Hitan sastanak NATO: Deset zemalja žali zbog Trampove odluke o povlačenju iz "Otvorenog neba"

Pismo su potpisali Belgija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija, Nemačka, Španija i Švedska

  • 4
Donald Trump, Donald Tramp Donald Tramp / Foto: Tanjug/AP

Deset zemalja članica potpisnica sporazuma "Otvoreno nebo" izrazilo je žaljenje zbog najave da će se Sjedinjene američke Države povući iz tog sporazuma, o čemu danas u Briselu raspravljaju ambasadori članica NATO.

- Žalimo zbog najave američke vlade da namerava da se povuče iz sporazuma Otvoreno nebo, iako delimo zabrinutost u pogledu ruskog sprovođenja odredbi tog sporazuma - stoji u pismu koje su potpisali ministri spoljnih poslova deset zemalja članica NATO.

Pismo su potpisali Belgija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija, Nemačka, Španija i Švedska, prenosi Hina.

Potpisnici su najavili da će nastaviti da sprovode sporazum, koji ima jasnu dodatu vrednost za u sferi konvencionalne kontrole naoružanja i bezbednosne suradnje.

- Potvrđujemo da taj sporazum ostaje funkcionalan i koristan - kaže se u pismu i dodaje da će zemlje nastaviti da angažuju Rusiju u sprovođenju sporazuma "kao što je ranije odlučeno među saveznicima i ostalim evropskim partnerima kako bi se rešila otvorena pitanja, kao što su neopravdane restrikcije za letove iznad Kalinjingrada".

- Nastavićemo da tražimo od Rusije da ukine te restrikcije i nastavi dijalog sa svim stranama - kaže se u pismu.

Rusija i SAD se već neko vreme međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Američki predsednik Donald Trump je još krajem prošle godine nagovestio da namerava da izađe iz sporazuma.

Američki zvaničnici su juče naveli da Rusija neprestano krši odredbe sporazuma i da će se SAD i formalno povući iz njega za šest meseci, nakon čega je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao hitni sastanak Saveta alijanse, koji čine ambasadori zemalja članica.

Sporazum Otvoreno nebo sklopljen je 1992. a stupio je na snagu 2002. godine.

Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava zemljama potpisnicama da izvode opservacijske letove iznad teritorija zemalja potpisnica.

Sporazum doprinosi transparentnosti što bi trebalo da jača poverenje zemalja potpisnica u saradnji, a u vezi sa bezbedosnim pitanjima. Od njegovog stupanja na snagu zabeleženo je više od 1.500 opservacijskih letova.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaaaaa

    22. maj 2020 | 18:36

    Ovima se svudje prividjaju Rusi, tolko ih je strah da ih vide i izviše bijele kuće. Koja paranoja brate, ja bi njima predložio da pod hitno ugase 5G mrežu da odmore mozgiće malo, loše im utiče na zdravlje

  • 666

    22. maj 2020 | 18:28

    Preleću i izbacuju viruse?

  • W

    22. maj 2020 | 18:14

    Iskreno, mogu sa ga...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA