Pedijatar u SAD deci zbog obične glavobolje dao dijagnozu epilepsije, tužilo ga 267 roditelja

Avad, koji ne radi kao lekar od 2007. godine, mora da plati i kaznu od 5.000 dolara, prema nadležnima iz Ođeljenja za licenciranje i regulatorna pitanja

  • 0
Jaser M. Avad, Jaser Avad Foto: Printscreen/Youtube/ WXYZ-TV Detroit | Channel 7

Lekar iz Mičigena optužen je za pogrešno lečenje nekoliko stotina dece kojima je “utvrdio” dijagnozu epilepsije i zbog toga je vratio licencu za rad, prenose američki mediji i dodaju da on više neće moći da bude lekar u toj saveznoj američkoj državi.

Jaser M. Avad, koji je radio kao pedijatar neurolog u zdravstvenoj ustanovi u Dirbornu, u okolini Detroita, vratio je licencu za rad nakon što ga je Bord lekara, na osnovu optužbi 267 roditelja čiju je decu lečio od 1997. do 2007. godine, osudio za pogrešno lečenje i lošu dijagnozu rađenu na osnovu testova moždane aktivnosti koje je pogrešno interpretirao, prenosi Detroit njuz.

- Stotine dece više puta je bilo prisiljavano da izdrže naporne lekarske testove, uključujući i onaj kada su morala da ostanu budna celu noć a zapravo im nikada nisu bili potrebni - rekli su advokati.

Oni su podsetili da je Marti Martinez (9) koja mu je “dopala šaka” zbog obične glavobolje, dijagnostifikovao epilepsiju, iako nikada nije imala nijedan simptom te bolesti.

Saznala je da nema epilepsiju kada je Avad napustio posao a ona nakon četiri godine pogrešnog lečenja završila kod drugog lekara. Dodala je da je tada saznala da nije strašno ići kod lekara.

Avad, koji ne radi kao lekar od 2007. godine, mora da plati i kaznu od 5.000 dolara, prema nadležnima iz Ođeljenja za licenciranje i regulatorna pitanja.

- Avad koji je pogrešno lečio stotine dece, godinama ih izlagao pogresnim lekovima. izdao je poverenje pacijenata i njihovih porodica - rekao je advokat koji zastupa žrtve Brajan Meken i izrazio žaljenje što bolnica u kojoj je Avad radio ne namerava da preuzme odgovornost za to.

Dodao je da pravda mora da bude zadovoljena i da se nada da bolnica neće čekati da svih 267 pojedinačnih tužbi bude podneto sudu.

- Da bi zadovoljio svoju pohlepu za novcem, Avad je pretvorio stotine nevine dece u svoj plen lažno tvrdeći da imaju epilepsiju iako je znao da je nemaju - rekao je advokat.

U jednoj tužbi navedeno je da je Avad napustio lečenje dečaka (10) kome je kako je tvrdio bilo potrebno kontinuirano lečenje. Planirao je da ode iz zemlje i da se ne vrati a da o tome nije obavestio ni dečakove roditelje.

Porota u okrugu Vejn prema pisanju lokalnih medija je Marti Martinez dodelila tri miliona dolara zbog pogrešnog lečenja. Mesecima kasnije, drugi porota dodijelila je 2,7 miliona još jednom pacijentu Avada koji ga je takođe optužio za pogrešno lečio od epilepsije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA