Dozvoliće uzgoj zbog krzna?

 

Susedna provincija Jiangksi je takođe spremna da farmerima ponudi novac kako bi prešli na uzgajanje bila i domaćih životinja. Podsetimo, Jiangski i Hunan se graniče sa provincijom Hubei, gde se prvo pojavio korona virus u Decembru.

Društva za zaštitu životinja navode da su provincije Hunan i Jiangksi glavni centri za uzgoj i trgovinu egzotičnih životinja, a da je u poslednjih 10 godina zabeležen veliki rast u trgovini. Zarada od uzgajanja je 2018. godine dostigla 10 milijardi juana.

Veruje se da će i druge kineske provincije pristupiti istom modelu. Međutim, verovatno će farmerima biti omogućeno da odbiju ovu ponudu vlasti i da nastave sa uzgajanjem, samo im neće biti dozvoljeno da meso i životinje odnose na pijace. Takođe, u plan vlasti nisu uključene i divlje životinje koje se uzgajaju zbog krzna ili tradicionalne kineske medicine.

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA