Putin tvrdi: "Rusiji preti drugi talas korona virusa u oktobru ili novembru"

On je podržao inicijativu da se počnu pripreme o ponovnom otvaranju zdravstvenih ustanova, kada se okonča pandemija

  • 1
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ministarstvo zdravlja te zemlje mora da se pripremi na drugi talas korona virusa, koji bi mogao da nastupi u oktobru ili novembru ove godine.

On je podržao inicijativu da se počnu pripreme o ponovnom otvaranju zdravstvenih ustanova, kada se okonča pandemija, prenosi TAS S.

- Želeo bih da skrenem pažnju našim kolegama, pre svega, ministru zdravlja Mihailu Murašku, na potrebu da se pripremimo za ublažavanje restrikcija pod kojima živimo. Moramo da razmišljamo o drugom talasu, koji bi, prema navodima stručnjaka, mogao da nastupi na jesen, u oktobru ili novembru - rekao je Putin tokom onlajn sastanka o situaciji u vezi sa korona virusom u zemlji.

Putin je ocenio da se situacija u vezi sa širenjem korona virusa u Rusiji generalno stabilizovala.

On je dodao da se i u Moskvi, koja se prva suočila sa epidemijom, i u drugim ruskim regionima, broj prijavljenih slučajeva na dnevnom nivou postepeno smanjuje.

Međutim, kako je naglasio, "do sada ova dinamika nije brza kao što bismo voleli da bude, nekad je čak i nestabilna, ali je i dalje prisutna".

Kao primer naveo je da je pre nedelju dana, stopa porasta u broju slučajeva širom Rusije iznosila 5,9 odsto, a danas je 3,5 odsto.

- U međuvremenu, od ključne je važnosti da do takvog pada dođe usled konstantnog povećanja količine testova, što omogućava da se otkrije bolest u ranoj fazi - rekao je Putin.

On je naglasio da je u protekle dve nedelje broj obavljenih testova porastao za skoro tri miliona, odnosno da se na dnevnom nivou testira skoro 240.000 ljudi.

Video: Sankt Peterburg: U požaru u Kovid bolnici život izgubilo pet pacijenata

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA