Tramp osuo paljbu po “nekoj budali u Kini”: Peking je kriv za masovno ubijanje širom sveta

Tramp, koji je na početku pandemije spustio ozbiljnost pretnje, značajno je promenio stav i sada okrivljuje Kinu što je dozvolila širenje korona virusa koji je odneo 325.000 života na planeti

  • 6
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp okrivio je Kinu da je odgovorna za “masovno ubijanje širom sveta” zbog pandemije korona virusa.

Tramp, koji je na početku pandemije spustio ozbiljnost pretnje, značajno je promenio stav i sada okrivljuje Kinu što je dozvolila širenje korona virusa koji je odneo 325.000 života na planeti.

- Neka budala u Kini objavila je izjavu u kojoj se okriviljuju za virus svi sem Kine za virus koji je ubio na stotine hiljada ljudi. Molim da neko objasni ovom glupaku da je ovo bila nekompetentnost Kine i ništa drugo, koja je odgovorna za masovno ubijanje širom sveta - napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp u objavi nije objasnio na koju izjavu je mislio, ali se pretpostavlja da se nadovezuje na izjavu portlarpola kineskog ministarstva spoljnih poslova Žaoa Liđijana, koji je je rekao da je pismo američkog predsednika Svetskog zdravstvenoj organizaciji puno kleveti.

- Otvoreno pismo američke vlade pokušava da prevari javnost, tako što će ponižavati trud Kine u suzbijanju korona virusa, i da svali odgovornost na drugoga kako bi prekrila sopstvenu nesposobnost u borbi protiv pandemije - rekao je Žao.

SZO ima važnija posla nego da se sad bavi Trampom

Podsetimo, Tramp je i nedavno zapretio da će permanentno ukinuti finansiranje SZO i razmotriti članstvo SAD u tom telu, ukoliko ta organizacije ne pokaže "značajno poboljšanje" u narednih 30 dana.

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) rekao je da nemaju neposredni komentar na pismo predsednika Trampa, ali očekuju da će, nakon što stvari posanu "jasnije" reagovati kasnije tokom dana.

- Videla sam pismo, i, za sad, nemam nikavu izjavu povodom toga. Trenutno smo veoma zauzeti pokušavajući da finaliziramo našu agendu za sastanak Svetske zdravstvene skupštine - rekla je portparol Fadela Šaib na sastanku u UN u Ženevi.

- Naravno, sigurna sam da će sve kasnije biti jasnije i reagovati na to - dodala je Šaib.

Sve ovo je biološki rat? 

Inače, Žao Liđijan je početkom marta tražio je od američkih vlasti da priznaju da skrivaju poreklo korona virusa, tvrdeći da je ta infekcija “doneta” u Vuhan preko vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Pozivajući se tada na izjavu direktora Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Roberta Redfilda da je u Americi bilo nekoliko žrtava korona virusa pre nego što su ti pacijenti bili testirani, Žao je pozvao američke vlasti da otkriju o čemu se radi.

- Vrlo je moguće da je američki vojnik doneo epidemiju u Vuhan - kazao je Liđijan i tražio od SAD da budu “transparente i kažu gde i kada je nulti pacijent dijagnostifikovan”.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stosic

    20. maj 2020 | 18:01

    Moz gi uvatis za jajca

  • Драган

    20. maj 2020 | 16:55

    Да ли је Пекинг крив или није за толико умрлих од вируса незнам али З Н А М да су стотине хиљада убијени у Ираку , Авганистану , Либији ,Сирији , ех Југославији , Украјини , ......од стране САД , НАТО ПАКТА ,ЕУ .З А Ш Т О ??????Да би САД наметнуо систем који ће му омогућити да пљачка свугде по свету. То је дугорочни план САД да би владао светом .Они не могу да се помире да смо у 21.веку , да постоји КИНА , РУСИЈА , ИНДИЈА ,БРАЗИЛ , и још много других земаља које желе да живе како они хоће и могу а не да буду ЕКСПЛОАТИСАНИ као сада .Време каубоја је прошлост !!!!!!!

  • Baja,

    20. maj 2020 | 17:22

    Napad je najveca obrana, ivi ste planeti sranja uradili za sva vremena, zarad licnih interesa. Samo profit vas zanima, posebno nafta, zrtve vam nisu bitne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA