≫ 

Haos u Hongkongu: Uhapšeno 180 demonstranta, bacali kišobrane na policiju, ispaljeni vodeni topovi

Hiljade demonstranata protestovalo je protiv plana Pekinga da uvede novi zakon o bezbednosti na toj teritoriji

  • 1
Hongkong, Kina, Hong Kong Protests China Congress

Foto: Tanjug/AP

Najmanje 180 osoba je uhapšeno, uglavnom po optužbama za nezakonito okupljanje, tokom današnjih protesta u Hongkongu protiv plana Pekinga da uvede novi zakon o bezbednosti na toj teritoriji, saopštila je policija.

Policija je ispalila suzavac i upotrebila vodene topove u popularnom okrugu za kupovinu, gde se hiljade antivladinih demonstranata okupilo kako bi protestovalo protiv plana Pekinga, prenosi AP.

Demonstranti su nosili zaštitne maske kako bi se zaštitili od širenja korona virusa, navodi BBC.

Oni su, obučeni u crno, uzvikivali slogane poput "Stanite uz Hongkong", "Oslobodite Hongkong" i "Revolucija našeg vremena".

Policija je podigla plave zastave, upozorivši demonstrante da se raziđu, a potom je u više navrata ispalila suzavac. Potom je upotrebila i vodene topove.

Policija navodi da su četiri člana tima policije za odnose s medijima povređena nakon što su pojedini učesnici protesta gađali policajce ciglama i prskali ih neidentifikovanom tečnošću.

 

Pojedini učesnici protesta bacali su i druge stvari, poput kišobrana i flašica vode na policiju, i koristili kante za smeće i neke ruševine kako bi postavili blokade na putu.

Hiljade ljudi su se okupile protestujući protiv zakona koje Kina planira kao odgovor na proteste prošle godine, koji su uneli najveće nemire u kinesku vladavinu od 1997. godine, prenosi Rojters.

Hongkong, Kina, Hong Kong Protests China Congress

Foto: Tanjug/AP

Neimenovani izvor izjavio je da će zakonom biti zabranjeni secesija, strano mešanje, terorizam i sve druge separatističke aktivnosti usmerene na rušenje centralne vlasti i strano mešanje u unutrašnje stvari bivše britanske kolonije.

Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, dok zvanilni Peking negira te optužbe.

Video: Opšta tuča u tržnom centru u Hong Kongu: Demonstranti demolirali izloge pa se pobili

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA