≫ 

Medicinski brat iz Belgije objasnio zašto su radnici bolnice okrenuli leđa premijerki

Video na kom se vidi kako oni okreću leđa premijerki koja se nalazi u koloni automobila obišao je svet

  • 5

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici iz Belgiji štrajkovali su godinu dana pre nego što su krenuli u borbu protiv korona virusa. Pošto njihvi zahtevi nisu ispinjeni, svoju šansu su iskoristili prilikom posete premijerke Sofi Vilms bolnici.

Video na kom se vidi kako oni okreću leđa premijerki koja se nalazi u koloni automobila obišao je svet. Ona je pre nekoliko dana posetila bolnicu "Sent Pjer" u Briselu.

"Raša tudej" objavio je intervju sa Nikolasom Hojuksom, medicinskim bratom koji je učestvovao u protestu. On je objasnio razloge za nezadovoljstvo.

- Političari su rekli da su čuli i da će učiniti nešto, i postoji budžet ostavljen sa strane a nas, ali on nikada nije iskorišćen - rekao je on, govoreći o nedostatku osoblja, povećanju obima posla...

On kaže da su ranici usvojili moto "ćuti i radi svoj posao" kada je buknula epidemija korona virusa. Međutim, kada u se proširile glasine da će doći Vilms, iskoristili su priliku.

- Ceo zdravstveni sistem bi trebalo da bude bolje finansiran kako bismo mi mogli da radimo bolje, posebno u javnom sektoru, tako da svi mogu da dobiju jednak tretman - dodao je on.

Belgija naglašava da je bolnica "Sent Pjer" jedna od najspecijalizovanijih u zemlji i da je imala dovoljno opreme kada se dogodila korona. Ipak, nisu sve bolnice te sreće.

Kada je reč o načinu na koji je Belgija odgovorila na pandemiju, navodi da je u većem delu on bio dobar, ali da postoji problem kada je reč o stopi smrtnosti.

- Mislim da je Belgija bila možda previše iskrena u davanju brojki. Ljudi u staračkim domovima su svi smatrani pozitivnima, čak i ako nisu bili testirani - naveo je on.

U ovoj zemlji sa 11,5 miliona stanovnika zaraženo je preko 55.000 ljudi, a umrlo je više od 9.000.

Video: Uz aplauze ispraćeni prvi medicinski radnici izlečeni od korona virusa u Banji Koviljači

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica Adamov

    20. maj 2020 | 06:12

    Radim u zdravstvu i pouzdano tvrdim da se tako nesto u Srbiji nikada ne bi dogodilo. Cak sam i prisustvovao poseti premijerke Ane Brnabic zrenjaninskoj bolnici, u kojoj je ona docekana aplauzima i izrazima odusevljenja svih zaposlenih. Nase zdravstvo zdravije je od belgijskog.

  • seljo

    20. maj 2020 | 06:05

    medicinski tehnicar je korektan naziv za to zanimeanje ili profesiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA