≫ 

SZO upozorava na novi talas korona virusa: Britanci drugi na svetu po broju žrtava

* Potvrđenih slučajeva u Srbiji: 11.193 * Ukupno smrtnih slučajeva u našoj zemlji: 239 * U svetu obolelo više od 5,5 miliona ljudi

  • 5
Korona svet

Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

 

* Potvrđenih slučajeva u Srbiji: 11.193

* Ukupno smrtnih slučajeva u našoj zemlji: 239

* U svetu obolelo više od 5,5 miliona ljudi

* Umrlo više od 347.000 ljudi

* Ozdravilo više od 2.316.000 osoba

Neke zemlje u Evropi ublažuju mere koje su prethodno donesene kako bi se sprečilo širenje korona virusa. Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u Brazilu, Čileu i Rusiji, sudeći po broju inficiranih i mrtvih, sve je ozbiljnija, a srpski epidemiolozi kažu da je virus otproniji nego što se mislilo.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Iz časa u čas:

 

00:20 Protest zaposlenih u staračkim domovima

Zaposleni u mnogim francuskim staračkim domova protestovali su juče širom Francuske zahtevajući veće plate usred krize sa korona virusom. Demonstranti su se okupili ispred domova u vlasništvu grupe Korian u Parizu, Lilu i drugim francuskim gradovima kao odgovor na poziv nekoliko krajnje levih sindikata, javlja AP.

protest zaposlenih u staračkom domu, Francuska, korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

23:13 Globalni sektor zabave gubi 160 milijardi dolara zbog korone

Prema prognozama kompanije "Amper analajzis", koja se bavi analizom tržišta, globalni sektor zabave izgubiće u narednih pet godina 160 milijardi dolara (146 milijardi evra) rasta kao rezultat krize izazvane pandemijom kovid-19.

22:55 U Siriji od sutra bez policijskog časa tokom noći

Sirija je saopštila da će od sutra uveče ukinuti noćni policijski čas i dozvoliti kretanje između pokrajina, prenosi državna televizija. Vlada Sirije, koja je uvela policijski čas tokom noći kako bi obuzdala širenje korona virusa, ostavila je otvorenom mogućnost za ponovno uvođenje sveobuhvatnog policijskog časa, zavisno od toga kako se bude razvijala situacija u vezi sa pandemijom, prenosi Rojters.

Prema poslednjim podacima, 106 osoba zaraženo korona virusom, dok je četvoro preminulo.

22:01 Džonson: Niko nije ugrozio poruku o zdravlju, razumem bes

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da veruje da niko od pripadnika njegovog osoblja nije ugrozio poruku javnosti o zdravlju u vreme pandemije korona virusa i naglasio da žali zbog besa koju je izazvalo kretanje njegovog savetnika Dominika Kamingsa.

Boris Johnson, Boris Džonson, korona virus

Boris Džonson / Foto: Tanjug/AP

21:30 Britanija u junu otvara hiljade prodavnica

Velika Britanija u junu će ponovo otvoriti više hiljada uličnih prodavnica, robnih kuća i tržnih centara, najavio je danas premijer te zemlje Boris Džonson.

21:00 Novih šest slučajeva korona virusa na Kosovu i Metohiji, još jedna osoba preminula

Na području KiM registrovano je šest novih slučajeva korona virusa, dok je još jedna osoba preminula od posledica korona virusa, saopšteno je večeras iz instituta za javno zdravlje u Prištini. Pacijent A. H. (59) iz Prizrena preminuo na Klinici za infektivne bolesti u Prištini, čime se ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije na KiM popeo na 30.

20:42 Broj preminulih u Britaniji porastao za 121, na ukupno 36.914

Broj preminulih od korona virusa u Velikoj Britaniji porastao je danas za 121, na ukupno 36.914, pokazuju zvanični podaci. Sa 36.914 preminulih Britanija je, posle SAD, na drugom mestu na svetu po broju smrtnih slučajeva od korona virusa, preneo je Rojters.

Korona virus, koronavirus, Velika Britanija, Engleska, sahrana dečaka

Foto: Tanjug/AP

20:28 Prvi put posle dva meseca bez preminulih u Republici Irskoj

Republika Irska danas nije prijavila nijedan smrtni slučaj, što je prvi put od 21. marta da nema preminulih od posledica korona virusa u toj zemlji. Do sada je ukupno 1.606 osoba preminulo od korona virusa u Republici Irskoj, prenosi BBC.

20:19 SZO upozorava na drugi talas epidemije

Zemlje u kojima infekcija korona virusom opada još bi mogle da se suoče s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustanu od mera za zaustavljanje epidemije, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

19:53 Đurić: U većinski srpskim sredinama na KiM bez novoobolelih

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa nije bilo novoobolelih od novog korona virusa, saopštio je večeras direktor Kancelarija za KiM Marko Ðurić. Do danas je ukupno obolelo 116 osoba, 105 je izlečeno, a 10 lica je preminulo. Oboleli su iz Kosovske Mitrovice (43), Zvečana (25), Leposavića (24), Zubinog Potoka (24). Obolela osoba smeštena je u KBC Kosovska Mitrovica (1), naveo je Ðurić u dnevnom izveštaju.

19:31 SZO: Afrika je do sada bila pošteđena najgoreg uticaja korone

Afrika je do sada bila pošteđena najgoreg uticaja epidemije korona virusa, ali Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je zabrinuta da bi se kontinent mogao suočiti s njom ako se njeni lideri ne odluče za testiranje kao prioritet, izjavio je danas izaslanik SZO Samba Sou.

- Moja moja prva briga jeste da nedostatak testiranja dovodi do tihe epidemije u Africi. Moramo da nastavimo da tražimo od lidera da daju prioritet testiranju - rekao je Sou na konferenciji za novinare u Ženevi, preneo je Rojters.

19:26 SZO prekinuo testiranje hlorokina, izaziva veću stop smrtnosti kod pacijenata sa korona virusom?

 

Kliničko testiranje leka hlorokin za lečenje pacijenata inficiranih korona virusom prekinuto je iz bezbednosnih razloga, prenose svetski mediji.

Vakcina, test, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

18:41 Kamings odbio da podnese ostavku zbog kršenja mera

Dominik Kamings, savetnik britanskog premijera Borisa Džonsona, odbio je danas pozive da podnese ostavku zbog optužbi da je prekršio restriktivne mere uvedene zbog korona virusa jer se vozio 400 kilometara od Londona do severne Engleske.

18:14 Jedna osoba preminula od korona virusa u Grčkoj, četvoro novozaraženih

U Grčkoj je tokom poslednja 24 časa ragistrovan jedan smrtni slučaj i još četiri novozaražene osobe od korona virusa, saopštilo je danas grčko Ministarstvo zdravlja. Od početka pandemije u Grčkoj broj zaraženih dostigao je 2.882, od čega je 627 dobilo Kovid-19 tokom putovanja u inostranstvo, a 1.640 je zaraženo u Grčkoj, prenela je ANA.

Grčka koronavirus

Foto: Tanjug/AP

18:09 U Italiji preminule još 92 osobe

Vlasti u Italiji saopštile su da su u poslednjih 24 sata preminule 92 osobe, čime je ukupan broj mrtvih porastao na 32.877. Takođe, zabeleženo je 300 novoinficiranih, te se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 230.158.

17:41 U prethodna 24 časa od korona virusa u Španiji preminulo 50 osoba

U Španiji je u prethodnih 24 časa broj preminulih od korona virusa porastao za 50, što je deveti dan zaredom da je u ovoj zemlji zabeleženo manje od 100 smrtnih slučajeva dnevno, saopštilo je danas špansko Ministarstvo zdravlja. Ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao je 26.843, čime je Španija na četvrtom mestu na svetu posle SAD, Velike Britanije i Italije, preneo je Rojters.

Broj novozaraženih u protekla 24 časa porastao je za 132, na ukupno 235.400, čime je Španija, takođe, na četvrtom mestu na svetu posle SAD, Brazila i Rusije, navelo je Ministarstvo.

17:15 Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pušten iz bolnice

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je otpušten iz bolnice u kojoj je bio na lečenju nakon što je utvrđeno da je pozitivan na korona virus.

17:13 Spor u Nemačkoj oko ublažavanja mera vezanih za korona virus

Savezna i pokrajinske vlade Nemačke danas su se sporile oko toga kada i kako ublažiti pravila za fizičko distanciranje, pri čemu su zvaničnici vlade kancelarke Angele Merkel upozorili da bi njihovo uklanjanje moglo da izazove novi talas epidemije korona virusa.

Angela Merkel

Kancelar Nemačke Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

17:03 Mongolija ostaje zatvorena dok se ne pronađe vakcina

Premijer Mongolije Uknagin Kurelsuk saopštio je saopštio je da će na snazi ostati restriktivne mere dok se ne pronađe vakcina na korona virus.

16:45 Ni danas u Crnoj Gori nema novih slučajeva korona virusa

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore saopštio je da ni danas nije registrovan nijedan novi slučaj korona virusa u toj zemlji. Od jučerašnjeg preseka stanja laboratorije IJZCG su završile analizu 176 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije. Broj aktivnih slučajeva je nula, saopšteno je iz Instituta.

Juče se oporavio i poslednji oboleli od Kovida-19, pa je time Crne Gora postala "korona fri" država, prenosi RTCG. U Crnoj Gori su od početka epidemije ukupno inficirane 324 osobe.

16:00 U Finskoj broj zaraženih od korona virusa porastao na 6.599

Broj novozaraženih od korona virusa u Finskoj porastao je u protekla 24 časa za 20 na ukupno 6.599, saopštio je danas Finski institut za zdravlje i zaštitu.

Od početka pandemije u Finskoj je registrovano 307 smrtnih slučajeva, preneo je TAS S.

Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

15:45 U Federaciji BiH danas nema novozaraženih korona virusom

U poslednja 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) nije registrovan nijedan slučaj korona virusa.

U protekla 24 sata u FBiH testirano je 280 osoba, od kojih nijedna nije pozitivna na korona virus, prenosi klix.ba.

15:11 U Africi više od 100.000 zaraženih korona virusom: Najveći broj obolelih u Južnoj Africi

15:01 Korona odnela još jedan život u Srbiji: Virus potvrđen kod još 34 osobe

 

14:30 J. Koreja: Od juna obavezne maske u javnom prevozu i taksiju

Građani Južne Koreje biće u obavezi da nose zaštitne maske u vozilima javnog prevoza i taksijima počev od sledećeg utorka. Ista mera biće primenjivana i na svim domaćim i internacionalnim letovima od naredne srede, saopšteno je iz ministarstva zdravlja.

14:15 U Hrvatskoj bez novih slučajeva korona virusa

 

Broj novoobolelih u Republici Hrvatskoj za 24 sata je 0, čime je ukupan broj obolelih od koronavirusa 2.244. Novoobolelih nema.

Do sada su testirane 62.422 osobe, od toga 940 u poslednja 24 sata.

Zagreb, Hrvatska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

13:20 Austrija: Broj aktivno obolelih pao za oko 50, na 679

U Austriji je broj aktivno obolelih od korona virusa pao za oko 50, na 679.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u poslednja 24 sata broj aktivno obolelih smanjen je za 47.

Istovremeno je broj umrlih porastao za novu žrtvu i sada iznosi 641.

12:40 Japan ukinuo vanredno stanje

Japanski premijer Šinzo Abe ukinuo je vanredno stanje.

- Imali smo vrlo stroge kriterijume za ukidanje vanrednog stanja. Procenili smo da smo zadovoljili te kriterijume - rekao je Abe u ponedeljak obraćajući se Japancima putem televizije.

Od početka pandemije do danas Japan je zabeležio 820 smrtnih slučajeva i 16.550 slučajeva zaraze koronavirusom.

Virus Outbreak Japan Daily Life

Koji Sasahara

12:00 Slovenija: Jedan novozaraženi, broj umrlih nepromenjen

U Sloveniji je u toku prethodnog dana prijavljen jedan novi slučaj zaraze korona virusom, što je ukupno 1.469 od početka epidemije.

Broj smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 ostao je nepromenjen i iznosi 107, saopštili su zvaničnici.

11:22 Broj zaraženih u Ukrajini premašio 21.000

U Ukrajini je u poslednja 24 sata potvrđeno 259 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 21.245, saopštio je danas ministar zdravlha Maksim Stepanov.

U isom periodu preminulo je šest osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva sada 623, prenosi Tas s.

11:02 U Rusiji već 10. dan ispod 10.000 novoobolelih

U Rusiji je potvrđeno novih 8.946 slučajeva virusa Kovid-19, i to je već 10 dan da broj novih slučajeva oboljevanja nije prešao 10.000, saopštio je danas ruski Krizni centar.

Dnevni rast novih slučajeva i dalje je 2,6 odsto, a dodaje se da čak 43,7 odsto obolelih nema nikakve simptome bolesti, prenosi Tas s.

Od virusa je u poslednja 24 sata preminulo 92, osoba, ukupno 3.633 osoba.

korona virus, koronavirus, Rusija, bolnica, lekari

Foto: Tanjug/AP

11:00 Još jedna zemlja ušla među 10 najpogođenijih država na svetu, rekordan broj novozaraženih u danu

10:23 Španija: Od jula ukidanje karantina za inostrane putnike?

Turisti iz inostranstva moći će da planiraju odmor u Španiji od jula jer će do tada obavezni dvonedeljni karantin za putnike iz stranih zemalja najverovatnije biti ukinut, izjavila je ministarka turizma za lokalnu radio stanicu.

- Savršeno je razumljivo planirati letnji odmor u Španiji u julu - rekla je ministarka Marija Rejes Tores, a preneo Rojters.

09:45 Od danas otvorena granica između Srbije i Mađarske: Bez karantina, slobodan ulaz na svih 9 prelaza

 

Državljani Srbije i Mađarske od danas u 10 sati mogu slobodno da prelaze granicu između dve zemlje, bez karantina, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

HORGOS GRANICA STANJE prelazak granični prelaz putnici koferi

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

09:24 U Republici Srpskoj još petoro zaraženih, ukupno 1.364

 

Od poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u poslednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 194 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod pet osoba u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

U poslednja 24 časa Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona, a ukupno su preminule 104 osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona.

09:15 Na Kosovu prvi put bez novih zaraženih: Na koronu testirano 138 osoba, svi negativni

09:07 Češka od danas ukida većinu mera

Većina mera uvedenih u Češkoj sredinom marta radi sprečavanja širenja novog korona virusa od danas će biti ukinuto, a na osnovu procene epidemiologa da se stanje poboljšava.

Od danas neće biti potrebno da se nose maske na ulici, već samo u zatvorenom prostoru - pre svega u prodavnicama i javnom prevozu.

Od danas se ponovo otvaraju hoteli, teretane, saune, restorani i kafići, gde će biti potrebno održavanje socijalne distance i nošenje maski koje će moći da se uklanjaju tek kada se završi obrok, prenosi Tas s.

08:55 Nema obolelih u dva najveća kolektiva u Smederevu, čekaju se rezultati za 50-ak radnika "Kajzena"

 

08:50 Počela ključna nedelja za Italiju: Otvaraju se teretane i zabavni parkovi posle više od 2 meseca

08:34 U Mađarskoj 15 novoobolelih i 5 smrtnih slučajeva

Pet osoba preminulo je u Mađarskoj u poslednja 24 sata od novog korona virusa, dok je registrovano 15 novih slučajeva, objavljeno je danas na sajtu mađarske vlade.

Od 3.756 osoba kod kojih je u Mađarskoj registrovan virus, oporavilo se 1.711 osoba, dok je preventive radi u kućnom karantinu 11.810 osoba, prenosi MTI.

Mađarska vanredno stanje

Foto: Tanjug/AP

08:07 U SAD novih 26.000 slučaja korone, umrlo još hiljadu

U Sjedinjenim Državama registrovano je novih 26.229 slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih premašio 1,622 miliona ljudi, saopštio je u nedelju uveče američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U poslednjih 24 sata preminulo je još 1.047, tako da je broj žrtava dostigao 97.049.

07:40 - U Francuskoj najmanje novoobolelih od uvođenja karantina

U Francuskoj je registrovano 115 novih slučajeva korona virusa, što je najmanji dnevni porast broja obolelih od kako je ta zemlja proglasila mere karantina zbog pandemije 17. marta, saopštilo je u nedelju uveče francusko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je saopštilo da je broj zaraženih porastao za 0,1 odsto i da je sada ukupan broj obolelih od početka pandemije dostigao 144.921.

Broj slučajeva prijavljenih u francuskim bolnicama je, međutim, neznatno porastao za sedam novoobolelih, i od 15. aprila je u neprekidnom padu, dodaje se u saopštenju Ministarstva koje je preneo Rojters.

U francuskim bolnicama je od početka pandemije registrovano 17.185 obolelih od korona virusa.

Korona virus, koronavirus, Francuska, Pariz

Foto: Tanjug/AP

07:30 - Kraj epidemije u Crnoj Gori 2. juna, ali ako ne bude novih slučajeva 

 

U Crnoj Gori nema aktivnih slučajeva infekcije korona virusom, a direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kaže da bi kraj epidemije u toj zemlji, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao biti proglašen početkom juna.

- Ako ne bude do 2. juna nijednog slučaja korona virusa, onda možemo reci da smo sa ovom epidemijom završili - rekao je Mugoša.

07.20 - U Kini 11 novoobolelih i 40 bez simptoma

U Kini je zabeleženo 11 novih slučajeva virusa kovid-19, što je više u odnosu na prethodni dan, kada su registrovana samo tri nova slučaja, saopštila je danas kineska Zdravstvena komisija.

Svi novi slučajevi su uvezene infekcije, prenosi Rojters.

Deset novih slučajeva zabeleženo je u regionu Unutrašnja Mongolija, a jedan u jugozapadnoj provinciji Sičuan. Kako se navodi, zabeleženo je i 40 asimptomatskih slučajeva.

U Kini, iz koje se virus korona proširio po celom svetu, do sada je obolelo 82.985, a preminulo 4.634 osoba.

Video: Avio kompanije tek poletele a već krše pravila o socijalnoj distanci

Video: Na beogradski aerodrom će morati da se dolazi 3 sata pre leta: Evo šta će još biti obavezno

(Ekipa Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    25. maj 2020 | 20:48

    Medecina je najzaostalija grana u svakom pogledu. Od pronalaska penicilina , ništa tako slično otkriće nije nastalo.

  • Žabac

    25. maj 2020 | 19:51

    Pa kako ? Jeftino brate , jeftino ... Ne isplati se sa njim lečiti !

  • Bisenija

    25. maj 2020 | 19:58

    Ovaj virus sto direktno vodi u mrtvački sanduk niko nije ozbiljno shvatio. E ovo ce biti smak sveta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA