≫ 

Gomilaju se tužbe: EU upozoravala Austriju da je buknuo korona virus na "skijalištu smrti"

Ceo slučaj je sada sada i predmet istrage tužilaštva, a i preteće kolektivne tužbe koju je najavilo da će pokrenuti Udruženje za zaštitu potrošača Austrije

  • 0
Išgl

Išgl / foto: pixabay.com

Više država EU upozorilo je Austriju na žarište korona virusa u skijaškom centru Išgl, tvrdi bečki dnevnik "Standard".

List navodi da je tri dana, nakon prvih upozorenja iz Islanda, 8. marta Danska prijavila zarazu korona virusom preko sistema za rano upozorenje i reakciju EU.

Danci su naveli da se pretpostavlja da je žarište zaraze skijaški bar "Kicloh".

Prema mejlovima, koji su potom usledili, Sanitetska direkcija austrijske pokrajine Tirol potvrdila je Agenciji za zdravstvo i bezbednost namirnica (AGES) da je 11 zaposlenih u "Kiclohu" delimično od februara imalo simptome gripa.

Samo dan nakon upozorenja iz Danske bar "Kicloh" je zatvoren, a pokrajina Tirol uputila je poziv svim osobama koje su između 15. februara i 7. marta posetili taj lokal da se jave.

Međutim, u tom apelu je navedeno i da prenošenje korona virusa na goste bara, iz medicinskog ugla, gotovo da nije moguće.

Preko sistema EU su Austriju o Išglu i drugim austrijskim skijaškim centrima, to jest zarazama iz istih, informisali i Nemačka, Hrvatska i Velika Britanija.

Vlasti pokrajine Tirol i Išgla sumnjiče se da su namerno, nakon dobijenih informacija o oboljevanju brojih turista iz više zemalja, odugovlačili sa reakcijom kako bi produžili što je duže moguće skijašku sezonu.

To je sada i predmet istrage tužilaštva, a i preteće kolektivne tužbe koju je najavilo da će pokrenuti Udruženje za zaštitu potrošača Austrije.

Iz Išgla otišli pravo na predavanje: Norvežani krivi za zarazu na Univerzitetu u Insbruku?

 

Studenti iz Norveške mogli bi biti krivi za značajno širenje korona virusa na Univerzitetu u Insbruku.

Troje studenata pozitivnih na korona virus iz Norveške, koji su se nalazili na Univerzitetu u Insbruku u okviru studentskog programa Erasmus, navodno su zarazili ne samo zemljake, već i austrijske turiste.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA