≫ 

U sendviču između Kine i Indije, Butan ostao skoro netaknut koronom, a najveću zaslugu ima kralj

Butan ima 21 obolelog od korona virusa i nijedan smrtni slučaj, iako je u velikoj opasnosti od epidemije - nalazi se u "sendviču" između Kine i Indije, dve zemlje sa velikim brojem obolelih

  • 1
Butan Foto: Pixabay.com

Postoje razlozi zašto je zovu najsrećnijom zemljom na svetu. Vesti koje dolaze iz Butana izgledaju kao da dolaze sa druge planete, a mala nacija uspela je da zauzda epidemiju korona virusa, iako je njen uspeh ignorisan. Butan ima najmanji broj obolelih u indijskom potkontinentu, a kralj Džigme Hesar Namgjel Vangčuk, najnoviji ambasador za dobrobit nacije, smatra se spasiteljem nakon što je spasio američkog turistu koji je oboleo od covid-19 dok je bio u poseti zemlji.

Dok je većina zemalja završila na kolenima nakon blokada, ekonomskih gubitaka i velike stope smrtnosti, jedna zemlja prošla je skoro "nepovređena". Butan, malo himalajsko kraljevstvo zatvoreno između azijskih giganta Indije i Kine, je šampion u obuzdavanju virusa. Dok su Nemačka, Tajvan i Južna Koreja hvaljene zbog uloženih napora, uspeh Butana je u velikoj meri ignorisan.

U trenutku pisanja ovog teksta, Butan ima 21 obolelog od korona virusa i nijedan smrtni slučaj. U prvom redu borbe protiv korone su istaknute figuru kraljevske vlade Butana - kralj Džigme Hesar Namgjel Vangčuk, premijer Lotaj Šering, ministar spoljnih poslova Tandi Rorji i ministar zdravlja Dečen Vangmo. Ono što je zanimljivo jeste da su poslednja trojica doktori i imaju karijerno iskustvo u oblasti javnog zdravlja.

Butan i korona virus

Kombinacija faktora stavila je Butan u rizik od smrtonosnog virusa. Prvo, nalazi se u "sendviču" između Kine i Indije, dve zemlje koje zajedno imaju više od 180.000 obolelih i više od 7.500 umrlih. Indija ima otvorenu granicu sa Butanom, koji je popularna turistička destinacija među turistima iz Kine.

Drugo, zemlja sa manje 780.000 stanovnika ima manje od 300 doktora, nekoliko laboratorija i nestašicu ventilatora i zaštitne opreme.

Treće, kako su zemlje širom sveta ulazile u blokadu, državljani Butana u inostranstvu želeli su da se vrate kući. Većina njih vraćala se iz veoma zaraženih područja.

Na sreću, vlada Butana bila je spremna da spreči katastrofu i tretira virus ozbiljno. Prvi slučaj zabeležen je 5. marta kada je američki turista bio pozitivan na korona virus. I tu počinje priča zbog koje se na kralja u zemlji gleda kao na spasitelja.

Kralj, respirator i avion

Amerikanac Bert Hjuit (76) je jednog hladnog dana početkom marta stigao u bolnicu u Timbi, uspavanoj prestonici Butana. Žalio se na bolove u stomaku i otežano disanje, ali su vitalni znaci bili dobri. Postojao je jedan izuzetak: nivo kiseonika u krvi je bio toliko nizak da su doktori mislili da se aparat pokvario. Zato su odlučili da ga testiraju na novi korona virus.

Hjuit, penzioner iz Merilenda, koji obožava planinarenje, postao je prvi potvrđeni slučaj u Butanu. Njegove prognoze nisu bile dobre: imao je visok krvni pritisak i preživeo je rak. Stanje mu se brzo pogoršavalo.

Njegovo stanje privuklo je pažnju voljenog kralja, pa je evakuisan nazad u SAD avionom opremljenim sa jedinicom za biorazgradnju. Putovanje dugačko 12.874 kilometara bilo je toliko kompleksno jer se očekivalo da će pacijent umreti.

Njegovo preživljavanje izvor je ponosa u Butanu, mlade demokratije u kojoj je monarhija duboko poštovana.

- Naređenje od njegovog veličanstva bila je da se zaista brine o njemu. Mislim da je cela nacija molila za Berta - rekao je Dečen Vangmo, ministar zdravlja zemlje.

Bhutan's King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, Butan, kralj Kralj se stalno raspitovao o zdravlju para Foto: Profimedia/TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Kada je potvrđeno da ima korona virus, vlada Butana je znala da je pretnja koje su se plašili stigla. Požurili su da pronađu njegove kontakte. Kralj je lično nadgledao proces, ostajući i preko noći.

Već sledećeg jutra 73 direktna kontakta stavljena su u karantin, dok je 225 indirektnim kontaktima rečeno da se izoluju kod kuće.

Hjuit i njegova partnerka Sendi Fišer preseljeni su u novo krilo bolnice. Kralj je poslao Hjuitu par plavih svilenih pidžama i prekrivač.

Kralj se neprestano raspitivao o zdravlju bračnog para.

- Bio je simpatičan i veoma ljubazan - rekla je Fišer, koja je razgovarala sa kraljem. Čula se i sa premijerom Butana, a neznanci su u bolnicu slali pisma i cveće.

Ali njegovo stanje se pogoršavalo i stavljen je na respirator. To je poslednja stvar koje se Hjuit sećao 10 dana.

Njegova deca su kod kuće bila uplašena, a ćerka se obratila vladi za pomoć. Pronađena je aviokompanija koja ima stručnost u medicinskim evakuacijama. Najbliža letelica sa jedinicom za biološku zaštitu bila je u Najrobiju.

Odleteo je u Butan sa posadom koja je činila medicinsku sestru i medicinsku pomoć. 14. marta ujutru, posle više od 30 sati leta, avion sa Hjuitom sleteo je u Merilend. Odmah je prevezen u bolnicu.

Hjuit je bio na respiratoru 10 dana, a kada se probudio bio je u rođenoj zemlji.

- Šta god da su probali u Butanu, to ti je spasilo život - rekao je doktor Hjuitu.

manastir Takšang u Butanu Foto: Pixabay

Posle dve nedelje, prebačen je u deo za rehabilitaciju.

- I dalje mislim da je čudo što sam preživeo - rekao je Hjuit.

Jedini pozitivni njegov kontakt bila je Fišer, ostali su svi bili negativni.

Butan je 22. marta zatvorio granice i uveo striktan karantin za one koji se vraćaju u zemlju. Vođstvo kralja tokom epidemije učinilo ga je još popularnijim i voljenijim u zemlji.

Video: Sleteo avion sa medicinskom opremom koju je Azerbejdžan uputio Srbiji

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da, bas, bajka

    20. maj 2020 | 13:27

    Reklama je cudo! Ova drzava je malo razlicita po sistemu od sev. Koreje, samo sto propagiraju drugaciju spoljnu politiku. Nikad se u Butan nije moglo uci jednostavno, da se ne lazemo. Kralja tretiraju kao Bozanstvo. Toliko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA