Tramp povlači Ameriku iz "Otvorenog neba": Dižu ruke od još jednog sporazuma o kontroli naoružanja

On će u petak obavestiti Rusiju da se SAD povlače iz sporazuma Otvoreno nebo, dogovorenog pre tri decenije

  • 4
Donald Trump, Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da se povuče iz još jednog velikog sporazuma o kontroli naoružanja, piše "Njujork tajms" pozivajući se na visoke zvaničnike u Beloj kući.

On će u petak obavestiti Rusiju da se SAD povlače iz sporazuma Otvoreno nebo, dogovorenog pre tri decenije.

Tim sporazumom je nacijama omogućeno da prelaze jedni drugima preko teritorija avionima kako bi se osiguralo da se ne gomilaju vojne snage ili pripremaju za vojnu akciju.

Trampova odluka smatraće se dodatnim dokazom da je spreman da napusti glavni ugovor o kontroli nuklearnog naoružanja koji i dalje postoji: Novi START, koji SAD i Rusiju ograničavaju da mogu da imaju po 1.550 raspoređenih nuklearnih projektila. Sporazum ističe početkom sledeće godine.

Američki zvaničnici se duže vreme žale kako Rusija krši sporazum Otvoreno nebo ne dopuštajući letove nad gradom u kom se veruje da Rusija raspoređuje nukleatno oružje, odakle bi moglo da dostigne Evropu.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    21. maj 2020 | 18:28

    OGRANICAVAJU BROJ NUKLEARNIH BOJEVIH GLAVA A NA DRUGOJ STRANI MODERNIZUJU PROJEKTILE I SVE IMAJU VECU RAZARAJUCU MOC!!! IMAJU U SVAKOM SLUCAJU DOVOLJNO DA UNISTE SVET!!!

  • Darko

    21. maj 2020 | 20:19

    Pokrijte se usima,ameri! Virus vas je ubogaljio i pokazao vasu spremnost i organizaciju! Sta bi tek bilo da padne neka atomska pa da nista nije upotrebljivo,ni vazduh,hrana,zemlja,voda... Manite se gluposti! Nisu vise vremena da se mozete nadati da vi bacate a da vas nece zakaciti!

  • Brana

    21. maj 2020 | 20:56

    Pazi rasporeduju nuklearke u neki grad odakke mogu mogu da gadaju Evropu!?Pa oni mogu da dohvate sta hoće i sa Kamčatke iz Sibira ili podmoskovlja...o kakvom rasporedivanju plavi priča?Sa bilo koje tacke iz mora mogu da lansiraju interkontinentalne rakete sa podmornica...daaj breeee....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA